L'Smart Street de Sant Cugat incorpora un fanal que funciona amb energia eòlica i solar

Font: Ajuntament de Sant Cugat del Vallès
16/03/2012 - 00:00

Un fanal d'enllumenat públic que funciona a través d'energia eòlica i solar, ha quedat integrat -com a prova pilot- a l'espai d'innovació Smart Street de Sant Cugat, el primer carrer intel·ligent de Catalunya. És un dels primers d'aquestes característiques que es posa en funcionament a tot l'estat espanyol.

El fanal disposa d'una miniturbina eòlica amb la qual es genera, a través de força cinètica, electricitat per fer llum. A més a més, incorpora una placa solar fotovoltaica de reforç amb la qual s'ajuda a mantenir una continuïtat de producció energètica. Tota l'energia que crea el fanal -tant eòlica com solar- s'acumula en unes bateries que li permeten tenir una autonomia de fins a 3 dies. És a dir, el fanal podria seguir funcionant encara que durant 3 dies no fes gens de vent i a la vegada estigués totalment ennuvolat. La il·luminació es fa a través de tecnologia LED, de baix consum energètic.

Cristina Paraira, tinenta d'alcalde de Serveis Urbans, ha estat l'encarregada de presentar-lo, acompanyada pel tinent d'alcalde de Tecnologia, Jordi Puigneró, el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, i els responsables de l'empresa instal·ladora d'aquest fanal -Hienergy Spain- Antoni Cañizares i Julio de Miguel.

Paraira, ha destacat: "el fanal té l'avantatge que no genera emissions de CO2 en el seu funcionament i per tant és sostenible. A més a més, és totalment autònom, ja que funciona sense necessitat de connexió elèctrica". Respecte a la prova, ha explicat: "durant un any comprovarem el funcionament d'aquest fanal i llavors ens plantejarem instal·lar-ne més en d'altres punts de la ciutat". En aquest sentit, ha avançat que s'estudiarà la possibilitat de col·locar-ne en determinades zones del parc d'activitats econòmiques de can Sant Joan o en algun parc urbà.  

D'altra banda, el regidor de Medi Ambient i Polítiques Ambientals, Joan Puigdomènech, ha destacat que la tecnologia d'aquest fanal també s'aplicarà "en un futur no molt llunyà a les cases particulars. Cada vegada tendirem més a l'autogeneració d'energia per al consum domèstic".

L'empresa subministradora Hienergy Spain calcula que instal·lar aquest tipus de fanal suposa un estalvi econòmic - si es té en compte tots els seus anys de vida útil- d'entre el 30 i el 42% respecte un fanal convencional. A més, s'evita el cost de l'obra per connectar-lo a la xarxa elèctrica. Aquest fanal s'ha dissenyat a Corea del Sud i ja fa 8 anys que està funcionant en països del sud-est asiàtic.

El projecte Smart City de Sant Cugat
Sant Cugat té en marxa un Pla Estratègic per convertir-se en una Smart City. L'any 2010 va signar un conveni de col·laboració amb les empreses Abertis i Indra per avançar en l'execució d'aquest projecte.

La ciutat intel·ligent és aquella que aplica les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a la ciutat per proveir-se d'una infraestructura que en garanteixi un desenvolupament sostenible, un increment de la qualitat de vida de la ciutadania, una major eficiència dels seus recursos (tant de tipus humans com energètics) i una millor participació ciutadana.

Municipis: 
Vallès OccidentalSant Cugat del Vallès
AdjuntMida
Image icon Foto: Localpress97.89 KB

Relacionats

Article

Resultats de la II trobada per l’educació ecosocial el Dia Mundial del Medi Ambient 2023 a Sant Cugat del Vallès.

Article

L’estany de la Guinardera és una de les principals zones humides de Sant Cugat, i en els últims anys, s’han realitzat diverses actuacions de renaturalització de l’estany per tal d’afavorir la biodiversitat ecosistèmica.

Article

L’acord, impulsat per la cooperativa i acordat amb Promusa, permet a Som Mobilitat disposar d’un espai de lloguer i un punt de càrrega a l’aparcament del Monestir, on es troba el vehicle que utilitzen els socis i sòcies.

Butlletí