Europa premia la comunitat energètica de Cerdanyola a Mataró

Font: Capgros

06/04/2022 - 10:40

 

Les plaques fotovoltaiques que s’instal·laran a la coberta de la pista poliesportiva Remigio Herrero serviran energia a famílies necessitades que es constitueixin en comunitat

De moment només és un projecte, encara no està realitzat, però la comunitat energètica de Cerdanyola ja ha cridat l’atenció d’Europa que ha premiat aquest projecte en el marc de la New European Bauhaus initiative (NEB), una iniciativa mediambiental, social i cultural per combinar l'experiència estètica, la sostenibilitat i la inclusió en el marc del Pacte Verd Europeu.

La coberta de la pista poliesportiva Remigio Herrero de Cerdanyola ha d’acollir plaques fotovoltaiques que generin energia que un grup de famílies necessitades aprofitin. Aquest projecte ja anunciat és el que ara és reconegut a nivell europeu per part de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia. Quan es consumi, la de Cerdanyola serà la primera comunitat energètica de Mataró, que ja ha anunciat que intentarà estendre el model en altres comunitats al voltant d’equipaments municipals.


Un procés amb participació ciutadana

El projecte ‘EC Boost Mataro Lab’ ha estat seleccionat a la convocatòria d’implicació ciutadana.  El projecte va impulsar les comunitats energètiques locals entre els consumidors vulnerables del barri de Cerdanyola, una zona desfavorida de Mataró. Donar suport a un model de negoci obert d'instal·lacions d'autoconsum en comunitats energètiques per a entitats d'economia social (comercials, tècnics, mediadors, bancs ètics, etc.), catapultant l'aportació d'entitats amb valor social i ambiental en col·laboració amb el municipi i la ciutadania. ECOSERVEIS ha desenvolupat un model de negoci per a comunitats energètiques d'autoconsum basat en el SSC (projecte MONDCE, actualment en curs), que va servir de base per al procés de reflexió sobre l'accés a l'energia a Mataró i la definició i dinamització de les futures comunitats energètiques.

El projecte EC-Boost Mataró Lab va reunir actors energètics i ciutadans, amb els aspectes de noves iniciatives sorgides, combinades amb campanyes massives de sensibilització i implicació. A través del desenvolupament del projecte, la implicació de l'autoritat local ha estat fonamental per conèixer el context local. El municipi no tenia experiència ni en autoconsum compartit ni en projectes comunitaris. Per tant, aquest projecte va compartir diversos models de negoci per implementar una col·laboració públic-comunitari. El projecte va enumerar diferents casos pràctics i els va agrupar en tres categories diferents.

Els tres models de negoci bàsics identificats i suggerits per al municipi per construir iniciatives innovadores de producció d'energia públic-comunitari juntament amb els ciutadans, inclosos els usuaris vulnerables, són els següents:

  • Lloguer de cobertes a tercers 
  • Lloguer d'ús de plaques fotovoltaiques amb quota o sense comissions 
  • Col·laboració públic-comunitari

 

Municipis: 
MaresmeMataró

Relacionats

Article

La nova instal·lació, sumada al motor de cogeneració, permetrà estalviar uns 603.261 kWh.

Article

És una de les actuacions que s’està tirant endavant a través de l’encàrrec de gestió que l’Ajuntament de Manresa va fer a l’empresa pública per accelerar la transició energètica als equipaments municipals, i que ja ha permès instal·lar plaques fotovoltaiques a les Piscines Municipals Manel Estiarte Duocastella i a la seu social d’Aigües de Manresa, a la Plana de l’Om, entre altres projectes

Article

És la instal·lació fotovoltaica d'autoconsum pública més gran de Catalunya i s'ha inaugurat en el marc de la segona edició de l’e-Mobility Experience.

Butlletí