Les empreses de Sant Feliu es preparen per a la transició energètica

10/06/2022 - 13:17

Aquest divendres, 3 de juny, s'han presentat en sessió telemàtica els resultats sobre els estudis tècnics de potencial fotovoltaic i l'autoconsum compartit entre les empreses de Sant Feliu de Llobregat.

A la sessió han estat presents 21 empreses, de les quals 17 han participat en els estudis que han permès extreure conclusions respecte les oportunitats de transició energètica al teixit empresarial de Sant Feliu de Llobregat. La regidora d'Activitat Econòmica, Cooperativisme i Ocupació, Loren Rider, ha estat l'encarregada d'obrir la sessió, i el regidor de Medi Ambient, Mobilitat i Lluita contra el Canvi Climàtic, Manel Leiva, ha fet el tancament "amb la convicció com a ciutat en involucrar-nos en aquest tipus de projectes".

El recurs ofert a les empreses, subvencionat per la Diputació de Barcelona, s'ha dut a terme entre finals del segon semestre de 2021 i el primer semestre de 2022, amb la col·laboració d'un consultor energètic especialitzat. Aquests estudis tècnics contemplen el potencial fotovoltaic de les empreses en base al seu perfil de consum elèctric i la disponibilitat de cobertes per col·locar les plaques fotovoltaiques. Les empreses han rebut informes individualitzats de la seva casuística, que s'han elaborat a partir de les dades sol·licitades del seu consum energètic i producció i de la visita a la seva nau.

Un dels objectius és determinar la possibilitat d'establir acords d'autoproducció compartida, per la qual cosa es va haver d'establir un polígon on les empreses se situessin a una distància propera als 500 metres degut a la regulació actual. En aquest cas, es va optar pel Polígon del Pla com a zona de concentració d'empreses i alt potencial de possibilitat per a l'autoconsum compartit. Tanmateix, també han participat dues empreses dels polígons Les Grases i Matacàs. 

El projecte s'emmarca dins del Pla d'Actuació de Mandat (PAM) i el Pacte de Ciutat, que en el seu eix 4 contempla la lluita contra la crisi climàtica. També està emmarcat en el Pacte dels Alcaldes i les Alcaldesses pel Clima i l'Energia (PAESC), que estableix l'àrea d'intervenció industrial, el qual contempla accions facilitadores per a la transició energètica. Aquestes accions es caracteritzen per la sensibilització i la potenciació de les dinàmiques col·lectives per participar de la transició energètica.

L'Ajuntament de Sant Feliu aposta fermament pel foment de la transició energètica al sector industrial i donarà suport en les iniciatives empresarials que es puguin impulsar a la ciutat i en col·laboració amb l'associació empresarial, AEPLA.


 

Municipis: 
Baix LlobregatSant Feliu de Llobregat

Relacionats

Article

En col·laboració amb la Patronal de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (Pimec), s’ha acordat la creació de l’Oficina de Transició Energètica, dirigida a les pimes i també a microempreses i autònoms. La perspectiva és que rebi entre 200 i 400 sol·licituds anuals d’assessorament i acompanyament per facilitar la transició energètica i l’assoliment real dels objectius associats a la sostenibilitat.

Article

El Pla per a l’eficiència i la transició energètica té tres eixos d’intervenció: el de les infraestructures; el de l’assessorament i l’acompanyament a les empreses en aquest procés de transició; i el de la fiscalitat a través de diferents bonificacions aplicables a impostos i taxes relacionades amb l’activitat econòmica que inclogui mesures de millora energètica. El Consell Econòmic i Social de Mataró ha prioritzat i donat suport a aquest Pla per la pressió que el sector empresarial està patint pels costos de fabricació i per la inestabilitat a l’alça dels preus dels subministraments, especialment de l’energia i el gas.

Article

L’Ajuntament de Reus ha impulsat recentment la constitució de l’Associació Comunitat Energètica del polígon Agro-Reus amb participació municipal i d’empreses privades per impulsar amb fons Next Generation el projecte de comunitat energètica al polígon Agro-Reus. La comunitat aprofitarà les cobertes d’edificis públics i privats per a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques que podran subministrar energia als edificis municipals i a les empreses instal·lades al polígon.

Butlletí