L’Ajuntament de Sant Cugat impulsa un nou hort urbà amb un innovador projecte de permacultura i de bosc comestible

27/10/2020 - 13:21

S’ubicarà en un solar municipal de l’avinguda de les Roquetes i el gestionarà l’Associació cultural CRAC de la Floresta

La Junta de Govern Local ha aprovat el projecte d’adequació d’un hort urbà en un solar municipal de 3.900 m2 ubicat a l’avinguda de les Roquetes, al costat del Park&Ride.

Els treballs inclouen la millora del terreny, la instal·lació de reg, la definició de parcel·les de cultiu, la instal·lació de caseta d’eines i el tancament perimetral i l’adequació d’una rampa d’accés per complir condicions d’accessibilitat. Les obres tenen un cost previst d’uns 75.000 € i properament es licitaran per poder començar l’obra.

Aquest nou hort urbà ha estat adjudicat per concurs públic a l’Associació cultural CRAC de la Floresta, que vol enfocar la tipologia de cultiu cap a la permacultura i bosc comestible. Seran els primers amb aquest enfoc a Sant Cugat. L’espai estarà dividit en dos: per una banda, diverses parcel·les per de Sant Cugat, i per l’altra el bosc comestible (plantació de fruiters variats que vagin donant fruita tot l’any). Cal recordar que la permacultura (agricultura permanent) és el disseny conscient i el manteniment d'ecosistemes agrícoles productius, els quals tenen la diversitat, estabilitat i resistència dels ecosistemes naturals.

Alba Gordó, regidora de sostenibilitat i comissionada per a l’emergència climàtica, ha apuntat que “projectes com el d’Alimentem Collserola, el de l’Ortiga o el de La Rural estan recuperant l’agricultura i la ramaderia a Sant Cugat des d’una perspectiva de l’agroecologia. Volem també apropar aquesta perspectiva a la ciutat, per incentivar així el consum de proximitat i temporada. Només així podrem generar riquesa al nostre entorn d’una manera sostenible i conscient. Els horts urbans son una de les demandes més freqüents als pressupostos participatius, i una de les més necessàries també en un context de crisi climàtica i social en què caldrà poder garantir l’alimentació saludable a tothom. Estem molt contents d'impulsar aquest projecte, que se suma al de l'hort del carrer Andana, que estem a punt de licitar.”

Els horts urbans, una aposta d’agricultura circular i de proximitat

L'octubre de 2016 va arrancar l’hort comunitari de Mira-Sol, com a experiència pilot del Programa Cultiva't. El mateix any es va aprovar la primera convocatòria per a la utilització temporal de terrenys per a horts urbans. El resultat del concurs va ser l’adjudicació dels horts urbans a les entitats següents que van posar en marxa els horts entre el maig i juny de 2017:

  • Horts de Volpelleres: AAVV de Volpelleres
  • Horts del carrer Amposta Sud: Ateneu Santcugatenc

El segon concurs d’horts urbans (maig de 2017) va cedir els espais a les entitats guanyadores següents:

  • Horts parc Ildefons Cerdà: Xarxa Monestir Sant Francesc, Associació Gilgal i Aula de So
  • Horts Amposta Nord: Ateneu Santcugatenc
  • Horts del parc del Turó de Can Mates: AMPA de l'escola i Associació d'hortolans/es
  • Horts carrer Andana: AEiG Berenguer el Gran, Esplai Sarau, Esplai Pica-Roca, Escola d'Excursionisme
  • Horts avinguda Roquetes: Associació cultural CRAC

 

Categories: 

Relacionats

Article

Integrar plantes silvestres comestibles en el sistema alimentari pot suposar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic. Sota aquesta premissa, les organitzacions Eixarcolant, Tarpuna i Restaurantes Sostenibles, estan duent a terme un projecte per fomentar i facilitar la producció, distribució i consum d'aquest tipus de plantes a Barcelona.
 

Article

Resultats de la II trobada per l’educació ecosocial el Dia Mundial del Medi Ambient 2023 a Sant Cugat del Vallès.

Notícia

Una quinzena de centres transmeten l'ensenyament d'aquesta tècnica.

Butlletí