LiquenCity: Què ens diuen els líquens sobre l'aire que respirem?

08/04/2019 - 11:33

LiquenCity és un projecte de ciència ciutadana per descobrir la diversitat i la quantitat de líquens que viuen als arbres de les ciutats per tal de relacionar-les amb la qualitat de l’aire.  Ha estat posat en marxa per GBIF Espanya i el Real Jardín Botánico de Madrid, el CREAF i l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona, i a Barcelona i Madrid ja s'estan elaborant mapes de líquens com a bioindicadors. A Barcelona un total de 12 centres del programa Escoles+Sostenibles han participat en el mostreig i seguiment d’aquests bioindicadors amb l’objectiu d’avaluar els canvis ambientals i els nivells de contaminació de la ciutat.

El projecte pretén que centres de secundària i formació professional de Barcelona i Madrid realitzin un mapa dels líquens que viuen en ambdues ciutats. Amb el monitoratge i seguiment d’aquests efectius bioindicadors es pretén sensibilitzar i conscienciar l’alumnat sobre els efectes dels contaminants atmosfèrics i la seva incidència sobre la salut dels éssers vius, inclosos els humans. Els líquens són molt sensibles als canvis ambientals i als nivells de contaminació atmosfèrica i esdevenen un bon instrument per mesurar la contaminació ambiental a les grans ciutats.

Alguns dels centres educatius d’Escoles+Sostenibles han volgut sumar-se a aquesta iniciativa i aportar el seu gra de sorra en aquest projecte de ciència ciutadana. Un total de 12 centres han realitzat diverses accions per tal de conèixer de més a prop els líquens i realitzar un mapa del seu barri: Institut Poeta Maragall, Escola Virolai, Escola Sant Gregori, Col·legi Jesuïtes Gràcia-Kostka, Escola Projecte, Escola FEDAC Sant Andreu, IES Joan d'Àustria, Escola Betània Patmos, Escola IPSI, Institut Rubió i Tudurí, Escola Sant Ramon Nonat i l’Institut Sant Andreu són els centres d'Escoles+Sostenibles que hi han participat.

Per a la realització del mapa, la monitorització i el seguiment de líquens s’ha utilitzat la plataforma de ciència ciutadana Natusfera, una aplicació mòbil on es poden pujar les dades. Aquest projecte s’ha dut a terme en col·laboració amb algunes entitats membres de la xarxa Barcelona+Sostenible com són l’Institut de Ciències del Mar, la Universitat de Barcelona i el CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals).


 

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Un conte la temàtica principal del qual és l’aigua i la sequera, en el context d'uns animalons que viuen a la Fageda d’en Jordà.

Article

L'eficiència energètica i l'economia circular són els principals àmbits en què les organitzacions sanitàries i socials estan portant a terme accions davant de l'emergència climàtica, segons un estudi elaborat pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) on han participat 41 entitats proveïdores de serveis públics.

Butlletí