Més de 600 persones identifiquen 200 espècies diferents al 4t Bioblitz Metropolità

08/06/2021 - 14:37

El Bioblitz Metropolità és una activitat de ciència ciutadana que pretén posar de manifest la importància de la preservació i els valors de la biodiversitat a l’àrea metropolitana de Barcelona. En aquesta 4a edició, un total de 600 persones van assistir a la realització de censos de flora i fauna, dirigits per especialistes, que es van portar a terme simultàniament en totes les Jugatecambientals.

El cap de setmana del 22 i 23 de maig, en el marc de la celebració del Dia Mundial de la Biodiversitat, va tenir lloc la 4a edició del Bioblitz Metropolità: una activitat de ciència ciutadana que pretén posar de manifest la importància de la preservació i els valors de la biodiversitat a l’àrea metropolitana de Barcelona. En aquesta edició, l’activitat va combinar el format presencial i virtual. Un total de 600 persones van assistir a la realització de censos de flora i fauna, dirigits per especialistes, que es van portar a terme simultàniament en totes les Jugatecambientals.

El format digital del Bioblitz va permetre la participació a través de les xarxes socials. Els observadors van compartir les fotografies realitzades als parcs i platges metropolitans. Les imatges s’havien de publicar als perfils de Twitter o Instagram, i etiquetar-hi el perfil @parcsplatgesAMB, amb els hashtags #BioblitzMetropolità21 i #CiènciaCiutadana. En total s’han comptabilitzat uns 2.200 organismes, que pertanyen a 202 espècies diferents: 146 de fauna i 55 de flora. Aquest recompte s’ha portat a terme en més de 500 observacions que deriven de les activitats dirigides de les Jugatecambientals i de les fotografies rebudes a través de les xarxes socials.

En referència a la fauna, el grup que ha pres més protagonisme són els insectes, amb 72 espècies diferents, entre papallones, coleòpters, abelles i vespes, entre d’altres. Aquesta diversitat està associada als jardins de papallones, els prats florits i els espais dunars de les platges metropolitanes. En segon lloc, els ocells també han estat un grup força seguit al Bioblitz Metropolità 2021, amb més de 350 observacions que han permès identificar 1.500 exemplars de 56 espècies diferents, un 62 % de les quals protegides. Les espècies de fauna més observades han estat el colom roquer (Columba livia) i el falciot negre (Apus apus), amb 302 i 63 exemplars respectivament. En referència a les espècies de fauna protegides, cal destacar el bernat Pescaire  (Ardea cinerea), lacadernera (Carduelis carduelis) o el rossinyol bord (Cettia cetti), entre d’altres.

Com a espècies de fauna destacables, cal mencionar la gavina corsa (Ichthyaetus audouinii) i el picot garser (Dendrocopos major). La gavina corsa, observada a les platges de Montgat i a la Pineda de Castelldefels, és una espècie endèmica del mediterrani. Es localitza sobretot en punts de cria, ja que la resta de l’any viatja fins a Mauritània. És una de les joies del mediterrani i actualment podem trobar-ne una colònia de cria al port de Barcelona. El picot garser, observat al parc de l’Ermita del Pla de Sant Joan (la Palma de Cervelló), és una espècie forestal escassa als parcs metropolitans, ja que necessita arbredes i boscos madurs.

En relació amb la flora, s’han observat un total de 55 espècies botàniques, pràcticament totes als prats florits dels parcs metropolitans. Aquest fet posa de relleu la importància de la conservació d’aquests ecosistemes com a espais de biodiversitat i la interrelació entre les espècies vegetals i les espècies animals. La floració dels prats florits promou la presència de pol·linitzadors (abelles, papallones o escarabats), que alhora esdevenen aliment per als ocells i altres éssers vius. També es pot destacar que la fructificació és font d’aliment per als animals i, alhora, garanteix un banc de llavors al sòl, que en facilita la cobertura vegetal. Les espècies de flora més observades han estat les roselles (Papaver rhoeas), la borratja (Borago officinalis) les malves (Malva sp.) En relació a la vegetació destacable, cal fer èmfasi a una espècie del gènere Cuscuta: una planta paràsita que s’ha observat sobre un exemplar d’equinòfora (Echinophora spinosa).

L’AMB valora molt positivament la celebració d’aquesta jornada, ja que hi ha hagut una bona participació a les activitats, tenint en compte els tres factors condicionants que es van donar durant el cap de setmana: l’aforament limitat com a mesura de prevenció de la covid-19, el mal temps i el cap de setmana de pont de la segona Pasqua.


 

Relacionats

Butlletí