Els arts de pesca perduts. Anàlisi dels impactes i la seva gestió a Catalunya

«Evitem la pesca fantasma»: més de cent extraccions d’arts de pesca perduts en el litoral català

Font: UB

04/04/2022 - 11:43

A través del projecte Evitem la pesca fantasma s’han dut a terme al litoral català un total de 123 extraccions d’arts de pesca perduts als fons marins des del 2009, moment en què va fer la primera retirada d’estris abandonats al Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter, sota l’assessorament científic d’experts de la Facultat de Biologia i l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) de la UB.

 

Un 75% de les extraccions s’han fet d’ençà que el 2017 es va publicar el primer protocol elaborat a Catalunya -impulsat per la UB i la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya (DGPMPS)- per retirar les xarxes i les arts de pesca esportives i artesanals enrocades als fons marins.

Les dades obtingudes en aquest projecte destaquen l’impacte de la pesca fantasma sobre espècies marines d’elevat interès ecològic i comercial com ara la llagosta, l’esclop, nero, el déntol, l’escórpora, la sèpia, el corall vermell i les gorgònies vermella i blanca. En concret, s’han identificat un total de 90 espècies afectades, 55 atrapades (pesca fantasma) i 35 afectades per l’erosió del bentos.

També s’han trobat 50 espècies que han utilitzat l’art com a substrat per créixer. El projecte Evitem la pesca fantasma ha comptat amb la col·laboració entre científics, pescadors, agents locals i Administració (agents forestals, Mossos, bussos professionals) per poder minimitzar l’impacte dels arts de pesca perdudes als fons marins, i fer de la pesca una activitat més sostenible.


 

Categories: 

Relacionats

Article

El tema del concurs és “OBJECTIU ZERO RESIDUS. REDUÏM, RECICLEM, REUTILITZEM”.

Article

El curt-documental, realitzat per Good Karma Projects , analitza la quantitat de microplàstics trobats a la Mediterrània com una manera de reflexionar sobre l'impacte negatiu per al medi ambient.

Article

#ReciCLAR és la nova campanya que impulsa la Generalitat de Catalunya amb @ecoembes i @ecovidrio. És clar, és massa evident per no fer-ho. Diposita cada residu on toca.

Butlletí