Garraf al natural

Font: Servei del Medi Natural i Litoral del Garraf

15/03/2021 - 14:06


A través del vídeo del Servei del Medi Natural i Litoral del Garraf es volen donar a conèixer els espais naturals del Garraf, posar en valor la riquesa paisatgística i mediambiental, així com explicar l’impacte dels residus i oferir algunes pautes per a la seva conservació.

El Servei del Medi Natural i Litoral del Garraf commemora el Dia Mundial de la Natura amb l’estrena del vídeo “Garraf al natural”. A través del vídeo es volen donar a conèixer els espais naturals del Garraf, posar en valor la riquesa paisatgística i mediambiental, així com explicar l’impacte dels residus i oferir algunes pautes per a la seva conservació. En la primera part del vídeo es ressalten espais rics i diversos en patrimoni natural i històric, espais forestals amb garrigues, pinedes i matollars, així com el patrimoni geològic de costa abrupta amb platges, cales, coves, penya-segats, dunes, canyissars i zones deltaiques i fluvials.

Amb la voluntat de promoure la mobilitat sostenible, un parell de ciclistes fan un viatge pels espais naturals més emblemàtics de la comarca del Garraf, començant per la Desembocadura del Foix, passant per la platja Llarga i torrent de Sant Joan, els Colls i Miralpeix, la riera de Ribes, el castell vell d’Olivella i acabant al mirador del Pic de l’Àliga. La segona part del vídeo se centra en l’activitat humana, que és la principal amenaça pels ecosistemes i biodiversitat del Garraf, especialment per l’abocament d’una gran quantitat de deixalles en aquests espais.

Finalment, el vídeo apunta algunes accions que ajuden a millorar l’entorn com els programes d’educació i sensibilització mediambiental i les accions de neteja dels espais naturals organitzades per institucions, entitats i diferents grups de voluntariat, els projectes d’algunes entitats de preservació del patrimoni de pedra seca i les restauracions de camins, com és el cas del camí ramader de Marina. Així mateix, es mencionen les actuacions de restauració i millora forestal, els programes de prevenció d’incendis i la protecció constant de les diferents agrupacions de defensa forestal de la comarca. També es fa una crida a la ciutadania a contribuir a mitigar la degradació ecològica i paisatgística, evitant la generació de residus, que afecten greument el medi i la salut.

El vídeo ha estat realitzat pel Servei de Medi Natural i Litoral i Canal Blau, i ha comptat amb la col•laboració de Carles Lluch, Sergi Carreres, Padu López, Josep Lluís Carrillo, i Domi Tineo.


 

Relacionats

Article
Anàlisi per promoure la biodiversitat i la resiliència als parcs metropolitans

L'AMB, amb la col·laboració del CREAF, l'IERMB i el LET, ha iniciat un estudi dels boscos urbans dels parcs metropolitans. El projecte pretén contribuir al coneixement de l'estat ecològic i la provisió de serveis ecosistèmics dels boscos urbans dels parcs metropolitans, per tal de proposar mesures de gestió que permetin la seva resiliència i que promoguin la conservació de la biodiversitat.

Article

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Diputació de Barcelona han publicat un nou mapa guia del Parc Natural de la Serra de Collserola. En aquesta publicació es pot trobar una extensa xarxa de pistes, camins i corriols d'uns 400 quilòmetres, que permeten descobrir el patrimoni natural, cultural i històric d'aquest espai natural protegit.

Article

L'AMB publica aquesta guia de criteris bioclimàtics, la qual inclou els criteris de disseny i actuació als espais verds urbans que poden potenciar i millorar de manera notable la regulació tèrmica d'aquests espais, tant a escala local (dins de les zones d'ús de l'espai verd), com a escala de ciutat (entorn de l'espai verd).

 

Butlletí