L’Aiguamoll de la Bòbila, un dels espais amb una major biodiversitat de la Catalunya Central

07/02/2022 - 14:39

L’Aiguamoll de la Bòbila, al centre del pla de Bages, representa un punt molt important per a la biodiversitat, tant a escala local com en un àmbit més general. Així ho posa de manifest el seguiment biològic de l’Aiguamoll corresponent a l’any 2021, elaborat pel biòleg Marc Illa i encarregat per l’Ajuntament de Santpedor.

L’informe conté informació del primer any complert i oficial de seguiment biològic a l’Aiguamoll de la Bòbila i recull una sèrie d’indicadors per avaluar l’evolució de la biodiversitat amb l’objectiu de tenir més dades per establir uns criteris de gestió el més adequats possible. Per tal de recollir informació dels diferents grups taxonòmics s’han realitzat diverses metodologies de cens. En el cas dels ocells, l’anellament científic, seguint els estàndards de l’Institut Català d’Ornitologia, és una de les activitats d’estudi principals i ha permès anellar un total de 1.258 ocells durant l’any 2021, arribant a un total acumulat d’11.400 ocells anellats entre els anys 2013 i 2021.

Les dades recollides han permès identificar durant el 2021 una gran diversitat d’ocells (arribant a les 207 espècies citades des de la restauració), de ratpenats (8 grups fònics detectats), a més d’ una bona diversitat d’espècies d’amfibis (6 espècies) i invertebrats, entre els que destaquen 18 espècies de libèl·lules i  29 espècies de papallones diürnes. L’estudi també inclou el seguiment al detall de les espècies exòtiques i invasores, per tal d’avaluar els seus impactes a l’espai i per a poder desenvolupar plans de control en les futures accions de gestió.

Tot i que la forta sequera d’aquest any ha marcat de forma clara diversos grups d’espècies aquàtiques, tal i com revelen diversos dels indicadors avaluats, durant l’any 2021 s’ha detectat a l’Aiguamoll una gran diversitat d’espècies. En destaquen especialment tres noves espècies d’ocells mai citades abans a l’Aiguamoll: el sisó Tetrax tetrax, el becplaner Platalea leucorodia i l’àguila daurada Aquila chrysaetos.

L’estudi del seguiment biològic de l’Aiguamoll de la Bòbila demostra la singularitat i importància d’aquest espai natural ubicat a Santpedor però també la complexa tasca de recopilació d’informació. Una aposta clara de l’Ajuntament que permetrà protegir aquest espai amb accions encarades a millorar la gestió d’aquest espai per afavorir-ne la biodiversitat i fer-ne el manteniment perquè sigui un espai atractiu per a totes les persones que vulguin visitar l’Aiguamoll i gaudir-ne.

 

Sobre l’Aiguamoll de la Bòbila

L’Aiguamoll de la Bòbila és un espai natural d’una gran biodiversitat, que ocupa una superfície de 7,47 hectàrees i està situat a 500 metres del nucli de Santpedor. Després de més de 25 anys de la seva recuperació, s’ha convertit en un destacat espai de divulgació de les zones humides i un punt de lleure per als veïns i venes del municipi i la comarca. L'Aiguamoll té el seu origen en una activitat industrial, ja que es va generar cap a mitjan segle XX per l'activitat extractiva d'una bòbila. El 1982 la indústria va fer fallida i l'indret va tenir una forta degradació i es va convertir en un abocador incontrolat. A principi dels anys 90, es va començar a promoure la necessitat d'aturar aquella degradació i, a partir del 1994 es va convertir el paratge en un aiguamoll.


Municipis: 
BagesSantpedor
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Manresa, amb el suport de la Diputació de Barcelona i els centres educatius de la ciutat, ha engegat un projecte per tal que l’alumnat d’ESO de la ciutat identifiqui els rius d’orenetes, falciots i ballesters que nien als edificis de la ciutat i en facilitin la protecció municipal. El projecte, que començarà amb una prova pilot a la Salle de Manresa, té l’objectiu de conservar la biodiversitat urbana de Manresa i fomentar la conscienciació de l’alumnat sobre la importància de preservar-la, ja que és un patrimoni cada cop més valorat pels seus beneficis ambientals i socials.

Article

Granollers inicia una transformació verda de la ciutat amb el projecte Connecta Congost Natura 2025 (link is external), que es converteix en el primer tram d’una anella verda al voltant de la ciutat i que connecta amb el nucli urbà. Es tracta d’una actuació de gran magnitud que obre el riu a la ciutat i renaturalitza l’entorn del Congost, tant el riu, el parc com el passeig fluvial, en benefici de la qualitat de vida de la ciutadania. Aquest projecte inclou la renaturalització del riu i el Parc del Congost i rep una subvenció de 3 milions i mig d’euros dels Fons Next Generation.

Article

L'Ajuntament de Reus disposa ja de l’Avanç del Pla estratègic de zones verdes de Reus, el document amb el qual avança en l’objectiu del Govern de Reus de planificar de manera estratègica la gestió de les zones verdes de la ciutat; i avançar en la transformació sostenible de la ciutat i fer front als reptes de l’emergència climàtica.

Butlletí