L’Ajuntament de Sant Cugat impulsa un nou hort urbà amb un innovador projecte de permacultura i de bosc comestible

27/10/2020 - 13:21

S’ubicarà en un solar municipal de l’avinguda de les Roquetes i el gestionarà l’Associació cultural CRAC de la Floresta

La Junta de Govern Local ha aprovat el projecte d’adequació d’un hort urbà en un solar municipal de 3.900 m2 ubicat a l’avinguda de les Roquetes, al costat del Park&Ride.

Els treballs inclouen la millora del terreny, la instal·lació de reg, la definició de parcel·les de cultiu, la instal·lació de caseta d’eines i el tancament perimetral i l’adequació d’una rampa d’accés per complir condicions d’accessibilitat. Les obres tenen un cost previst d’uns 75.000 € i properament es licitaran per poder començar l’obra.

Aquest nou hort urbà ha estat adjudicat per concurs públic a l’Associació cultural CRAC de la Floresta, que vol enfocar la tipologia de cultiu cap a la permacultura i bosc comestible. Seran els primers amb aquest enfoc a Sant Cugat. L’espai estarà dividit en dos: per una banda, diverses parcel·les per de Sant Cugat, i per l’altra el bosc comestible (plantació de fruiters variats que vagin donant fruita tot l’any). Cal recordar que la permacultura (agricultura permanent) és el disseny conscient i el manteniment d'ecosistemes agrícoles productius, els quals tenen la diversitat, estabilitat i resistència dels ecosistemes naturals.

Alba Gordó, regidora de sostenibilitat i comissionada per a l’emergència climàtica, ha apuntat que “projectes com el d’Alimentem Collserola, el de l’Ortiga o el de La Rural estan recuperant l’agricultura i la ramaderia a Sant Cugat des d’una perspectiva de l’agroecologia. Volem també apropar aquesta perspectiva a la ciutat, per incentivar així el consum de proximitat i temporada. Només així podrem generar riquesa al nostre entorn d’una manera sostenible i conscient. Els horts urbans son una de les demandes més freqüents als pressupostos participatius, i una de les més necessàries també en un context de crisi climàtica i social en què caldrà poder garantir l’alimentació saludable a tothom. Estem molt contents d'impulsar aquest projecte, que se suma al de l'hort del carrer Andana, que estem a punt de licitar.”

Els horts urbans, una aposta d’agricultura circular i de proximitat

L'octubre de 2016 va arrancar l’hort comunitari de Mira-Sol, com a experiència pilot del Programa Cultiva't. El mateix any es va aprovar la primera convocatòria per a la utilització temporal de terrenys per a horts urbans. El resultat del concurs va ser l’adjudicació dels horts urbans a les entitats següents que van posar en marxa els horts entre el maig i juny de 2017:

  • Horts de Volpelleres: AAVV de Volpelleres
  • Horts del carrer Amposta Sud: Ateneu Santcugatenc

El segon concurs d’horts urbans (maig de 2017) va cedir els espais a les entitats guanyadores següents:

  • Horts parc Ildefons Cerdà: Xarxa Monestir Sant Francesc, Associació Gilgal i Aula de So
  • Horts Amposta Nord: Ateneu Santcugatenc
  • Horts del parc del Turó de Can Mates: AMPA de l'escola i Associació d'hortolans/es
  • Horts carrer Andana: AEiG Berenguer el Gran, Esplai Sarau, Esplai Pica-Roca, Escola d'Excursionisme
  • Horts avinguda Roquetes: Associació cultural CRAC

 

Categories: 

Relacionats

Article

El Sant Cugat 2030 amb desplaçaments sostenibles i saludables, agricultura ecològica i de proximitat i xarxa d’espais verds urbans i espais naturals està més a prop. L’Ajuntament portarà a aprovació al ple de març el Pla d’Acció d’Emergència Climàtica, el full de ruta de les polítiques municipals en emergència climàtica que es desenvoluparan a la ciutat fins al 2024. Es tracta d’un paquet de 63 accions que aplanaran el camí cap aquest Sant Cugat del futur amb un 55% menys de CO2 el 2030.

 
Article

El projecte EdiCitNet, finançat per la Unió Europea i amb una durada prevista de 5 anys, va néixer amb l'objectiu de demostrar que la implementació d'infraestructures verdes no ornamentals pot augmentar la producció sostenible d'aliments a nivell local, així com regenerar espais urbans apostant per una millora de la inclusió social.  Sant Feliu és l'únic municipi participant de l'estat espanyol.

Article

A través del projecte, i mitjançant la participació de persones coneixedores dels treballs del camp, els nens i les nenes poden aprendre quins són els productes de l'horta, com funciona el regadiu, entendre l'estacionalitat dels conreus o arribar a treballar directament la terra, entre altres activitats guiades.

Butlletí