El Programa d'Educació per a la Sostenibilitat de Terrassa amplia les propostes pels cicles d'infantil, primària i secundària

12/09/2022 - 11:11

 

S'ha obert el període d'inscripcions pel Programa d'Educació per a la Sostenibilitat (PEST), que ofereix per aquest curs 2022-23 un total de 82 propostes dirigides a l'alumnat dels cicles d'infantil, primària, secundària i batxillerat. Els centres que hi vulguin participar podran inscriure's fins al divendres 30 de setembre. El programa, que ja forma part del currículum escolar de la majoria d'escoles de la ciutat, ofereix un total de 12 propostes didàctiques per a l'etapa d'educació infantil, 43 per a primària i 27 per a secundària i batxillerat.

Totes les propostes didàctiques s'articulen en tres àmbits que són els tallers a l'aula, les visites a les instal·lacions ambientals i les activitats que s'ofereixen a l'Anella Verda. La programació també integra les activitats que ofereixen TAIGUA, l'Observatori de l'Aigua de Terrassa (OAT), el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Occidental i l'Associació de Defensa Forestal (ADF).

Una de les novetats d'aquest curs és la incorporació de cinc noves propostes didàctiques, com són les activitats per descobrir la fauna urbana i el seu impacte en el medi, que es presenten amb el títol genèric de «La nostra petjada a l'entorn»; les que tractaran la seguretat alimentària i el malbaratament i que porten per nom «No t'ho creguis tot! Falsos mites alimentaris»; les que informaran sobre com estalviar energia i de quina manera cal interpretar una factura elèctrica, que es presenten com «Connecta't al consum responsable d'energia» i, per últim, la que incorpora la tecnologia per identificar, a parcs i jardins municipals, la flora i fauna urbana, i que es titula «Fem ciència ciutadana: descobrim la biodiversitat urbana».

a programació del PEST incorpora, a més, les plantades d'arbres que l'alumnat del cicle superior de primària, secundària i batxillerat faran durant el primer trimestre del 2023 a diferents punts de l'Anella Verda. A banda de l'oferta educativa, el PEST també recull un total de 9 propostes dirigides a entitats, associacions i altres col·lectius, que, en aquest cas, s'impartiran de gener a juny de 2023.

Les activitats s'impartiran de gener a maig de 2023 i les places són limitades. Les inscripcions s'han de fer a través del tràmit de la seu electrònica, tot i que les activitats organitzades per altres entitats i organismes, com TAIGUA, Observatori de l'Aigua de Terrassa (OAT), el Consorci per a la Gestió de Residus i l'Associació de Defensa Forestal (ADF) s'han de cursar directament a través d'elles.

El Programa d'Educació per a la Sostenibilitat de Terrassa (PEST) es va posar en marxa el curs 2014/15 per fomentar la consciència mediambiental entre l'alumnat dels cicles d'infantil, primària i secundària, proporcionant al professorat els recursos necessaris per respectar el medi ambient.

 

Plantada d'arbres a l'Anella Verda

El curs 2021/22 més de 350 alumnes de cinc centres escolars de la ciutat van plantar 423 arbres a l'Anella Verda, entre pins, roures i alzines, i 220 arbustos a diferents punts d'aquest espai natural amb l'objectiu de donar a conèixer aquest entorn natural i la seva vegetació; col·laborar en la seva conservació i recuperació; divulgar les activitats que s'hi desenvolupen i la relació que aquest patrimoni natural té amb l'àmbit urbà.

La majoria d'escoles inclouen aquesta activitat com a projectes d'Aprenentatge i Servei, on els centres educatius i les entitats dissenyen activitats que generen coneixement, aprenentatge i cohesió del territori; i de Servei Comunitari, que garanteix la participació dels estudiants en actes cívics i de compromís al servei de la comunitat. Des de l'any 2018, i després del parèntesi del 2020 en què es va suspendre per la pandèmia, han participat 800 alumnes d'11 centres educatius i s'han plantat 1.360 arbres i arbustos.

L'Anella Verda és un espai sense urbanitzar de boscos, camps i torrents que se situa entre l'entorn urbà i els límits territorials, on s'estén el 65% del territori de Terrassa. Ocupa un total de 4.400 hectàrees d'un gran valor ambiental, paisatgístic i cultural, i amb un important potencial ecològic, social i econòmic.


Categories: 
Municipis: 
Vallès OccidentalTerrassa

Relacionats

Article

El Programa d'Educació per a la Sostenibilitat a Terrassa 2023/24 inclou 66 tallers pels cicles d'infantil, primària i secundària. La majoria de centres educatius de Terrassa han incorporat al seu currículum el Programa d'Educació per a la Sostenibilitat (PEST), que cada curs ofereix l'Ajuntament a través del servei de Medi Ambient i Sostenibilitat.​

Article

El Consistori reforça el seu compromís amb el desenvolupament sostenible a través de la seva adhesió al Pla d'Acció de Compra Pública Verda de la Generalitat de Catalunya 2022-2025

Article

TAIGUA substituirà més de 12 mil metres de canonades amb una inversió de 3,6 milions d'euros.

Butlletí