La Carta del verd i la biodiversitat guia el disseny dels espais verds de la ciutat de Barcelona

27/06/2022 - 15:55

La Carta del verd i la biodiversitat recull consells sobre com dissenyar la ciutat i els espais verds considerant els serveis socioambientals i integrant criteris a favor de la biodiversitat i de la sostenibilitat. L’objectiu és aplicar els criteris d’aquesta carta per fer una ciutat més habitable, amb un espai públic al servei de la ciutadania i que potenciï el valor de la natura.

La guia tracta les perspectives ambiental, temporal, multiescalar, paisatgística i multidisciplinària en el disseny de la ciutat i per treballar amb la natura i a favor de la natura. Es vol fer avançar la manera de dissenyar l’espai públic perquè respongui als reptes de la vida a la ciutat. 

Es pretén aplicar la carta als projectes d’urbanització, edificació i millora de l’espai públiccom a instrument per al disseny del sòl, l’aigua i la vegetació. Així mateix, es preveu divulgar els criteris de la carta, definir els mecanismes de seguiment de l’aplicació de les mesures i recollir les lliçons apreses que han de repercutir en un disseny millor.

Va dirigida a totes les persones implicades en el projecte del disseny i, més concretament, està pensada com a marc de referència comú per als i les projectistes i per a la resta de personal tècnic que treballa en les diferents àrees municipals implicades en el procés d’elaboració dels projectes dels espais verds.

El document també pretén ser una guia de consulta oberta per al veïnat involucrat en els processos de participació pública relacionats amb els espais verds i en la cura de la natura urbana.

La Carta del verd i la biodiversitat ha estat elaborada per Barcelona Regional, amb la col·laboració de l’Àrea d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament i la consulta de professionals externs, i s’emmarca en el pla Natura 2021-2030, que defineix les actuacions a curt, mitjà i llarg termini pel que fa al verd i la biodiversitat de la ciutat, amb tres eixos prioritaris:

  • Eix 1: Més verd i biodiversitat
  • Eix 2: Conservar i millorar el verd i la biodiversitat
  • Eix 3: Amb i per a la ciutadania

Podeu descarregar la guia aquí.

 


 

 
 
Categories: 

Relacionats

Article

HerpetOn: amfibis i rèptils en joc, és un joc de cartes que permet conèixer d'una manera diferentla vida i diversitat dels amfibis i els rèptils de Catalunya.

Article

L'informe Planeta Viu 2022, de l'entitat naturalista WWF, demana un acord internacional sobre biodiversitat semblant al de París sobre el clima.

Article

Els municipis de costa representen només el 3% del territori, però suporten el 43% de la població catalana i 10 milions de turistes cada any. Això representa un model d’ocupació intensiva i estacional amb greus conseqüències sobre el funcionament ecosistèmic dels hàbitats litorals i sobre la seva biodiversitat. La investigadora de la UdG Àgata Colomer, coordinadora del projecte LIFE Pletera, explica el procés de desmantellament i renaturalització d’una urbanització sense edificar al municipi de Torroella de Montgrí, dins del Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter.

Butlletí