La crisi situa a la UE prop de l’objectiu de reducció d’emissions per al 2020

Font: AEMA
14/09/2010 - 00:00

Segons les noves estimacions de l'Agència Europea del Medi Ambient (AEMA), les emissions de gasos d'efecte hivernacle, tant per la la UE-27 com la UE-15 varen disminuir en un 6,9% el 2009 respecte al 2008. Així doncs, segons aquestes noves dades, les emissions de la UE-27 el 2009 es situen aproximadament un 17,3% per sota del nivell de 1990 i per tant molt a prop de l'objectiu de reduir les emissions un 20% el 2020. Per la seva banda, la UE-15 es situa un 12,9% per sota del nivell de l'any base, superior al seu compromís de Kyoto d'una reducció del 8% per primera vegada.

Segons l'AEMA, la causa primera d'aquesta acceleració en la davallada de les emissions és la profunda i excepcional recessió que al 2009 ha afectat a tots els sectors econòmics de la UE. De fet el consum de combustibles fòssils (carbó, petroli i gas natural) es van reduir un 5,5% el 2009 respecte l'any anterior. El major impacte sobre les emissions de gasos d'efecte hivernacle procedien del 12,7% forta caiguda de la utilització del carbó. A més, en termes relatius, la reducció d'emissions més gran va ocórrer en els processos industrials que reflecteix menors nivells d'activitat en el ciment , el ferro i l'acer, i les  indústries químiques. Ara be, cal subratllar que al mateix temps, l'ús d'energies renovables (excepte la biomassa) va augmentar significativament, un 8,3%. Respecte als sectors coberts pel règim de comerç d'emissions de la UE (EU-ETS), durant el 2009 van reduir en un 11,6% les emissions en comparació amb 2008, per tant val a dir que aquest sectors realitzen retallades més grans.

No obstant, de cara al futur, l'AEMA subratlla que caldrà tenir present que la recuperació econòmica pot donar lloc a emissions més altes el 2010 en comparació amb l'any anterior o almenys no frenar el ritme de disminució en les emission.

Podeu descarregar aquí l'informe complert. 

Relacionats

Article

El ple ha acordat l'adhesió a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics

Article

El Consistori reforça el seu compromís amb el desenvolupament sostenible a través de la seva adhesió al Pla d'Acció de Compra Pública Verda de la Generalitat de Catalunya 2022-2025

Article

La instal·lació de la xarxa de calor amb combustible renovable ha durat quatre mesos

Butlletí