L'Ajuntament de Reus invertirà per produir energia verda

Font: Ajuntament de Reus

07/07/2020 - 11:30

L'Ajuntament de Reus consolida la seva aposta per l'energia verda i incrementarà en un 33% el pressupost d'inversions destinat a projectes municipals d'autoconsum amb energia solar fotovoltaica. Als 300.000 euros previstos inicialment, la regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient hi suma 100.000 més i arriba als 400.000 euros d'inversió per finançar nous projectes. L'aposta del consistori per les energies renovables permet, actualment, obtenir l'energia no contaminant equivalent a consum d'un centenar de llars a partir de les 7 plaques fotovoltaiques ubicades en diferents equipaments de la ciutat.

L'energia verda té avantatge ambientals i també econòmics. Es calcula que les instal·lacions en règim d'autoconsum tenen un període de retorn de la inversió d'entre 5 i 6 anys.

La previsió inicial del Govern de Reus és invertir 90.000 euros el 2020; 100.000 el 2021; i 110.000 el 2022. La regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient treballa ara en la planificació de la inversió dels 100.000 euros addicionals; i culmina la definició dels projectes que s'executaran.

La inversió més avançada és la pressupostada pel 2020 i que està prevista per finançar instal·lacions energètiques d'autoconsum en 5 centres d'ensenyament de la ciutat. Les escoles disposen de consums estables, en el moment que les plaques solars més produeixen, i disposen d'una coberta plana i accessible que fa que la instal·lació sigui més senzilla.

Actualment, el consistori disposa de 7 instal·lacions. L'any 2007 es va posar en marxa la primera instal·lació d'energia fotovoltaica a la Biblioteca Xavier Amorós amb una potència de 10 kWp. Actualment hi ha 6 instal·lacions més en equipaments municipals: Gaudí Centre amb una potència de 13,8 kWp; Escoles General Prim, amb 45 kWp; a l'Escola Joan Rebull, amb 55 kWp; l'Escola Rosa Sensat, amb 30 kWp; Escola Montsant, amb 20 kWp; ,i a l'Escola Teresa Miquel i Pàmies; amb 45 kWp. Totes les instal·lacions estan connectades a la xarxa per aprofitar també la venda de l'energia elèctrica generada.

L'increment de l'import de les inversions destinat a la producció d'energia verda ha estat possible gràcies a la readapta del pressupost a la nova normalitat causada per la pandèmia de la Covid-19. Així, s'ha deixat en suspens la inversió prevista de 100.000 euros per ampliar la flota de vehicles municipals amb models elèctrics i amb sistema carsharing, donat que l'orientació de l'administració municipal pel teletreball dels empleats públics no fa necessària actualment aquesta inversió.

L'aposta de l'Ajuntament de Reus per l'energia verda s'ha concretat recentment en dues línies d'actuació:

  • Ha certificat amb l'empresa que subministra la llum d’edificis municipals i enllumenat públic que el 100% de l'energia a consumir aquest 2020 procedeixi exclusivament de fonts renovables, i estalviar així al 100% les emissions de CO2. Es calcula que al 2019 va ser d'unes 3.600 tones de CO2.

  • Per acord de ple, s'oferirà bonificacions fiscals d'entre el 30 i el 50% de la quota íntegra de l'impost durant dos anys consecutius per aquells immobles amb instal·lacions solars fotovoltaiques en règim d'autoconsum per fomentar així l’energia verda en l’àmbit domèstic.


 

Categories: 

Relacionats

Article

En marxa 86 projectes d’energia solar en edificis i mitgeres i a l’espai públic. Amb aquestes noves instal·lacions es passarà dels 3,52 MWp de potència fotovoltaica actuals als 7,2 MWp, i això permetrà estalviar un total de 3.192 tones de diòxid de carboni equivalent cada any.

Article

Més de 500 persones han participat en el concurs telemàtic que l’Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient, ha organitzat amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2020 amb l'objectiu de sensibilitzar sobre la prevenció dels residus que es generen. En concret, 505 persones van respondre les 10 preguntes, amb 4 possibles respostes, plantejades per tal d’encoratjar a la ciutadania de Reus a conèixer estratègies i accions sostenibles per a la reducció dels seus residus.

Article

L'Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient, ha volgut donar visibilitat al Dia Internacional d'Acció pel Clima amb una acció a peu de carrer i a les xarxes socials per conscienciar la població de la necessitat d'involucrar-se amb la lluita contra el canvi climàtic.

Butlletí