Europa reconeix, un cop més, la bona pràctica de Viladecans en matèria de transició ecològica

25/03/2021 - 11:11

El projecte UIA de transició ecològica Vilawatt, capitanejat per l’Ajuntament de Viladecans, ha estat escollit per liderar una de les cinc xarxes de transferència de projectes innovadors que impulsarà l’URBACT i Accions Urbanes Innovadores (Urban Innovative Actions, UIA) durant els propers dos anys.

A Viladecans la transició ecològica ha sigut, i és, des de fa anys, un tema prioritari en el marc de la política municipal. L’Ajuntament de Viladecans, en el seu afany per trobar una forma d’assegurar una gestió energètica més eficient, sostenible, respectuosa amb el medi ambient i amb capacitat per combatre la pobresa energètica, va crear el Vilawatt, un projecte que ha impulsat la creació d’un operador energètic local amb una estructura conjunta integrada per ciutadania, empreses i Ajuntament.

L’any 2016 el projecte Vilawatt va ser seleccionat per la Unió Europea pel seu caràcter innovador, participatiu i de comunitat, i va rebre l’impuls financer de la UIA (Urban Innovative Actions). Ara el projecte assoleix un nou reconeixement com a bona pràctica i, a través del mètode URBACT -un mecanisme pilot de transferència dels projectes UIA finalitzats- es replicarà el projecte Vilawatt a tres ciutats europees: Trikala (Grècia), Seraing (Bèlgica) i Nagykanizsa (Hongria).

Les quatre ciutats que formaran la xarxa de transferència compten amb una llarga experiència en la implementació de bones pràctiques, així com una destacada trajectòria en la participació ciutadana i la sensibilització en la implementació de mesures ambientals i energèticament eficients.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Ha estat una iniciativa del Consell de Participació Adolescent per reforestar la ciutat a la qual s’han sumat entitats, centres educatius i particulars.

Article

Vilawatt, la comercialitzadora energètica local de Viladecans, posa en marxa una prova pilot de servei de vehicle elèctric compartit en col·laboració amb la cooperativa Som Mobilitat. Aquesta mesura s’inclou dins de les accions desenvolupades per fer front al canvi climàtic.

Opinió

La transició ecològica i la revolució digital que ens han venut potser no requereixen de combustibles fòssils, però sí d’ una quantitat descomunal de matèries primeres que, òbviament, són finites. Necessitem en molta abundància els anomenats minerals crítics, essencials pel progrés de la societat, entre els que destaquen disset elements químics: les terres rares. La Xina controla més del 60% de la seva producció i fins el 95% del seu processament.

Butlletí