Mataró se suma al projecte de ciència ciutadana AtmOOs per conèixer la mobilitat dels escolars i millorar recorreguts

25/05/2022 - 13:51

Consisteix a introduir a l’App o al web www.atmoos.com els desplaçaments d’anada i tornada a l’escola, dades que permetran a l’Ajuntament prendre millors decisions sobre la mobilitat. L’alumnat i les famílies podran participar activament informant sobre punts del recorregut que considerin conflictius o que necessitin millores.

AtmOOs és un projecte de ciència ciutadana vehiculat a través dels centres educatius que combina l’ús de les noves tecnologies amb l’àmbit de la sensibilització ambiental i les plataformes de difusió del coneixement. El sistema facilita conèixer els hàbits de mobilitat de l’alumnat, així com les emissions associades que afecten a la qualitat de l’aire.

L’Ajuntament, a través de l’empresa Thigis que ha desenvolupat l’aplicació, ofereix als centres escolars de Mataró participar en aquesta iniciativa, que va néixer a Barcelona com a prova pilot al 2018 i ja han implantat diferents municipis. Quatre centres educatius de la ciutat ja s’han sumat a la iniciativa i han començat a treballar-hi. Es tracta de les escoles La Llàntia, Cor de Maria, Valldemia i El Turó.

La participació es realitza a través del web del projecte www.atmoos.com, que està a adaptada per al seu ús en dispositius mòbils, o mitjançant l’App per a Android disponible a Google Play. Cada persona usuària disposa d’una contrasenya per accedir tants cops com vulgui al seu perfil, des d’on podrà:
 

  • Entrar els seus recorreguts d’anada i tornada a l’escola, que permetran crear una radiografia de la xarxa de desplaçaments.
  • Informar sobre punts conflictius relacionats amb la mobilitat.
  • Fer una enquesta sobre la mobilitat i la qualitat de l’aire locals.

L’aplicació pot ser utilitzada directament per l’alumnat de cicle superior de primària (5è i 6è), ESO, batxillerat o cicles formatius. En el cas dels escolars més petits es demana que les dades les entrin les famílies. Tota la informació que es genera a través de la participació és anònima.


En el marc del projecte Camins escolars segurs

La posada en marxa d’AtmOOs s’emmarca en el projecte de Camins escolars, a través del qual es defineixen itineraris segurs de les principals rutes d’accés als centres educatius perquè els infants puguin anar sols a l’escola, fomentant així la seva autonomia i també una activitat física diària que, entre altres, ajuda a disminuir l’obesitat infantil.

Les dades generades per la participació a AtmOOs poden ser analitzades per l’alumnat en el marc de les diferents activitats pedagògiques que impulsin els centres i, sobretot, ofereixen als tècnics municipals informació molt valuosa per a la gestió de la mobilitat associada a cada centre educatiu.  En aquest sentit, serviran per promoure actuacions que facilitin l’accés a les escoles en modes de mobilitat activa (a peu, patinet i bicicleta), ajudant els infants a ser més autònom en els seus trajectes.

Aquesta eina i les diferents actuacions que s’hi puguin desenvolupar busquen contribuir a recuperar l’espai públic com a lloc de relació, de joc, d’aprenentatge, d’experiència i de convivència.


 

Municipis: 
MaresmeMataró
Etiquetes: 

Relacionats

Article

El Pla per a l’eficiència i la transició energètica té tres eixos d’intervenció: el de les infraestructures; el de l’assessorament i l’acompanyament a les empreses en aquest procés de transició; i el de la fiscalitat a través de diferents bonificacions aplicables a impostos i taxes relacionades amb l’activitat econòmica que inclogui mesures de millora energètica. El Consell Econòmic i Social de Mataró ha prioritzat i donat suport a aquest Pla per la pressió que el sector empresarial està patint pels costos de fabricació i per la inestabilitat a l’alça dels preus dels subministraments, especialment de l’energia i el gas.

Article

En una activitat promoguda per l'AMB, i amb el suport de Biciclot i Canvis en Cadena, les famílies s'organitzen per establir rutes segures en bicicleta cap als centres educatius. Aquest any, l'experiència es duu a terme en escoles de Montcada i Reixac, Viladecans i Barcelona. L'acompanyament durant el trajecte es complementa amb xerrades i formacions, així com una app mòbil que facilita l'organització de les rutes.

Article

Davant la previsió del descens de les temperatures, la xarxa de refugis climàtics de Barcelona ofereix un total de 134 espais que estaran a disposició del veïnat per fer front a la caiguda del mercuri.

Butlletí