Fundació Entorn presenta la 'Guía para la Evaluación Corporativa de los Ecosistemas'

Redacció
06/06/2011 - 00:00
La Fundación Entorno-BCSD Espanya, en col·laboració amb la Fundación Biodiversidad del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, ha presentat la ‘Guía para la Evaluación Corporativa de los Ecosistemas', una eina desenvolupada pel World Business Council for Sustainable Development (WBCSD ) que ofereix a les empreses una metodologia per analitzar els riscos i oportunitats lligats a l'aprofitament dels serveis dels ecosistemes.
Així, la metodologia proposada ofereix als responsables de la gestió empresarial pautes per respondre a preguntes com quin grau d'importància tenen els riscos ambientals en les seves operacions, quines oportunitats ofereixen els mercats ambientals emergents associats a la reducció del carboni i l'ús sostenible de l'aigua o de la biodiversitat, o com col laborar en la implantació de les polítiques públiques amb l'objectiu d'avançar en la sostenibilitat de la gestió dels recursos naturals.

Segons els promotors de la guia, entre els beneficis que obtenen les empreses amb la posada en marxa d'aquesta metodologia hi ha la sistematització dels processos de decisió relacionats amb la gestió dels impactes ambientals de l'activitat de l'empresa, una major coherència entre la visió empresarial i les accions dels empleats i altres parts implicades, la reducció de costos i la possibilitat de contrastar el valor de la companyia en relació al seu compromís ambiental, entre altres.

L'elaboració de la guia és fruit de la col·laboració de Environmental Resources Management (ERM), la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), PricewaterhouseCoopers (PwC) i l'Institut de Recursos Mundials (WRI), a més de 14 empreses que han pilotat aquesta metodologia: Akzo Nobel, EDP, Eni, Eskom, GHD, Hitachi (Química), Holcim, Lafarge, Mondi, Rio Tinto, Syngenta, Veolia Environnement, Weyerhaeuser, i el Consell nord-americà del WBCSD.

La Fundació Biodiversitat ha donat suport a la traducció d'aquesta guia al castellà per a dotar les empreses espanyoles d'eines que promoguin la seva implicació en la conservació i en l'ús sostenible de la biodiversitat. En paraules de la directora de la Fundació Biodiversitat, Ana Leiva, "les empreses són actors clau en l'avenç cap a una economia més sostenible".

L'acte de presentació també ha comptat amb la presència de la Secretària d'Estat de Canvi Climàtic, i vicepresidenta de la Fundación Biodiversitad, Teresa Ribera, que ha assenyalat que aquesta guia "permetrà aconseguir beneficis tant per al medi ambient com per les pròpies empreses" .
Per la seva banda, la directora gerent de la Fundación Entorno, Cristina García-Orcoyen, ha destacat que "la guia permet, a través d'una metodologia assequible a la majoria de les empreses, identificar, mesurar, controlar i, en última instància, revertir els riscos d'una gestió inadequada dels ecosistemes ".

A més, ha assenyalat que, amb aquest document, la Fundación Entorno "obre un nou camp de treball" amb les seves empreses membres, en el qual s'analitzaran i buscaran solucions per a una millor i més responsable gestió dels recursos naturals.

Per descarregar la Guia i la seua publicació complementària premi aquí

 

Etiquetes: 

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

La publicació coral Educación ecosocial a la luz de los siete saberes de Edgar Morin - d'accés gratuït - ha estat coordinada per José Manuel Gutiérrez-Bastida i José Ignacio De Guzmán-Alonso.

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Un conte la temàtica principal del qual és l’aigua i la sequera, en el context d'uns animalons que viuen a la Fageda d’en Jordà.

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Feti i el pesticida malèfic és un còmic escrit per Neus Cáceres i il·lustrat per Gemma Zaragüeta.

Butlletí