L’IEC presenta Natura, ús o abús?, una nova edició, ara en format digital, del Llibre blanc de la gestió de la natura als Països Catalans

12/04/2019 - 11:11

L’Institut d’Estudis Catalans presenta el web Natura, ús o abús?, una nova edició en línia del Llibre blanc de la gestió de la natura als Països Catalans, obra col·lectiva que es va publicar per primera vegada l’any 1976, i que va tenir una segona edició ampliada el 1988.

El Llibre blanc s’ha convertit en un referent en el món de la gestió i la conservació del patrimoni natural i en una eina imprescindible per a la comunitat científica. Considerat la primera gran diagnosi ambiental de Catalunya, ha estat utilitzat pels diversos governs com a base per a la redacció del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN).

L’equip de coordinació de l’obra, integrat per Ramon Folch, Josep Peñuelas i David Serrat, va considerar que no era procedent fer-ne una tercera edició, sinó un nou producte, més sistèmic que sistemàtic, adequat a la realitat socioambiental i sostenibilista d’aquest començament del segle xxi.

El nou web és un producte elaborat amb la voluntat d’ampliar el camp de visió d’aquelles dues primeres edicions. «Els dos primers llibres se centraven en temes relacionats estrictament amb el medi natural, mentre que aquesta nova versió inclou qüestions de caràcter socioeconòmic. Adquireix un enfocament més centrat en la sostenibilitat», ha explicat Josep Germain, secretari de redacció de l’obra.

El projecte inclou trenta-tres articles de setanta-tres autors i autores de referència, que s’aniran publicant progressivament. També es poden consultar els PDF de les dues edicions anteriors, gràcies a la col·laboració de la Fundació Carulla i l’Editorial Barcino.

Una altra novetat d’aquest nou treball és que té un vessant propositiu. Germain apunta que ja no es tracta només de fer una diagnosi, sinó de «proposar solucions per a millorar la situació actual», i afegeix que «ja es coneixen els espais naturals del país i el valor que tenen, ara la pregunta és si s’estan gestionant correctament».

«La part propositiva dels articles serà la base per a organitzar unes sessions de debat obertes a la participació de tots els actors interessats. Posteriorment, està previst redactar i publicar una síntesi a manera de conclusions, que es publicarà en paper, perquè sigui útil per a la comunitat científica i per a la societat en general», explica David Serrat. «A més, l’equip vol donar a conèixer a la comunitat internacional tots aquells aspectes d’interès global en la gestió de la natura», apunta Josep Peñuelas.

La publicació de la síntesi es dedicarà a Ramon Margalef, mestre dels ecòlegs catalans, de qui aquest any es commemoren els cent anys del naixement.

Podeu consultar el web de Natura, ús o abús? aquí.


 

Categories: 

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Contra la sostenibilitat és el darrer llibre publicat per Andreu Escrivà​

Article
Inici de les proves pilot de l’Aplicació mòbil per a la detecció de zones tranquil·les urbanes

L'entitat Science For Change coordina el projecte pilot SoundCollect, en el que s’està desenvolupant una eina gratuïta de ciència ciutadana que permet el monitoratge de dades del so a les zones urbanes tranquil·les. 

Butlletí