Mataró se suma al projecte de ciència ciutadana AtmOOs per conèixer la mobilitat dels escolars i millorar recorreguts

25/05/2022 - 13:51

Consisteix a introduir a l’App o al web www.atmoos.com els desplaçaments d’anada i tornada a l’escola, dades que permetran a l’Ajuntament prendre millors decisions sobre la mobilitat. L’alumnat i les famílies podran participar activament informant sobre punts del recorregut que considerin conflictius o que necessitin millores.

AtmOOs és un projecte de ciència ciutadana vehiculat a través dels centres educatius que combina l’ús de les noves tecnologies amb l’àmbit de la sensibilització ambiental i les plataformes de difusió del coneixement. El sistema facilita conèixer els hàbits de mobilitat de l’alumnat, així com les emissions associades que afecten a la qualitat de l’aire.

L’Ajuntament, a través de l’empresa Thigis que ha desenvolupat l’aplicació, ofereix als centres escolars de Mataró participar en aquesta iniciativa, que va néixer a Barcelona com a prova pilot al 2018 i ja han implantat diferents municipis. Quatre centres educatius de la ciutat ja s’han sumat a la iniciativa i han començat a treballar-hi. Es tracta de les escoles La Llàntia, Cor de Maria, Valldemia i El Turó.

La participació es realitza a través del web del projecte www.atmoos.com, que està a adaptada per al seu ús en dispositius mòbils, o mitjançant l’App per a Android disponible a Google Play. Cada persona usuària disposa d’una contrasenya per accedir tants cops com vulgui al seu perfil, des d’on podrà:
 

  • Entrar els seus recorreguts d’anada i tornada a l’escola, que permetran crear una radiografia de la xarxa de desplaçaments.
  • Informar sobre punts conflictius relacionats amb la mobilitat.
  • Fer una enquesta sobre la mobilitat i la qualitat de l’aire locals.

L’aplicació pot ser utilitzada directament per l’alumnat de cicle superior de primària (5è i 6è), ESO, batxillerat o cicles formatius. En el cas dels escolars més petits es demana que les dades les entrin les famílies. Tota la informació que es genera a través de la participació és anònima.


En el marc del projecte Camins escolars segurs

La posada en marxa d’AtmOOs s’emmarca en el projecte de Camins escolars, a través del qual es defineixen itineraris segurs de les principals rutes d’accés als centres educatius perquè els infants puguin anar sols a l’escola, fomentant així la seva autonomia i també una activitat física diària que, entre altres, ajuda a disminuir l’obesitat infantil.

Les dades generades per la participació a AtmOOs poden ser analitzades per l’alumnat en el marc de les diferents activitats pedagògiques que impulsin els centres i, sobretot, ofereixen als tècnics municipals informació molt valuosa per a la gestió de la mobilitat associada a cada centre educatiu.  En aquest sentit, serviran per promoure actuacions que facilitin l’accés a les escoles en modes de mobilitat activa (a peu, patinet i bicicleta), ajudant els infants a ser més autònom en els seus trajectes.

Aquesta eina i les diferents actuacions que s’hi puguin desenvolupar busquen contribuir a recuperar l’espai públic com a lloc de relació, de joc, d’aprenentatge, d’experiència i de convivència.


 

Municipis: 
MaresmeMataró
Etiquetes: 

Relacionats

Article

S’ha inaugurat la planta pilot de regeneració d’aigua instal·lada a l’EDAR de Mataró. També posa a disposició dels ajuntaments un model d’ordenança municipal per regular l’ús de l’aigua en període de sequera​.

Article

El projecte Orgànica circular Mataró aprofita les restes de menjadors escolars com adob dels cultius de les Cinc Sénies

Article

Mataró implanta una plataforma informàtica per millorar el seguiment del contracte de recollida de residus i neteja

Butlletí