Els eriçons del Zoo de Barcelona fan recorreguts nocturns amb seguiment GPS

13/09/2019 - 15:28

Al Zoo de Barcelona hi ha una població d'eriçó fosc que es va començar a estudiar el 2007, gràcies a la iniciativa de les persones que treballem al Zoo. Ara s'alliberen nous exemplars per enriquir-la. A les instal·lacions del zoo també es fan tasques d'educació ambiental, es supervisen episodis de reproducció i es fan estudis de conducta i interaccions entre l'eriçó fosc i l’eriçó clar.

L'eriçó és un mamífer insectívor fàcilment identificable pel seu aspecte, totalment recobert de pues. Al Zoo de Barcelona hi ha una població d'eriçó fosc que es va començar a estudiar el 2007, gràcies a la iniciativa de les persones que treballen al Zoo. La població del Zoo i de la Ciutadella és una població urbana històrica que ha quedat aïllada.

Per tal d'enriquir i enfortir la població, estimada ara en uns trenta exemplars, de tant en tant és recomanable alliberar nous individus per reforçar la població des d'un punt de vista genètic i per tal de compensar pèrdues poblacionals ocasionades per diferents causes, ja que l'intercanvi natural, en aquest cas, és improbable. L'única manera de dur a terme aquest reforçament poblacional és mitjançant alliberaments fets amb aclimatació prèvia.

L’aclimatació prèvia es fa en unes instal·lacions dissenyades perquè els eriçons s’acostumin al nou hàbitat, i el reconeguin com a propi. En ser alliberats una setmana més tard, van reconeixent l’entorn i tornen a la instal·lació quan es volen refugiar.

A poc a poc els desplaçaments són més llargs i finalment troben un territori dins el parc on viure.

Abans del seu alliberament es fa un reconeixement veterinari i se’ls marca amb unes tires de colors, i amb un transmissor GPS que permet observar els recorreguts que fan.

L’anàlisi d’aquests recorreguts permet dissenyar actuacions per evitar possibles riscos per als animals (rampes de recuperació dels fossats amb aigua, zones de recuperació als fossats dels contenidors, passos en tanques, etcètera) i crear noves zones de refugi, amb nous protocols de jardineria i zones de jardineria zoològica.

La instal·lació per a eriçons del Zoo pot exercir perfectament aquesta funció, però també pot servir per al següent:

 Dur a terme tasques d'educació ambiental.

 Monitorar (amb imatges) i controlar possibles episodis de reproducció.

 Fer estudis de conducta i interaccions entre l'eriçó fosc i l’eriçó clar.

Els eriçons alliberats provenen del Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa, fruit de la llarga col·laboració del Zoo de Barcelona amb l’associació Galanthus Natura.

Són animals que han anat a parar al centre de recuperació de fauna i, fins ara, quan els alliberaven hi havia poc èxit de supervivència. Per aquest motiu s'ha apostat per l'estratègia d'aclimatació al Zoo.


 

 

 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

El pantà de la Foixarda s’ha convertit en un espai de biodiversitat urbà a Barcelona. Situat en una antiga pedrera de Montjuïc, té més de 100 anys d’història i s’ha convertit en un hàbitat idoni perquè s’hi instal·lin les 23 espècies actuals d’aus i vuit de ratpenats: una xifra molt poc habitual a la ciutat.

Notícia

A la ciutat de Barcelona, en ple entorn urbà, hi viuen eriçons. Pot semblar una novetat simpàtica, però el fet és que alguns d'aquests animals moren en llocs on es fan obres. Des de fa cinc anys, una població d'eriçons ha trobat refugi en un solar de Sant Andreu que ara han començat a urbanitzar

Notícia

Enverdim Barcelona pretén que els ciutadans facin més verda la ciutat des dels seus balcons, terrasses i finestres. El procediment del projecte Enverdim Barcelona és senzill: ell planta una llavor i un cop germina i és prou forta ja està preparada per trobar una nova llar. Llavors la deixa en un punt de la ciutat fins que arriba alguna persona i se l’emporta. L’objectiu és multiplicar les plantes que hi ha a la ciutat. 

Butlletí