La recollida de les escombraries porta a porta a VNG bonificarà el reciclatge i les bones pràctiques

03/05/2021 - 10:02

Vilanova i la Geltrú disposa ja de l'estudi de detall per la implantació de la recollida d'escombraries porta a porta. Després d'analitzar els domicilis i les activitats econòmiques de la ciutat, la proposta divideix el municipi en tres zones amb tres tipus de recollida domiciliària diferent.

A la zona 1* es proposa una recollida mixta, amb porta a porta per envasos, paper i cartó i rebuig, i contenidors per l'orgànica i el vidre. A la zona 2** es farà una recollida porta a porta de les cinc fraccions: orgànica, envasos, paper, vidre i rebuig. Als nuclis disseminats i urbanitzacions periurbanes la recollida es farà en illes de contenidors tancats amb control d'accés i videovigilància.

La regidora d'Espai Públic, Marta Jofra, ha explicat que “cada vegada paguem més pels residus i per la seva gestió” i ha posat de manifest la voluntat de facilitar i bonificar a les persones que fan correctament la recollida selectiva, “hem de garantir que cadascú pagui el que és just, pagui pel que generi”. La regidora espera capgirar substancialment el percentatge de residus que es reciclen ara a VNG, al voltant del 30%, per arribar a doblar-lo.

L'estudi ha analitzat els habitatges de la ciutat per determinar quins seran els punts de recollida de la brossa. L'objectiu és que aquests punts estiguin al portal o a façana dels edificis. Això serà possible en el 88% dels casos.

Cada tipus de brossa tindrà uns dies de recollida i freqüències diferents. El dia que pertoqui caldrà dipositar la bossa o el cubell en el lloc indicat a partir de les vuit del vespre. La recollida es farà en horari nocturn, de manera que les escombraries estiguin el menys temps possible al carrer.

Una de les característiques destacades de la recollida porta a porta és que “es perd l'anonimat en l'aportació de residus, el que aconseguim és la identificació”, diu Marta Jofra. Les bosses i cubells aniran identificats amb un xip que registrarà de quin domicili provenen. Per accedir als contenidors també serà necessari identificar-se mitjançant un codi.

Complementant la recollida habitual hi haurà un servei d'emergència, “això és novedòs”, explica Abel Lora, cap d'Espai Públic, “és un recurs per la gent que -per necessitats puntuals- no pugui acollir-se al sistema normal”.

Pel que fa a les activitats (empreses, comerços, oficines, bars i restaurants...) l'estudi ha analitzat cadascun dels casos i s'adapta a les necessitats. Els petits productors utilitzaran el mateix sistema que els domicilis, i els mitjans i grans productors tindran recollida porta a porta de les cinc fraccions amb contenidors identificats.

La recollida porta a porta suposarà una millora en la imatge de la ciutat, ja que es retiraran bona part dels contenidors i s'evitarà que hi hagi escombraries a l'aire lliure.

El nou model tindrà un cost una mica superior però canvia “pagar per enterrar residus” per la creació de llocs de treball (de 38 a 78 persones). També s'incorpora entitats socials i d'integració, que gestionaran alguns residus com la poda i la roba.

El servei millorarà l'atenció a la ciutadania i la vigilància, amb 8 persones fent permanentment aquestes tasques, i tres punts d'atenció.

La implantació de la nova recollida es farà de manera progressiva, en 7 fases de 5 setmanes cadascuna, i es preveu que comenci l'any vinent. Un cop es concreti la data d'implantació del canvi de model, es farà una campanya de participació i comunicació per implicar tots els agents de la ciutat i fer arribar la informació i el material necessari a tots els usuaris del servei.

L'empresa redactora de l'estudi el va presentar dijous a tots els regidors i regidores de l'Ajuntament i a les associacions de veïns i veïnes, i va resoldre els dubtes que es van plantejar.

*Sant Joan, plaça de la Sardana, barri de Mar, Ribes Roges, Santa Llúcia i El Prat de Vilanova.

**Centrevila, nucli antic, la Geltrú, Can Marquès, Casernes, l'Armanyà, Masia Nova, Tacó, L'Ortoll, Molí de Vent, l'Aragai, La Collada-Els Sis Camins, Santa Maria, Fondo de Somella, Mas Roquer, Can Xicarró, El Fraig, Pau de l'Hostal, Mas Joliu, la Carrerada i carretera de Cubelles.

Consulta l'estudi de detall AQUÍ


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

S'ha avaluat la quantitat d'elements impropis del rebuig orgànic des Castell a Menorca, que per ser aprofitable ha d'estar per sota del 15%​

Article

Abans de la implantació del sistema Porta a Porta, el percentatge de recollida selectiva de residus era del 45 %.

Article

A mitjans mes, la recollida porta a porta s'estendrà a d'altres nuclis del municipi

Butlletí