L'Ajuntament d'Olesa dona en adopció més de 500 peixos que hi havia al llac del Parc municipal

Font: Ajuntament d'Olesa

01/05/2019 - 16:48

La captura dels peixos es va fer prèvia a la neteja del llac, que arrenca aquest dimecres. l'Ajuntament vol agrair la col·laboració ciutadana i de la protectora APAEC en fer possible l'adopció dels peixos. Unes desenes també s'han traslladat a una bassa d'Esparreguera.

L’Ajuntament d’Olesa va engegar el passat 17 d'abril les tasques de neteja del llac del Parc municipal, després que a finals de la setmana anterior es fes la captura dels peixos que hi havia amb una empresa especialitzada, que va catalogar les espècies existents. Després de la crida feta per l’Ajuntament i l’Associació Protectora d’Animals Exòtics de Catalunya (APAEC) finalment es van donar en adopció 509 peixos, i també es van poder traslladar unes desenes més fins a la bassa de Can Comelles d’Esparreguera, en aquest cas gràcies a les gestions de la Societat de Pescadors d’Esparreguera i el vistiplau de l’Ajuntament del municipi veí.

Precisament, el regidor d’Espai Públic i Medi Natural, Francesc Rosa, ha volgut agrair la tasca realitzada per APAEC, -col·laboradora habitual en la gestió d’animals exòtics amb l’Ajuntament d’Olesa-  “per la seva gran feina en utilitzar la seva xarxa de contactes per difondre i fer la crida a la col·laboració ciutadana per a les adopcions dels peixos, una crida que va tenir un resultat espectacular tenint en compte el poc temps que vam tenir”. El regidor ha agraït també les gestions de la Societat de Pescadors i l’Ajuntament d’Esparreguera, així com dels molts veïns i veïnes d’Olesa que es van acostar al llac per adoptar un peix. Francesc Rosa ha destacat les “mostres de gratitud rebudes a l’Ajuntament i per la protectora APAEC per part de les persones que van col·laborar adoptant peixos, i que ens van enviar fotografies del peixos, tot reconeixent la nostra voluntat de salvar-los”. Totes les persones que van adoptar peixos van signar un document segons el qual se’n feien responsables.

La captura la va fer una empresa especialitzada, Sorelló estudis del medi aquàtic, que va ser l’encarregada de catalogar les espècies de peixos existents. L’empresa està homologada per la Generalitat, i per tant, va fer les tasques amb les tècniques més respectuoses amb els animals.

La neteja del llac, necessària per mantenir l’espai

Les tasques de neteja i manteniment del llac són necessàries per mantenir aquest espai en condicions i no es podien posposar més. Per evitar problemes sanitaris i de pudors, l’Ajuntament d’Olesa va fer una remodelació del llac optant per una renaturalització de l’espai, i fer una filtració de l’aigua mitjançant sistemes naturals, concretament a través de diferents espècies vegetals. El que no es va contemplar, però, és la introducció d’espècies animals. I la proliferació de peixos introduïts de manera irregular ha fet que l’ecosistema del llac es desequilibri, ja que aquest fenomen fa augmentar la terbolesa de l’aigua, afavorint el creixement de determinades algues i plantes aquàtiques i desencadenant episodis d’excés de nutrients.

Un excés de nutrients fa que creixin en abundància plantes i altres organismes fotosintètics que, quan moren, es descomponen, produint males olors i un aspecte desagradable, disminuint la qualitat de l’ aigua. Aquest procés de putrefacció consumeix una gran quantitat de l'oxigen dissolt i les aigües deixen de ser aptes per a la major part dels éssers vius. El resultat final és que l’ecosistema es destrueix.

Els peixos que hi havia al llac municipal s’havien introduït de manera irregular, per l’acció humana, i sense control de les espècies introduïdes. Des de l’Ajuntament d’Olesa es recorda que és il·legal fer aquesta introducció de peixos sense control, i sobretot, que està prohibit que hi hagi peixos d’espècies considerades exòtiques invasores.

Paral·lelament, els Serveis Tècnics Municipals estan estudiant les millores necessàries per intentar que no es torni a repetir aquesta desagradable situació. Entre les alternatives que es plantegen hi ha implementar un sistema de neteja del llac que no impliqui la necessitat de buidar l’aigua, i per tant, sense alterar la fauna i la flora del llac, alhora que també introduir al llac alguna espècie depredadora natural dels peixos, per tal que mantingui un equilibri en la població dels peixos que la gent hi ha introduït de manera irregular.

Llençar peixos al llac, un acte d'incivisme

Des de l’Ajuntament d’Olesa es vol insistir en la necessitat que la ciutadania sigui conscient que introduir peixos al llac municipal, sense control i sense permís, és un acte incívic que, alhora i a la llarga, condemna els peixos  a la seva captura i erradicació. Les accions incíviques que pateix el llac, a més, no es limiten només a la introducció de peixos i el donar-los menjar, sinó també d’objectes o brossa que embruten l’aigua i entorpeixen el filtratge natural de l’aigua. Això precisament és el que obliga a fer tasques de neteja i manteniment. Col·laborar amb sensibilitzar la ciutadania que s’han d’evitar i combatre aquests actes d’incivisme ajuda més que intentar evitar la gestió inevitable dels peixos, a la qual està obligat l’ajuntament per normativa de la Generalitat.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L’aigua prové de la depuradora de Sabadell i arriba al municipi en camions cisterna. Properament s’espera poder fer ús també de l’aigua de la depuradora del Prat de Llobregat

Article

Montmeló disposa d’un servei públic d’abastament des de 1957 amb un model de gestió directa de forma continuada. L’any 2015 es posava en funcionament el dipòsit del Turó de la Bandera de Montmeló que va permetre millorar el subministrament d'aigua a Montmeló i Parets. Les obres, acordades en un conveni entre el Govern català i els dos ajuntaments l'any 2009, van anar a càrrec de l'empresa ATL, concessionària de la Generalitat.

Article

110 nous sensors per reforçar la detecció de fuites i fraus a la xarxa d’abastament d’aigua a Tarragona. Ematsa compta amb un rendiment hidràulic del 85%, la mitjana catalana se situa en el 78%​

Butlletí