Menús escolars saludables i sostenibles a Barcelona

24/05/2021 - 12:54

Oberta la inscripció al programa “Menjadors més sans i sostenibles”, una iniciativa compartida amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) per impulsar l’alimentació saludable als centres educatius de la ciutat.

Després de dur a terme un pla pilot en sis escoles de la ciutat, el projecte municipal “Menjadors més sans i sostenibles” s’estén a tota la ciutat amb una convocatòria oberta a tots els centres educatius de la ciutat que vulguin oferir als infants i adolescents una dieta més saludable i equilibrada. La iniciativa forma part del conjunt de projectes de la capital mundial de l’alimentació sostenible 2021.

Com és el menú escolar sostenible?

Els menús escolars dissenyats per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) redueixen la quantitat de proteïna animal i d’aliments processats, alhora que incrementen la proteïna d’origen vegetal, l’amanida i la fruita. A més, s’aposta pels aliments de proximitat i de temporada que s’ajustin a les característiques del menú.

Com s’hi poden adherir les escoles?

Qualsevol centre educatiu de Barcelona que disposi de menjador escolar s’hi pot inscriure emplenant el formulari de l’ASPB. És recomanable consultar els materials i recursos per ampliar la informació sobre l’alimentació equilibrada, com la guia de transformació de menjadors escolars més sans i sostenibles.

Per què és important una alimentació saludable i sostenible?

Les escoles tenen un rol important en l’alimentació d’infants i adolescents, no només a l’hora de garantir l’accés a una alimentació saludable i sostenible, sinó també com una eina d’aprenentatge i formació i com a nexe d’unió de tota la comunitat educativa: professorat, alumnat i famílies.

El projecte “Menjadors més sans i sostenibles” es defineix d’acord amb tres objectius:

  • Promoure dietes més saludables: l’evidència científica mostra que les dietes hipercalòriques amb excés de proteïna d’origen animal, greixos saturats, productes ensucrats i ultraprocessats tenen efectes negatius en la salut i incrementen el risc de patir malalties. Les enquestes actuals indiquen que la població infantil i adolescent fa un consum excessiu d’aquests aliments, i un 80% no menja la quantitat de fruita i hortalisses recomanada.
  • Combatre l’emergència climàtica: el sistema alimentari és responsable d’entre el 21-37% dels gasos amb efecte d’hivernacle, un impacte mediambiental on la indústria càrnia té un paper important. Amb menús en què s’incrementen els llegums, la fruita i les hortalisses i es redueix la proteïna d’origen animal, es promou la sostenibilitat.
  • Enfortir l’economia local i de la nostra pagesia i contribuir a la bona salut dels nostres ecosistemes, amb circuits de comerç i consum en què es prioritzin els aliments de proximitat, frescos, de temporada i produïts de manera respectuosa amb l’entorn.

 

Relacionats

Article

 

El curs 2021-2022, 36 escoles i instituts de Barcelona, públics, concertats i privats, participen en el projecte “Menjadors escolars més sans i sostenibles”. La iniciativa, supervisada per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), té per objectius promoure una alimentació més saludable, combatre l’emergència climàtica i enfortir l’economia local i de temporada. Els centres ofereixen menús amb menys carn vermella, més proteïna vegetal i més aliments de proximitat.

Article

Treballeu al voltant de l’alimentació sostenible, l’agroecologia, l’agricultura urbana o la sobirania alimentària a la ciutat de Barcelona o la seva regió metropolitana? L'Ajuntament de Barcelona us convida a sumar-vos a aquest espai!

Article
Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida, el 4 d'octubre del 2021. (Horitzontal)  Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida

Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida, el 4 d'octubre del 2021. (Horitzontal) Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida

Hostelería #PorElClima va néixer després de la crida mundial de l’Acord de París per adoptar mesures que contribuïssin a frenar l’emergència climàtica. És una plataforma virtual que reuneix els establiments d’hosteleria que han decidit comprometre’s amb la societat, amb l’entorn i amb un futur millor. S’hi han adherit 41 restaurants lleidatans.

Butlletí