Escoles amb estalvi i eficiència energètica

Les 13 escoles del projecte EURONET 50/50 han tingut uns ingressos mitjans de 530 euros per centre
Redacció
09/10/2011 - 00:00

Més de 70 representants d'ajuntaments i d'escoles de tot Catalunya han celebrat aquesta setmana una reunió informativa de la Xarxa Euronet 50/50, en el marc del projecte EURONET 50/50 que lidera la Diputació de Barcelona, i que estan interessats en aplicar aquesta metodologia d'estalvi i eficiència energètica en el seus centres educatius. Aquest any els centres adherits han estalviat de mitjana un 10% en energia i emissions i han ingressat 530 euros per escola.

L'objectiu principal del projecte EURONET 50/50 és implementar la metodologia 50/50 als centres educatius, creant una xarxa europea d'escoles a favor d'estalviar energia i lluitar contra el canvi climàtic. Les escoles són un espai ideal per promoure la sostenibilitat energètica, afavorint que les generacions futures consumeixin l'energia d'una manera més responsable i incideixin també en les seves famílies.

Basat en l'experiència alemanya (el concepte 50/50 es va crear a Hamburg al 1994) el 50/50 inclou incentius econòmics per estalviar energia: el 50% dels estalvis aconseguits pels canvis d'hàbits i les mesures aplicades pels alumnes són retornats monetàriament a l'escola, mentre que el 50% restant és un estalvi net per l'ajuntament, que és qui paga les factures. El resultat és que tothom hi guanya; l'escola millora l'ús de l'energia i rep un retorn econòmic per invertir-lo en les seves necessitats, els ajuntaments redueixen els seus costos energètics, i la societat es beneficia de la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Alhora, és una oportunitat perquè els centres educatius i l'ajuntament treballin conjuntament per millorar la gestió energètica de l'escola.

En la reunió d'avui, que ha tingut lloc al recinte de l'Escola Industrial de Barcelona, s'han presentat els resultats de l'aplicació del primer any del projecte EURONET 50/50 a 13 escoles de la província de Barcelona i també s'ha explicat com formar part de la xarxa EURONET 50/50 i aplicar la metodologia d'estalvi d'energia a l'escola.

Gràcies a la implicació dels centres educatius i els ajuntaments de la província, aquest primer any les escoles del projecte han estalviat de mitjana un 10% de l'energia i de les emissions de gasos d'efecte hivernacle i han tingut uns ingressos mitjans de 530 € per escola.

Les escoles i els ajuntaments que vulguin formar part de la xarxa i aplicar la metodologia 50/50 rebran un conjunt d'eines per fer-ho, recursos didàctics i el suport tècnic puntual de la Diputació de Barcelona.

Relacionats

Article

S'amplia l'oferta amb l’entrada en servei de l’antic laboratori de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable com a espai d’aprenentatge.

Article

Manlleu estrena “L'Energia de Manlleu en joc” en el marc de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible 2023.

Article

Més d'1 miler d'estudiants dels centres educatius de Llefià, La Salut i Sant Roc han participat de la segona edició de la Fira dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. 

Butlletí