La recuperació de la llera del Llobregat a Sant Andreu de la Barca, model d'urbanisme saludable per a l'OMS

Font: Ajuntament de Sant Andreu de la Barca

22/11/2018 - 11:24

La directora de l'oficina regional de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a Europa, Monika Kosinska, ha destacat els avantatges que té per a la millora de la salut de les persones les actuacions urbanístiques i ha subratllat la importància de treballar de manera coordinada les administracions públiques i també les empreses privades.

Monika Kosinska ha visitat Sant Andreu de la Barca per conèixer de primera mà un projecte que, per primera vegada a Catalunya, avalua els beneficis que té per a les persones una actuació urbanística, en aquest cas la recuperació de la llera del riu Llobregat.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca impulsen aquest projecte, que compta amb un pressupost de 900.000 euros i que començarà a executar-se durant les pròximes setmanes.

El projecte preveu recuperar la llera del riu per al ús ciutadà i contempla l'ampliació del parc de la Solana, la millora del pas que hi ha per sota de l'autovia A2 i adequar el camí paral·lel al riu.

L'alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, ha recordat que "la primera actuació que vam fer a aquesta zona va ser la col·locació de pantalles acústiques que minimitzen l'impacte acústic de l'A2 i ara convertim aquesta zona en un gran parc fluvial al servei dels ciutadans".

Llorca ha apuntat que "és fonamental mesurar els beneficis que té per a les persones les actuacions que fem. De la mateixa manera que vam poder mesurar com es reduïa el soroll que fan els vehicles que passen per l'autovia ara podrem saber com beneficia aquesta actuació la salut de les persones".

"L'objectiu del projecte és fer de l'àmbit fluvial un espai segur i accessible per als ciutadans on es puguin dur a terme pràctiques socials i saludables", ha dit Llorca.

El projecte preveu la col·locació d'instal·lacions per afavorir la pràctica esportiva, a més de netejar la zona i donar-li més il·luminació, un fet que convidarà als ciutadans a caminar per aquest espai natural.

La nova zona serà accessible per a les persones amb mobilitat reduïda i l'actuació suposarà la recuperació i promoció de la flora i la fauna del riu creant un espai d'educació ambiental.

La Generalitat ha fet un estudi previ per analitzar i saber quins són els principals problemes de salut de les persones de Sant Andreu i d'aquest es desprèn que són similars als dels ciutadans de municipis similars: taxes elevades de colesterol, hipertensió arterial i trastorns d'ansietat.

La recuperació de la llera del Llobregat pot contribuir a incrementar l'activitat física entre els ciutadans, que disposaran d'un nou espai de lleure, que vindria a augmentar l'autoestima reduint d'aquesta manera la depressió i l'ansietat; disminuir les malalties cardiovasculars, respiratòries i la sensació d'estrès.

Un altre dels aspectes positius seria la millora de la cohesió social i del teixit associatiu i la reducció de l'aïllament social.


 

Relacionats

Article

La col·locació d’una passarel·la flotant, de 36 metres, sobre la bassa gran permet tancar el camí circular i oferir una visió arran d’aigua fins ara inèdita. La Paeria commemorarà el Dia Mundial de l’Aigua el 21 de març, convidant la ciutadania a descobrir aquest espai de 35 hectàrees únic pel seu valor ecològic.

Article

El projecte EdiCitNet, finançat per la Unió Europea i amb una durada prevista de 5 anys, va néixer amb l'objectiu de demostrar que la implementació d'infraestructures verdes no ornamentals pot augmentar la producció sostenible d'aliments a nivell local, així com regenerar espais urbans apostant per una millora de la inclusió social.  Sant Feliu és l'únic municipi participant de l'estat espanyol.

Entrevista

L'últim episodi de mortalitat registrat al Mar Menor ha fet saltar totes les alarmes sobre una situació crònica de degradació de l'ecosistema de la llacuna. Júlia Martínez, directora de la Fundació Nova Cultura de l'Aigua, explica quines són les mesures necessàries per recuperar l'equilibri ecològic a la llacuna costanera salada més important d'Europa.

Butlletí