L'Ajuntament d'Argentona instal.larà plaques solars a edificis municipals per lluitar contra la pobresa energètica

25/10/2021 - 12:26

L'excedent d'energia que es generi s'utilitzarà per rebaixar la factura de la llum a famílies vulnerables

L'Ajuntament d'Argentona va aprovar en la darrera sessió ordinària del ple municipal la redacció de dos projectes d'instal.lació de plaques solars fotovoltaiques a les escoles de Sant Miquel del Cros i Argentona, i l'execució d'un d'ells.

Es tracta d'una inversió que referma l'aposta cap a la transició energètica del municipi que s'ha iniciat en els darrers anys. Aquest projecte suposarà un important avenç en la lluita contra l'emergència climàtica, la reducció de la despesa municipal en el capítol de serveis bàsics i contra la pobresa energètica.

L'objectiu és que el 50% de l'energia que generin aquestes plaques es destini a l'abastiment dels dos centres educatius i, amb l'excedent, s'impulsi un programa de comunitats energètiques per atendre aquelles famílies en risc i llars del municipi amb dificultats per afrontar les despeses dels serveis bàsics.
 

Les comunitat energètiques

Una comunitat energètica és un mecanisme organitzatiu que permet que diferents actors locals (ens locals, agents socials i econòmics, ciutadania) participin activament de la transició energètica de forma conjunta, ja sigui produint energia, compartint-la , o establint mecanismes de gestió i estalvi energètic. Són un mecanisme clau per avançar cap a una transició energètica més equitativa, sense deixar ningú enrere i que dona oportunitats perquè tothom pugui participar-hi.

Entre els principals beneficis s'hi troben que diversos consumidors poden beneficiar-se d'una única instal.lació d'energia renovable, optimitzant els recursos i augmentant la seva rentabilitat. I dona una solució d'energia neta per a molts usuaris que viuen en comunitats de veïns.

L'Ajuntament d'Argentona implantarà una taxa per regular la producció i la distribució d'aquest servei, bonificable seguint criteris socials, aconseguint així que els veïns i veïnes més vulnerables puguin reduir el cost de la factura de la llum. Val a dir que la regulació actual estableix, entre d'altres condicionants, que la distància que hi ha d'haver entre la planta fotovoltaica i cadascun dels autoconsumidors (els habitatges) és de com a màxim 500 metres. Si es genera suficient excedent, s'ampliarà la possibilitat de distribuir energia a la resta de població i al sector productiu - empreses, autònoms...- 

Cal recordar també que les ordenances fiscals municipals ja inclouen una bonificació del 50% en el rebut de l'IBI, durant tres anys, per aquells ciutadans que hagin dut a teme una instal.lació de plaques fotovoltaiques als seus habitatges particulars. 

Una altra de les iniciatives en les què també s'hi està treballant és en la instal.lació d'enllumenat alimentat amb energia fotovoltaica al Camí de Madà i que connecta amb l'escola bressol municipal El Bosquet.

El titular de la via és la Diputació de Barcelona i des de l'Ajuntament d'Argentona ja s'han iniciat les gestions per tal de signar un conveni per a col·locar-hi fanals solars que, a més d'un estalvi energètic, oferiran una menor contaminació lumínica.


 

Municipis: 
MaresmeArgentona

Relacionats

Article

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha fet un pas important cap a la sostenibilitat amb la instal·lació de 137 panells fotovoltaics, 72 a l’edifici Mirador i 65 a l’antiga Casa de la Caritat. Aquesta mesura s’emmarca dins del suport de la Diputació de Barcelona en la descarbonització del CCCB, en línia amb el Pla Clima.

Article

Les parròquies se sumen a Energia del Prat amb plaques fotovoltaiques a les cobertes de les esglésies de Sant Pere i Sant Pau i de la Mercè. Amb aquestes noves instal·lacions, la comunitat local d'energia arribarà a produir 1.225kW.

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Butlletí