L’Ajuntament de Sitges posa en marxa l’Oficina Local de Transició Energètica

28/09/2022 - 10:31

El nou servei gratuït d’assessorament ha entrat en funcionament aquest 26 de setembre coincidint amb la celebració de la Setmana de la Sostenibilitat. Durant aquesta setmana s’han programat actes informatius i de sensibilització amb l’objectiu de promoure un consum energètic més just, racional i respectuós amb l’entorn i els recursos.

L’Oficina Local de Transició Energètica és un servei gratuït d’assessorament, per apropar a la ciutadania els recursos, serveis, ajudes i informació per a un model nou de transició energètica just, racional i de qualitat. El regidor de Sostenibilitat, Transició Energètica i Canvi Climàtic, Xavier Roig, assegura: “estem al costat de les persones i empreses que vulguin fer de Sitges una vila més sostenible i l’objectiu de l’OLTE és fer un acompanyament per aconseguir la substitució progressiva de combustibles fòssils per energies renovables, i millorar l’eficiència i l’estalvi energètic”.

A la nova Oficina Local de Transició Energètica s’oferirà assessorament per reduir el cost de la factura, per a la instal·lació de plaques solars per a l’autoconsum o per a l’actualització dels sistemes de condicionament com calefacció i climatització, entre altres serveis com acompanyament en la tramitació de subvencions municipals i d’altres administracions, o la tramitació del bo social per a famílies en situació de vulnerabilitat.  

L’OLTE s’instal·larà tots els dilluns, de les 9 a les 14 hores, al carrer Major, 1. Les persones interessades poden demanar cita prèvia al telèfon 93 810 91 00 (extensió 1046) o al correu electrònic sostenibilitat@sitges.cat.

Amb l’entrada en funcionament del servei, es posa en marxa un nou portal web a www.sitges.cat on es podrà consultar els recursos que ofereix l’Oficina. El nou web inclou, a més, el Portal Energètic de Sitges que informa sobre quin consum fa l’Ajuntament de Sitges als diferents equipaments i edificis públics.  

 

Setmana de la Sostenibilitat

Després de la setmana de la Mobilitat per promoure un ús del transport menys contaminant, Sitges celebra la Setmana Europea de l’Energia Sostenible. A més de l’entrada en funcionament de l’OLTE, la Regidoria de Sostenibilitat, Transició Energètica i Canvi Climàtic proposa diverses activitats per promoure l’estalvi energètic i alhora aportar solucions davant els reptes mediambientals actuals.

La programació inclou una jornada de portes obertes a la prefectura de la Policia Local per aproximar a la ciutadania a les energies renovables i visitar el funcionament de la instal·lació fotovoltaica de l’equipament. L’Ajuntament va instal·lar, el passat mes d’abril, 40 plaques solars que permeten estalviar el 17,50% de l’energia total consumida per l’edifici. La sessió començarà a l’Espai Jove amb una xerrada informativa per presentar a les persones participants les energies renovables i resoldre els dubtes més freqüents. La jornada de portes obertes és el dilluns 26 de setembre, a les 12 hores, i les places són limitades.

També a partir de dilluns i fins el 2 d’octubre, el Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM) acull l’exposició ‘Treballem per una energia sostenible’. El Pacte dels Alcaldes, l’estalvi i eficiència energètica i en l’ús dels electrodomèstics, la il·luminació, la climatització o la mobilitat són alguns dels temes plantejats en la mostra. En el marc de l’exposició, el divendres 30 de setembre, s’ofereixen dues visites guiades que finalitzaran amb un tast gratuït de Malvasia.

Per cloure la programació, la Regidoria d’Espais Naturals organitza conjuntament amb BioEconomic, la XI Jornada BioEconomic Sitges 2022, centrada principalment en els beneficis de la fusta com a material de construcció. La jornada es dirigeix a professionals i institucions públiques en els sectors forestal, industrial, o de la construcció, entre altres, i comptarà amb la participació de l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell; el regidor d’Urbanisme i Medi Ambient, Eduard Terrado; el regidor de Sostenibilitat, Transició Energètica i canvi Climàtic, Xavier Roig, així com de professionals del sector i la responsable del departament d’Edificis, divisió e Gestió Energètica de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN).

Les nenes i els nens de Sitges tindran un espai propi en la Setmana de la Sostenibilitat, amb el joc Actiwatt, per consolidar els conceptes relacionats amb l’eficiència i l’estalvi energètic. L’activitat tindrà una durada de 3 hores i es desenvoluparà al pati del Centre Cultural Miramar, l’1 d’octubre.


 

Categories: 
Municipis: 
GarrafSitges

Relacionats

Article

L'Oficina Local de Transició Energètica (OLTE) és un servei d’assessorament gratuït de l’Ajuntament de Sitges per apropar a la ciutadania els recursos, serveis, ajudes i informació per a un model nou de transició energètica just, racional i de qualitat. 

Article

La coberta de l’edifici acull 500 metres quadrats de plaques solars que generen energia per al centre educatiu i per a la futura Comunitat energètica de Sitges

Article

Sitges és un dels 7 municipis de l’estat i un dels 35 europeus que reben assistència tècnica en matèria de pobresa energètica, després de ser una de les localitats guanyadores de la convocatòria promoguda per la Comunitat Europea. Un 2% de les famílies es troba en situació de pobresa energètica i d’aquestes un 57% dels habitatges tenen dificultats per mantenir la temperatura.

Butlletí