Martorelles aposta per la sega diferenciada del verd municipal aprofitant la seva proliferació durant l'estat d'alarma

Font: Ajuntament de Martorelles

08/06/2020 - 11:30

La sega diferenciada consisteix a segar per sectors, de manera que dins del prat es combinen zones on l'herba es talla baixa i permet la circulació de persones caminant, i altres zones on es deixa créixer l'herba fins a completar el cicle biològic, obtenint els beneficis per a la fauna.

Des del mes de març, els serveis de manteniment de les àrees verdes van reduir considerablement les tasques habituals de jardineria i la vegetació ha proliferat i recuperat de manera natural alguns espais. 

L'Ajuntament de Martorelles va rebre el passat mes de novembre el Pla de Gestió Ecològica dels espais verds del municipi on s'estableixen les línies d'actuació per tal d'aconseguir un municipi amb uns espais verds el màxim de sostenibles i espectaculars a través de la sega diferenciada. 

Des que el passat 14 de març es decretès l'Estat d'alarma, els serveis de manteniment de les àrees verdes del poble van reduir considerablement les tasques habituals de jardineria i la vegetació ha proliferat i recuperat de manera natural alguns espais. 

Les petites llavors latents entre les esquerdes o racons, amb les condicions adients poden germinar, créixer i colonitzar nous indrets de forma natural, proliferant d'una manera més eficient que quan són plantades per les persones. Les espècies que resisteixen i es desenvolupen en un espai sense necessitat d'aportacions externes d'adobs ni aigua, són les millor adaptades i per tant podran generar nous espais on donar refugi i aliment a la fauna, condicions essencials per poder establir-se en el medi. Quan això es dona, la biodiversitat es dispara en tot el seu potencial. Per tant, ara és moment d'implantar accions que ja s'estaven realitzant a petita escala i que la situació actual permet estendre a més punts, com pot ser la gestió de les zones herbàcies/prats (gespes) esteses pel municipi.

La sega diferenciada consisteix a segar per sectors, de manera que dins del prat es combinen zones on l'herba es talla baixa i permet la circulació de persones caminant, i altres zones on es deixa créixer l'herba fins a completar el cicle biològic, obtenint els beneficis per a la fauna. Aquestes sectoritzacions no són fixes, sinó que canvien amb el pas del temps i amb l'evolució del prat: part d'aquest moviment ve donat al seleccionar quines són les espècies que es volen conservar i quines no, en funció de l'objectiu i del dinamisme propi de la natura. El resultat són composicions efímeres d'un paisatge canviant. Aquest sistema de sega diferenciada ja es porta a terme a nombroses ciutats europees des de fa alguns anys, i ciutats com Barcelona, Malgrat de Mar i moltes altres també ho porten a la pràctica.

Alguns espais on es començarà aplicant l sega diferenciada són: 

  • Zona verda de Can Camp, entre el carrer Alzinar i Montseny.
  • Ronda del mercat.
  • Parc de Can Sunyer.
  • Zona verda entre el carrer Castell i C/ Josep Anselm Clavé.
  • Parc de la Verneda.

Aplicant aquests criteris, els prats ofereixen més oportunitats per al desenvolupament de les diferents espècies de flora i fauna, al mateix temps que s'augmenta la quantitat de diversitat visual paisatge. Tot plegat suposa un increment de la diversitat ecològica, un pas més per una Martorelles més verda i resilient i una oportunitat per a millorar la capacitat d'adaptació al canvi climàtic, millorar la resposta davant de les plagues, millorar la qualitat de l'entorn, la salut de les persones, la despesa energètica i el malbaratament dels recursos hídrics. Unes actuacions que, per tant, esdevenen una inversió en conservació de la biodiversitat i que brinden l'oportunitat d'observar la ciutat amb uns altres ulls, apreciant la biodiversitat en totes les seves formes sense interpretar-la com un abandonament de l'espai o brutícia, sinó com un retrobament amb la natura.

A Martorelles alguns ciutadans ja han començat a realitzar aquest canvi de prespectiva i han començat a veure alguns espais més verds i amb més flors que mai, sabem que no serà fàcil i per això explicarem a la ciutadania els canvis que anem fent de gestió i el sentit que hi ha al darrere de cada acció.

L’Ajuntament ha rebut un article (adjunt) de l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura aquesta darrera setmana en el que reflexiona sobre l’estat dels espais verds actuals (degut a l’estat d’alarma en relació a la crisi sanitària)  i alhora demana una nova gestió del verd municipal. Et recomanem que hi facis una lectura. 

 
Categories: 

Relacionats

Article

Els ecosistemes marins de posidònia són responsables d’aproximadament la meitat de l’emmagatzematge de carboni blau del món, és a dir, del carboni que fixa i acumula la vegetació costanera del planeta, com les maresmes, els manglars i les praderies marines i per aquest motiu és important tenir-ne cura.

Article

Els treballs, emmarcats en el conveni de custòdia fluvial, han consistit  en l’aplicació de tècniques de bioenginyeria, com el deflector Krainer, en col·laboració amb alumnes de l’INS Castellar de Paisatgisme i Medi Rural, així com altres actuacions complementàries com  la retirada de deixalles, l’eliminació d’espècies vegetals invasores (principalment la canya americana i la Cortaderia selloana), i la plantació d’espècies vegetals autòctones emprantfeixina viva, entre d’altres.

Article

A l'edició virtual del Bioblitz Metropolitàs'han rebut prop de 600 fotografies que corresponen a 221 espècies diferents de flora i fauna. El grup que ha pres més protagonisme correspon a les espècies herbàcies dels prats dels parcs metropolitans, amb uns 75 exemplars diferents, com malves, trèbols, corretjoles o cards. Pel que fa als animals, s'han observat unes 146 espècies diferents: ocells, papallones, insectes i aràcnids, amfibis o rèptils.

Butlletí