L’Ajuntament de Manresa instal·la una xarxa de calor alimentada amb biomassa per a diversos equipaments del barri de La Balconada

Font: Ajuntament de Manresa

23/06/2020 - 09:55

Amb l’objectiu de potenciar un consum energètic més sostenible, s’ha decidit instal·lar una caldera de 300 kW, que cremarà estella provinent d’explotacions forestals de proximitat, i que substituirà el consum de combustibles fòssils. El pressupost de l’obra ha estat de 305.805,28 euros, IVA inclòs, un import que ha finançat en un 50% la Diputació de Barcelona. Tenint en compte que l’estalvi previst és de 17.330 euros anuals, la inversió realitzada s’amortitzarà en poc menys de 15 anys.

L’Ajuntament de Manresa ja ha finalitzat la construcció d’una xarxa de calor alimentada amb biomassa que servirà per escalfar l’escola Serra i Húnter, els vestidors del camp de futbol del barri de la Balconada i dos locals municipals del barri: el centre obert i la llar d’avis. La biomassa és matèria orgànica d’origen vegetal, que pot ser utilitzada com a font de combustible i, per tant, es tracta d’una font d’energia renovable. Té un balanç de CO2 neutre, una petjada ecològica reduïda i, a més, possibilita una gestió sostenible de les masses forestals i la reducció de càrrega de combustible en els nostres boscos.

El projecte ha estat impulsat des de la regidoria de Ciutat Verda de l’Ajuntament de Manresa amb l’objectiu de potenciar un consum energètic més sostenible. S’ha decidit instal·lar una caldera de 300 kW, que cremarà estella provinent d’explotacions forestals de proximitat, i que substituirà el consum de combustibles fòssils (gas natural) amb què s’alimenten actualment aquests equipaments. El consum estimat de la nova instal·lació és de 408.773 kWh/any, fet que suposa un estalvi d’emissions d’aproximadament 83,4 tones de CO2 anuals.

La caldera de biomassa i la sitja d’emmagatzematge es troben allotjades en un petit edifici —d’una superfície útil de 52,5 metres quadrats— que s’ha instal·lat en una cantonada del pati de l’escola. La meitat de l’edifici consisteix en una sitja en superfície, d’un volum aproximat de 80 metres cúbics, que conté l’estella forestal i la trasllada, de forma automàtica, cap a la caldera, mitjançant un sistema de cargol sens fi. L’altra meitat, de 30 metres quadrats de superfície, constitueix la sala de màquines, i allotja una caldera Hargassner d’última generació, un vas d’expansió i un dipòsit d’inèrcia de 5.000 litres. 

Un cop escalfada, l’aigua s’envia cap als circuits de calefacció i d’aigua calenta sanitària de cada un dels equipaments, gràcies a la nova xarxa de conductes soterrats que uneix la sala de calderes amb l’escola (d’una longitud de 85 metres), amb els vestidors del camp de futbol (d’una longitud de 125 metres) i amb els altres dos locals.

El pressupost de l’obra, que inclou la construcció de l’edifici amb totes les seves instal·lacions (sitja, sala de màquines i nou sistema de distribució de l’aigua calenta), ha estat de 305.805,28  euros, IVA inclòs, un import que ha finançat en un 50% la Diputació de Barcelona. Tenint en compte que l’estalvi previst és de 17.330 euros anuals, la inversió realitzada s’amortitzarà en poc menys de 15 anys.

Aquesta és una de les actuacions incloses dins el programa d'energies renovables per a la mitigació del canvi climàtic del Pla d’Acció d’Energia Sostenible i el Clima de Manresa (PAESC) per assolir els objectius de reducció d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle establerts al Pacte dels Alcaldes, al qual Manresa es va adherir el 21 d'Abril del 2016.

Properament, quan les fases de desescalada ho permetin, se’n farà una inauguració oficial en coordinació amb els equipaments alimentats per la xarxa de calor de biomassa.


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Notícia
Obres xarxa de calor Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Obres xarxa de calor Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Les obres de construcció d'una xarxa de calor que permetrà escalfar diversos equipaments municipals a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ja estan en marxa. El municipi és un dels 9 que formen part del projecte “Xarxa de Calor de Proximitat”, impulsat per la Diputació de Tarragona. La iniciativa pretén incrementar el consum de biomassa forestal per a usos tèrmics a la demarcació i, d'aquesta manera, impulsar un sistema d'abastiment energètic més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient.

Notícia

L’Ajuntament fa un nou pas en la lluita contra el canvi climàtic amb la creació d’una xarxa de calor amb biomassa per autoabastir d’energia l’escola Rosella i l’escola municipal de música Pau Casals.

Notícia

El projecte, liderat per la Diputació de Tarragona, donarà servei a l’Escola Puig i Cavaller, la Llar d’infants i la Biblioteca, reduirà les emissions de CO2 i estalviarà prop de 18.000 euros l’any

Butlletí