Granollers obre el riu a la ciutat i crea una gran anella verda

23/06/2022 - 12:42

Granollers inicia una transformació verda de la ciutat amb el projecte Connecta Congost Natura 2025 (link is external), que es converteix en el primer tram d’una anella verda al voltant de la ciutat i que connecta amb el nucli urbà. Es tracta d’una actuació de gran magnitud que obre el riu a la ciutat i renaturalitza l’entorn del Congost, tant el riu, el parc com el passeig fluvial, en benefici de la qualitat de vida de la ciutadania. Aquest projecte inclou la renaturalització del riu i el Parc del Congost i rep una subvenció de 3 milions i mig d’euros dels Fons Next Generation.

L’Ajuntament de Granollers va presentar el projecte a la convocatòria de subvencions per a la Renaturalització i Resiliència 2021 dels Fons Next Generation EU (NGEU), que ha estat concedida, amb una dotació econòmica de 3.364.163,91 € per a la seva execució. El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha comunicat a l’Ajuntament la concessió de la convocatòria del Programa de subvencions de la Fundació Biodiversitat per a fomentar actuacions per a la renaturalització i resiliència de ciutat espanyoles 2021, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Connecta Congost Natura s’ha presentat aquest dimarts al parc del Congost, a tocar del riu. L’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, ha afirmat que «es fa una aposta decidida cap a una ciutat verda. Una ciutat per connectar amb la natura, més sostenible, més saludable, més inclusiva, accessible per a tots i totes amb més espais per passejar, per fer esport, per caminar, amb més espais de lleure, de punt de trobada». Barnusell ha explicat que «dibuixem la ciutat de l’any 2030. Un Granollers que es projecta com una gran anella que connecti la ciutat a través d’itineraris verds».

 

Una ciutat connectada i oberta al riu Congost

El regidor de Medi Ambient, Espais Verds i Obres i Projectes, Albert Camps, ha detallat el contingut d’aquest «projecte estratègic d’alt valor per a la ciutat» que preveu naturalitzar una zona de gairebé 7 hectàrees.

Les actuacions previstes inclouen:

- Naturalitzar un tram del riu Congost, actualment artificialitzat, de 300 m de llargària i 21.000 m² de superfície.

- Naturalitzar i permeabilitzar, integrant-lo al parc del Congost, un vial de circulació i aparcament de vehicles convertint-lo en un passeig permeable de 21.500 m², un balcó a la llera del riu Congost.

- Ampliar i reforçar la infraestructura verda transformant 5.379 m² de carrers de l'interior en dos grans itineraris verds.

Camps ha afegit que el projecte «té també una vessant planificadora, és a dir, que les actuacions es poden replicar a altres zones de la ciutat i també poden ser vàlids per a altres municipis».

En total està previst que, en el calendari d’execució establert entre els anys 2022 i 2025, el projecte naturalitzi una superfície de 66.880 m²:

o 21.000 m² de superfície de riu naturalitzada

o 600 arbres nous

o 11.700 m² de prada

o 7.300 m² d'arbustos

o 26.880 m² de superfície permeable

o 1.700 m de passejades arbrades sobre superfície permeable

També es preveu crear una nova passera, a l’altura del carrer d’Isabel de Villena, que travessarà el riu. Les places d’aparcament es traslladaran al passeig de la Conca del Besòs, on s’habilitarà aparcament en bateria.

El projecte Connecta Congost Natura 2025, ha estat elaborat per l’Ajuntament de Granollers i la Fundación Ecología Urbana y Territorial (FEUT), un centre d’investigació que dona suport a les administracions locals per a l’impuls d’estratègies més sostenibles i de millora de l’habitabilitat i la qualitat de vida en els sistemes urbans.


 

Municipis: 
Vallès OrientalGranollers

Relacionats

Article


El curs 2023-2024 el Consell dels Infants i l'Arrel-Fòrum de les Adolescències s’han implicat en el projecte de renaturalització del riu Congost i han treballat en la definició i creació de nova senyalització entorn del riu i en relació amb el projecte Granollers Connecta Natura.

Article

El Consorci ha presentat la planta pilot dins el projecte europeu PROMISCES.

Article

Les fonts més emblemàtiques de Salou, que constitueixen un dels atractius de l’oferta turística del municipi, entren en funcionament aquest cap de setmana. Tot i que Salou forma part de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), la qual no està afectada per les restriccions hídriques decretades per la Generalitat, l’Ajuntament de Salou ha optat per omplir gradualment les seves fonts públiques.

Butlletí