Mollet, un de les primers consistoris que s’adhereix a la Carta Alimentària per un sistema alimentari més sostenible

Font: Ajuntament de Mollet

06/11/2020 - 11:11

L’Ajuntament de Mollet del Vallès i el Consorci de Gallecs han participat durant 2 anys en el grup de cocreació de la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona (CRAM). Més d’un centenar d’entitats, persones i municipis compromesos, com el de Mollet, han participat en l’elaboració i cocreació d’un text promogut pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), que ha de servir per aconseguir un sistema alimentari més just, net, sostenible i saludable.

Ajuntaments com els de Mollet del Vallès, i el Consorci de Gallecs, Barcelona o Terrassa, i entitats com Mercabarna, Unió de Pagesos o la Institució Catalana d’Estudis Agraris han estat les primeres adhesions a la Carta Alimentària.

Mollet del Vallès i el Consorci de Gallecs van ser escollits per participar en el grup de cocreació  de la Carta Alimentària perquè va ser dels primers municipis catalans a tenir una política alimentària municipal i pels projectes Diet for a Green Planet i Agri-Urban.

El text ha se servir, en primer lloc, coordinar estratègies i polítiques alimentàries en clau de regió metropolitana. En segon terme ha de facilitar la transició cap a un model de major sobirania alimentària i enfortir un sistema alimentari més just, segur, sostenible i saludable, sobre la base de criteris socials, ecològics i de proximitat. I, en tercer lloc, integrar la mirada metropolitana en les polítiques alimentàries, en general, i també en el projecte Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, en particular.

Amb l’impuls del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) és la primera vegada que sector públic, empreses, i organitzacions socials es posen d’acord per definir una estratègia comuna per aconseguir un sistema alimentari millor, prenent com a referència el territori metropolità, com per exemple Gallecs.

L'alcalde de Mollet, Josep Monràs, recorda que “la ciutat és, segurament, un dels primers ajuntaments d’Espanya a aprovar una política local alimentària (2015) i un clar exemple a nivell europeu, amb la participació a projectes com Conserveterra, comunitat d’aprenentatge per a productors i productores locals que, gràcies a  l’àmbit de la recerca i la innovació, es formaran per tal de fer la transició a una agricultura més sostenible, i Agri-Urban,  que ha permès desenvolupar una estratègia integrada, a mig i llarg termini, sobre alimentació i salut per a la nostra ciutat.”

Monràs ha afegit que “som referents en l'aposta pel menjar saludable, l'economia local i circular, per l'aprofitament màxim amb la mínima despesa, gràcies a una bona estratègia de tot el circuit alimentari".


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article
Consell dels Infants de Mollet 2019

Consell dels Infants de Mollet 2019

El projecte de promoció dels hàbits alimentaris saludables organitzat pel Consell dels Infants de Mollet (CIM) durant l’any 2019 ha rebut el segon premi atorgat per la Direcció General de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea.

Article

L’any vinent Barcelona serà la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, que desenvoluparà més de noranta projectes i polítiques actives per promoure hàbits saludables entre la ciutadania i per potenciar un canvi en el model de producció d’aliments. També hi haurà un ampli programa d’esdeveniments que es tancarà, a la tardor, amb la celebració del setè Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà.

Article
Mercabarna també disposarà d'electricitat d'origen renovable

Adjudicades les parades per al primer mercat majorista de producte ecològic.

Butlletí