Mitgeres verdes i més sostenibles

Josep Bassas. bcn.cat
07/01/2014 - 00:00

La ciutat de Barcelona està sotmesa a canvis constants en les edificacions, de manera que molts murs pensats per fer de mitgeres entre edificis s'acaben convertint en murs exteriors i alteren el paisatge urbà. Amb l'objectiu de millorar l'estètica d'algunes d'aquestes parets, la ciutat hi està instal·lant jardins verticals o plaques solars per a l'autosuficiència dels edificis.

Barcelona ha posat en marxa un pla per instal·lar jardins verticals en mitgeres de la ciutat, amb l'objectiu de millorar el paisatge urbà i utilitzar l'energia natural de manera eficient. Una de les intervencions s'ha fet al jardinet del Pedró, al cor del Raval, on s'han plantat fins a vuit espècies diferents triades entre les que abunden als balcons del barri.

Les plantes s'han instal·lat en cel·les ceràmiques sense sorra, i amb una capa de llana de roca i molsa que absorbeix l'aigua i permet que s'hi agafin les arrels. Al terrat, unes plaques solars acumulen energia per fer funcionar el sistema de reg autosuficient, que acumula l'aigua de la pluja.

"Aquestes aigües s'emmagatzemen en un dipòsit a la part de baix de la mitgera, a sota del verd, i a través d'unes bombes es fa arribar l'aigua fins a dalt de l'edifici. Des d'allà va caient per darrere, entre la plantació i la paret, en un reg gota a gota que manté humida la llana de roca", explica Manel Claviller, director tècnic de l'Institut Municipal del Paisatge Urbà.

Un pla extensiu a tota la ciutat
Com la del Pedró, fa ben poc també s'ha intervingut a la mitgera de la Biblioteca Trinitat Vella, amb unes plaques solars que hi subministren l'electricitat i un llit de flors a la part inferior.

També hi ha dues mitgeres en què s'està intervenint al sector del 22@, i altres de previstes en diferents districtes de la ciutat. Són exemples de com una smart city adapta les intervencions urbanes a les necessitats de cada edifici.

Si voleu estar al dia de les mitgeres en què s'està intervenint us podeu baixar al telèfon intel·ligent l'aplicació gratuïta BCN Paisatge, en què podeu veure l'abans i l'ara de cada intervenció, compartir-la a les xarxes socials i ubicar-la al mapa per si voleu visitar-la.

Etiquetes: 

Relacionats

Article

El Comitè Municipal de Sequera s’ha reunit per fer seguiment de les mesures d’estalvi i gestió de l’aigua que s’estan duent a terme a Mollet. Durant la reunió s’ha tornat a constatar la bona gestió de l’aigua que s’ha fet a la ciutat que ha permès reduir en un 50% el consum d’aigua municipal en un any.

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Article

Investigadors de la URV elaboren un sistema capaç de minimitzar l’impacte econòmic i ambiental en la configuració de comunitats energètiques d’energia renovable.

Butlletí