"Menja. Actua. Impacta"

Una exposició de la Fundesplai
23/11/2021 - 10:26

 L’exposició proposa, d’una manera immersiva i interactiva, un viatge de descoberta dels greus efectes que la nostra manera de menjar té sobre la nostra salut i la del planeta, però també de les extraordinàries oportunitats de millora que tenim si canviem l’actual sistema alimentari.

 

L’exposició MENJA, ACTUA, IMPACTA, una invitació a formar part d’un canvi

L’exposició "Menja. Actua. Impacta" ocupa més de 1.500m2 i està situada al nou espai multifuncional de la seu de Fundesplai (c/Riu Anoia, 42-54 08820 El Prat de Llobregat). Està programada fins al juliol de 2023 i al llarg dels 18 mesos de durada s’espera que la visitin més de 200.000 persones.

L’exposició proposa, d’una manera immersiva i interactiva, un viatge de descoberta dels greus efectes que la nostra manera de menjar té sobre la nostra salut i la del planeta, però també de les extraordinàries oportunitats de millora que tenim si canviem l’actual sistema alimentari. Durant el recorregut de l’exposició es plantegen els grans reptes de l’alimentació sostenible: el malbaratament alimentari, la reducció del consum de proteïna animal, el consum de productes de proximitat i de temporada, els riscos per la salut del consum d’ultraprocessats i la reducció del consum d’envasos, especialment del plàstic.

L’exposició pot combinar-se amb diverses activitats per gaudir d’una jornada de descoberta del Delta del Llobregat. Per exemple: visitant els Espais Naturals, el CRAM (Centre de Recuperació d´Animals Marins), el Parc Agrari, etc.

"Menja. Actua. Impacta" també és un programa educatiu dirigit a escoles i centres de lleure. El programa proposa visites adaptades a l’exposició i tallers amb propostes  d’experimentació, jocs i enigmes centrats en descobrir aspectes de l’alimentació que van des de la salut, la ciència, l’art, etc.

D’altra banda, durant els 18 mesos de l’exposició, es durà a terme un extens programa d’activitats, fòrums i debats entorn a l’alimentació sostenible desenvolupat en col·laboració amb universitats, experts, entitats, empreses i moviments ciutadans.

Finalment, l’exposició també ofereix un programa digital a través de www.menjaactuaimpacta.org, que serà la seva prolongació virtual i una forma de conèixer-la, comunicar-se i interactuar-hi i compta amb el suport institucional de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament d’El Prat de Llobregat, així com la col·laboració i suport de diferents centres de recerca, institucions i empreses.

 

L’exposició és la primera acció de Demà/Fundesplai

"Menja. Actua. Impacta· és la primera acció de “Demà”, una iniciativa impulsada per Fundesplai que pretén crear un espai d’activació personal i col·lectiva, centrat en dos grans eixos: la sostenibilitat i la convivència.

Fundesplai és una entitat sense ànim de lucre amb una trajectòria de més de 50 anys treballant per l’educació dels infants i joves, l’enfortiment del tercer sector i la millora del medi ambient, amb voluntat transformadora i d’inclusió social. El global dels seus programes va arribar el 2019 a 286.810 participants.

Ara, davant de l’actual emergència social i ambiental, Fundesplai vol portar més enllà la seva missió dirigint-se a un públic més ampli. Aquesta és la intenció de “Demà”, un espai creat per impulsar un seguit d’accions dirigides a dinamitzar la presa de consciència sobre els grans reptes de futur als que s’enfronta la humanitat.


 

Relacionats

Article

Barcelona va acollir el 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà entre el 19 i el 21 d’octubre.

Opinió

L'aposta per consumir de proximitat no ha de ser només per reduir el transport, ha de ser també per tenir un control i una influència sobre com es produeix l’aliment, les condicions socials i les tècniques de cultiu sostenible que com a consumidors hem d’exigir i de les quals n’hauríem de tenir més informació.

Article

 

Curt documental sobre la perseverança dels homes i les dones que distribueixen aliments frescos als habitants de València. Una reflexió sobre la resiliència d’un sistema mil·lenari que s’ha demostrat altament eficient durant la crisi de la COVID19.

Butlletí