El projecte pioner “Vies verdes pel clima” incentiva les bones pràctiques ambientals i el turisme sostenible a les comarques gironines

Font: Ajuntament de Girona

08/07/2021 - 13:47

L’Ajuntament de Girona dona suport a aquest projecte impulsat per Coca-Cola, que compta amb l’adhesió de la Diputació de Girona i el Consorci de les Vies Verdes, i en què també participen les entitats mediambientals Ecoembes i Ecodes i la Federació d’Hostaleria de Girona. En la primera fase, s’han instal·lat 32 punts de recollida selectiva de residus en el recorregut Olot-Girona de les vies verdes i s’han afegit a la iniciativa 47 establiments propers a la ruta per reduir la petjada de carboni a la demarcació.

Girona ha donat a conèixer aquest 6 de juliol el projecte “Vies verdes pel clima”, un programa pioner que té com a objectiu principal reduir la petjada de carboni que produeixen les persones usuàries de les vies verdes i els establiments del sector de la restauració. L’Ajuntament de Girona dona suport a aquesta iniciativa promoguda per Coca-Cola, juntament amb la Diputació de Girona i el Consorci de les Vies Verdes, les entitats mediambientals Ecoembes i Ecodes, així com la Federació d’Hostaleria de Girona.

Aquest projecte arriba a les comarques gironines amb una primera fase pilot en la qual es porten a terme dues accions. Per un costat, pretén abordar la gestió sostenible d’envasos a través del reciclatge i conscienciar els usuaris i usuàries de les vies verdes de la conservació de l’espai natural. En aquest sentit, amb la col·laboració d’Ecoembes, s’han instal·lat 32 punts de recollida selectiva de residus (23 papereres i 9 contenidors) en onze municipis gironins al llarg dels 57 quilòmetres de la ruta Olot-Girona de les vies verdes. Es tracta dels municipis de Girona, Bescanó, Salt, Anglès, la Cellera de Ter, Amer, les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, la Vall d’en Bas, les Preses i Olot.

En paral·lel, 47 establiments d’hostaleria propers a la ruta també s’han unit al projecte amb el compromís de desenvolupar bones pràctiques ambientals i lluitar contra el canvi climàtic. La iniciativa es troba en el marc del programa “Hostelería #PorElClima”, impulsat per Coca-Cola i desenvolupat per Ecodes.

A tots els establiments adherits al projecte, se’ls ha calculat de forma gratuïta la petjada de carboni que generen, és a dir, la quantitat d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle que produeix la seva activitat. A partir d’aquesta informació, cada establiment, a més de mostrar el seu compromís amb la sostenibilitat, pot conèixer el seu impacte en l’entorn i establir les mesures necessàries per esdevenir més sostenible.

Aquest procés es completa amb la compensació de la petjada de carboni produïda per aquests establiments, que és assumida per Coca-Cola i gestionada per Ecodes a través del programa “ZeroCO2”, que participa en el Mercat Voluntari de Carboni. Es compensa l’acció de neutralitzar la quantitat d’emissions de CO₂ que emet una persona, empresa o organització quan fa una activitat invertint econòmicament en un projecte per millorar el medi ambient i l’entorn social on la desenvolupa.

En la seva intervenció, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha destacat l’esforç de l’Ajuntament de Girona per a la preservació del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. “La gestió dels residus és un dels principals reptes que tenim l’àmbit de la sostenibilitat, i a Girona hi estem completament compromesos, complint amb els objectius marcats de recollida selectiva marcats per Europa”, ha explicat Madrenas, que ha volgut agrair també “la responsabilitat social d’algunes empreses davant d’aquest repte i l’actitud de la ciutadania, que pot decidir quines accions emprendre per fer front a l’emergència climàtica”.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat que “la corporació i el Consorci de les Vies Verdes de Girona tenen un compromís clar de sempre per la millora del nostre ambient, i les rutes de senderisme i cicloturisme són una gran eina de promoció dels hàbits saludables. Ara, amb el projecte ‘Vies verdes pel clima’, juntament amb Coca-Cola, Ecoembes i Ecodes, anem un pas més enllà en la nostra aposta per la sostenibilitat”.

Per la seva part, el responsable de comunicació de Coca-Cola Europacific Partners a Catalunya, Joaquim Edo, ha posat en relleu que “la restauració té un gran pes a les vies verdes i volem transformar-la perquè sigui sostenible amb l’entorn. A més, un dels nostres reptes és la gestió sostenible dels envasos, i volem contribuir a impulsar la ruta cap a una economia circular a través de la seva reducció, reutilització i recuperació. És per això que volem sensibilitzar els usuaris de les vies verdes sobre la importància de reciclar mitjançant la instal·lació de diferents punts de recollida selectiva”.

 

L’origen de “Vies verdes pel clima”

Durant els primers mesos de l’any 2020, la pandèmia de la COVID-19 va tenir un impacte molt negatiu en el sector turístic. Amb el desconfinament a l’estiu, es va produir un retorn relatiu a l’activitat, però molt desigual segons els territoris i els tipus d’allotjament turístic. Segons l’informe “Turisme rural a Catalunya estiu 2020”, a càrrec de l’Escola de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el turisme de proximitat va experimentar un fort creixement durant el darrer estiu. Els establiments de turisme rural van ser un dels principals beneficiats davant el declivi del turisme internacional.

Per aquest motiu es va impulsar un projecte que incentivés les bones pràctiques en la sostenibilitat i conscienciés els usuaris de les vies verdes de la necessitat de reciclar i cuidar els espais naturals. “Des d’Ecoembes ens hem volgut sumar a aquesta iniciativa per sensibilitzar els usuaris que recorren les vies verdes sobre la importància de cuidar entorns naturals a través de la correcta separació d’envasos. D’aquesta manera, s’eviten problemes que repercuteixen directament en la salut del nostre planeta”, ha manifestat Enric Ibáñez, coordinador a Catalunya d’Ecoembes.

En la mateixa línia, Pablo Barrenechea, adjunt a direcció d’Ecodes, ha manifestat que “el projecte ‘Vies verdes pel clima’ suposa un pas endavant en el compromís hostaler contra el canvi climàtic. L’èxit de l’adhesió de 47 establiments que formen part de la via Olot-Girona mostra la preocupació d’aquest sector per cuidar el seu territori i millorar els hàbits per contaminar menys. D’aquí que ja comptin amb 1.070 accions climàtiques posades en marxa entre tots els establiments adherits”.

Finalment, el president del Girona FC, Delfí Geli, ha destacat “la transversalitat del projecte i la col·laboració publicoprivada a favor de la sostenibilitat”.


 

Municipis: 
GironèsGirona
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Es tracta d’una prova pilot impulsada per l'Ajuntament de Girona i la Universitat de Girona a través del projecte GiroNat.

Notícia

Hi haurà tres models adaptats a les particularitats de cada barri: els contenidors intel·ligents, el porta a porta i les àrees temporals de recollida. L’objectiu és millorar l’índex de reciclatge de la ciutat, que el 2022 se situava al 51,94%, i apostar per la reducció i reutilització com a mesures. Es faran reunions amb les associacions de veïns i veïnes i una campanya comunicativa als barris per explicar totes les novetats

Article

Participants de l'Assemblea Ciutadana pel Clima de Catalunya expliquen la seva experiència en les sis sessions.

Butlletí