L’Ajuntament de Sabadell quadruplica l’energia verda produïda en edificis municipals els darrers tres anys

Font: Ajuntament de Sabadell

24/01/2019 - 15:19

L’Ajuntament de Sabadell ha quadruplicat l’energia verda que genera en diferents edificis municipals gràcies a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques. Aquesta mesura es desprèn del Pla d’Acció d’Energia Sostenible (2016-2020), que entre altres objectius vol reduir el 21% del consum i el 20% d’emissions el 2020.

Aquest augment és degut al fet que en els darrers tres anys l’administració municipal ha creat 11 noves instal·lacions d’energia fotovoltaica per a autoconsum en diversos edificis propietat municipal, amb una potència instal·lada de 139,43 kWpic. És a dir que s’ha triplicat el nombre d’aquestes instal·lacions. Per fer-ho possible, el consistori ha invertit 329.000 euros gràcies a l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI).

Es tracta de les escoles Teresa Claramunt, Joanot Alisanda, Miquel Martí i Pol, Creu Alta, Andreu Castells i Joan Montllor, les escoles bressol de Can Puiggener i Andreu Castells, el Centre Cívic de Ca n’Oriac, el Poliesportiu Olímpia, Centre de Formació Cal Molins i Cal Marcet.

La previsió és que a l’estiu de 2019 aquestes plaques produiran un total de 229.000 kWh/any –l’equivalent al consum elèctric de 72 llars–, mentre que a l’estiu de 2015 es van produir 57.000 kWh/any.

La intenció de l’Ajuntament és que l’any 2020 s’instal·lin més plaques solars fotovoltaiques a altres equipaments municipals, entre els quals diversos centres educatius i edificis administratius. Es tracta de 13 edificis més, que permetran arribar ja els 24 edificis gràcies a una inversió de 194.000 euros. Això permetrà que l’Ajuntament tingui una potència instal·lada de 257 kWpic, i un percentatge d’autoproducció de l’1,66%.

D’altra banda, des de l’1 de juliol de 2016, l’energia consumida per les instal·lacions municipals –equipaments i enllumenat públic– és renovable,  amb certificació oficial de l’origen.

Segons Joan Berlanga, tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat, ha afirmat avui en la presentació d’aquestes dades que "sovint es relaciona la sostenibilitat amb serveis més cars, però això no és així. Les polítiques actives en eficiència energètica i producció d’energia verda econòmicament són més beneficioses, tal com mostra l’estalvi de més de mig milió d’euros que presentem avui”.

 I ha afegit que "el canvi climàtic és un repte global que cal combatre en l’àmbit local. I una manera de fer-ho és gestionant de manera responsable la contractació, el consum i la generació d’energia municipal, tal com fem a Sabadell".

També en els darrers tres anys, l’Ajuntament ha invertit 128.863 euros per millorar l’enllumenat interior de 32 edificis. Bàsicament s’han instal·lat llums LED, que han permès reduir la potència d’electricitat contractada. Els estalvis aconseguits van des del 3 o 4% en centres de gran consum –com Ca l’Estruch–, al 34% d’estalvi del Vapor Llonch, estalvis diferents en funció de la intensitat de l’actuació i el perfil de consum de l’equipament. Actuacions destacades han donat com a resultat estalvis anuals d’electricitat del 26% a l’edifici de la plaça del Gas, 19% al Casal Pere Quart o un 16% a l’Escola Municipal de Música i Conservatori.

A més, s’han impulsat diversos projectes de millora dels edificis i increment de confort i aïllament a l’Escola Bressol La Romànica i a les escoles Joan Maragall i La Floresta. S’han modificat les calderes de 8 escoles i del Centre Cívic del Poblenou. I s’han substituït els sistemes de climatització del edificis Catalunya, de les oficines del Parc Central i la seu de l’Ajuntament a la plaça de Sant Roc.

El resultat de la política municipal en els darrers tres anys és que s’ha aconseguit reduir el consum d’electricitat en un 8,7 %. I el 2017 es van poder estalviar 525 mil euros de consum elèctric respecte de l’any 2016, tot i l’augment del personal municipal.

Per la seva banda, Xavier Guerrero, regidor d’Espai Públic, ha afirmat que "els últims temps aprofitem els manteniments rutinaris que fem als equipaments municipals per treballar-hi també en termes d’eficiència energètica. D’aquesta manera, sumem dues accions rellevants en una única intervenció".


Categories: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Mollet del Vallès continua amb el seu compromís amb l’energia solar fotovoltaica i crearà 8 grans centres de producció fotovoltaica ubicats a les cobertes d’edificis municipals que també donaran cobertura al seu voltant en un radi de 500 metres. El cost total del projecte és d’1,2 milions d’euros i podria optar a una subvenció del 90% per part de la Diputació de Barcelona. Així, tots els equipaments municipals funcionaran amb energia solar.

Article

Biotop és el projecte integral que pretén descarbonitzar l’activitat del cicle integral de l'aigua i fomentar la transició ecològica, digital i justa a la ciutat, és un dels grans projectes de ciutat, que opta a rebre finançament europeu a través dels Next Generation.

Butlletí