La preservació de les dunes, prioritat ambiental a la platja de Castelldefels

18/06/2021 - 10:54

Aquest estiu obre al públic l'Espai Dunar, una mostra permanent que fa pedagogia sobre la conveniència de respectar i preservar l'ecosistema dunar. Aquest curs que ara acaba, tres-cents escolars de centres educatius de la comarca han participat en tasques de neteja i preservació dunar organitzades per l'AMB.

Aquesta temporada s'obre alpúblic, amb tots els protocols de mesures de prevenció anti-covid, l'Espai Dunar deCastelldefels. Aquest centred'interpretació museïtzat, que ofereix una experiència activa,té com a objectius sensibilitzar la ciutadania sobre la rellevància de tenir ecosistemes dunars a Castelldefels, i posar en valor aquests espais litorals naturals.

Ubicat en una de les edificacions que funcionaven com a xiringuitos fixos al tram per a vianants 2 del passeig Marítim, l'Espai Dunar es va presentar al novembre, però la pandèmia ha evitat fins ara la possibilitat que el visiti el públic en general.

Durant el cap de setmana del Dia Internacional delMedi Ambient, es va obrir l'espai amb un aforament màxim de 20 persones, perquè es pogués visitar l'exposició demanera autoguiada, el matí dels dies 5 i 6 de juny.

Ara, al llarg de la temporada alta de bany, l'Espai Dunar de Castelldefels obre els dimecres a la tarda, de 16:30 a 19 h, i els divendres al matí,de 10 a 13:30 h.

L'Espai Dunar de Castelldefels és al passeig Marítim, número 155, interior, a l'alçada del carrer 10.

 

Protecció participativa de les dunes

Aquest curs 2020-21 l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha ampliat el nombre de platges on es duen a terme projectes participatius de recuperació de sistemes dunars. Aquestes accions s'han fet a totes les platges del sector sud: Castelldefels, Gavà, Viladecans i el Prat.

En aquests projectes educatius hi han participat deu centres educatius, al voltant de 300 alumnes. A les platges de Castelldefels han estat el Col·legi Frangoal i els instituts Mediterrània, Josep Lluís Sert i Valeria Haliné.

Es calcula que amb la implicació dels escolars, aquesta curs que ara acaba s'han arribat a plantar unes 3.000 plantes dunars noves, que facilitaran la conservació d'un ecosistema tan sensible i en regressió com els sistemes dunars litorals.

Aquest servei comunitari que fan els alumnes de 3r i 4t d'ESO durant el curs escolar permet a l'alumnat contribuir a la preservació de les dunes de la platja del seu municipi, acompanyats per educadors ambientals.

El jovent pren consciència del projecte de protecció de les dunes, retira espècies invasores i en planta d'autòctones, principalment borró (Ammophila arenaria), i participa en un taller de detecció de microplàstics.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article
La regidora Anna Crespo, amb els poetes Bernardo Atxaga, Chus Pato i Manuel Forcano

La regidora Anna Crespo, amb els poetes Bernardo Atxaga, Chus Pato i Manuel Forcano

Diferents personalitats del món del pensament, literatura, art o ciència, entre d’altres apadrinaran un arbre de l’espècie platanus x hispànica plantat al Pont Nou de Manresa, a tocar del riu Cardener, amb la voluntat de crear identitat i fomentar un vincle amb la ciutat.

Article

El Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona presenta un llistat d’indicadors i de bones pràctiques, que posa a disposició dels municipis

Article

El Centre d’Estudis del Mar de Sitges, l’equipament d’educació ambiental de la Diputació de Barcelona situat al passeig Marítim d’aquesta població del Garraf, ha ampliat part de les seves instal·lacions amb la renovació de l’Aula de la natura, un espai per desenvolupar-hi tallers i cursos per a escolars i públic en general sobre l’ecosistema marí de les Costes del Garraf.

Butlletí