La tecnologia, un bon instrument per potenciar els camins escolars

Font: Red de Ciudades que caminan
20/01/2014 - 00:00
La signatura d'un conveni de col·laboració entre la Red de Ciudades que Caminan i Trazeo, permetrà el desenvolupament i la posada en marxa d'una eina web i mòbil gratuïta destinada a la creació i organització de pedibusos als municipis.

Els municipis associats a la Red de Ciudades que Caminan comptaran en breu amb una nova eina destinada a aconseguir que els desplaçaments fins al col·legi es realitzin d'una manera segura, sostenible i sociable, a través d'una innovadora aplicació mòbil i una pàgina web que han cofinançat a través d'una campanya de crowdfunding a goteo.org.

La signatura del conveni de col·laboració entre Trazeo i la Red de Ciudades que Caminan té com a objectiu potenciar la creació de projectes de mobilitat infantil sostenible als municipis associats a la Xarxa, així com la connexió de comunitats de persones que treballen per aquests objectius en tota Espanya.

Més concretament, a través d'aquest conveni, els municipis rebran formació sobre com utilitzar l'eina, lliure i gratuïta, per publicar i promocionar les rutes més segures que utilitzin els nens de forma autònoma, o mitjançant pedibusos, grups d'escolars guiats per un adult que fan junts el camí d'anada i tornada al centre educatiu. A través del web de Trazeo, els membres de les comunitats educatives (famílies, professors, centres, associacions) poden crear i organitzar grups de pedibús, que podran ser acompanyats per familiars voluntaris, persones desocupades de la comunitat, o monitors municipals o contractats per els centres o les AMPA. L'aplicació per a smartphones, que en un principi estarà disponible per Android, serà utilitzada per l'acompanyant adult del grup, i servirà per geoposicionar a aquest i per notificar a les famílies de l'arribada dels escolars al punt de sortida i d'arribada. Aquesta funció permetrà conèixer quant temps falta perquè el grup arribi al punt de recollida o al destí , permetent una millor organització del temps de les famílies.

Així mateix, els municipis i les famílies rebran les incidències o notificacions que el guia publiqui i que el grup vagi trobant al llarg del seu passeig, com poden ser l'absència de passos de vianants, el mal estat de les voreres d'un carrer, la posició de mobiliari urbà que faci més insegur l'encreuament d'un carrer o l'existència a la vorera d'obstacles que dificultin el caminar. L'acompanyant del pedibús serà l'únic que tingui el telèfon amb l'aplicació, no serà necessari que els nens portin un.

Segons Pedro Pérez, membre de l'equip de Trazeo, avui en dia els nens estan perdent l'oportunitat d'anar a escola caminant al costat dels seus companys i descobrint el seu entorn i les relacions que s'hi donen de forma progressiva, de manera que ja gairebé un 35% d'ells van en cotxe. La raó d'aquesta pèrdua es basa en l'augment del trànsit, les pors dels adults a deixar els fills sols o un estil de vida basat en el cotxe que provoca més hàbits sedentaris.

Segons l'opinió de Pablo Barco, coordinador tècnic de la Red de Ciudades que Caminan, es tracta d'una innovació tecnològica i social de gran utilitat per donar visibilitat als projectes de mobilitat infantil sostenible així com per crear rutes oficials segures, una iniciativa imprescindible per crear ciutats intel·ligent on les persones trien caminar en els seus desplaçaments diaris.

Etiquetes: 

Relacionats

Article

El ple ha acordat l'adhesió a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics

Article

El Consistori reforça el seu compromís amb el desenvolupament sostenible a través de la seva adhesió al Pla d'Acció de Compra Pública Verda de la Generalitat de Catalunya 2022-2025

Article

La instal·lació de la xarxa de calor amb combustible renovable ha durat quatre mesos

Butlletí