El Prat habilita 14 refugis climàtics per protegir-se de la calor

05/07/2022 - 18:04

S’adequaran com refugis climàtics, amb temperatura ambient i entorn confortable, 9 equipaments esportius, cívics i culturals del Prat i 5 parcs i places amb ombres, bancs i fonts. Aquesta era una de les mesures contemplades per la Declaració d’Emergència Climàtica aprovada el setembre de 2020.

L’Ajuntament ha decidit que habilitarà fins a 14 equipaments municipals i espais públics com refugis climàtics després de la pujada de les temperatures de les darreres setmanes i davant de la previsió que es puguin repetir els episodis d’onada de calor durant l’estiu. L’habilitació d’aquests refugis climàtics ja estava contemplada per la Declaració d’Emergència Climàtica, que el ple municipal va aprovar el setembre de 2020.   

Els refugis climàtics són espais amb una temperatura ambient adequada i un entorn confortable, on s’hi podran adreçar totes les persones que ho necessitin per protegir-se de la calor. Si bé se’n podrà beneficiar la ciutadania en general, estan especialment adreçats als col·lectius més vulnerables a l’impacte de les elevades temperatures sobre la salut, entre ells la infància, la gent gran, les persones amb malalties cardiovasculars o les dones embarassades, entre d’altres.

Concretament, l’Ajuntament ha identificat 9 equipaments municipals com refugis climàtics, amb llocs per seure i espais climatitzats. En general, l’horari d’aquests equipaments serà l’habitual, tret que, davant d’episodis d’onada de calor, fos necessari ampliar-lo. En aquest cas, l’Ajuntament informaria oportunament a la població.

 

Els equipaments identificats com refugi climàtic són:

  • Els Centres Esportius Municipals (Estruch, Fondo d’en Peixo Sagnier i Julio Méndez): els CEM Estruch, Fondo d’en Peixo i Sagnier estaran oberts en el seu horari habitual els mesos de juny i juliol (de dilluns a divendres, de 7.15 a 22.30 h; dissabtes, de 8 a 20 h, i diumenge, de 8 a 14 h). A l’agost, seguiran tenint aquest horari els CEM Estruch i Sagnier, però el del Fondo d’en Peixo estarà tancat. El Julio Méndez obrirà el juliol de dilluns a divendres de 8 14 h; la primera quinzena d’agost romandrà tancat i, a partir del dia 16, estarà obert a la tardes, de 17 a 23.30 hores de dilluns a divendres.
  • Els centres culturals (Cèntric, Palmira Domènech, Jardins de la Pau i Sant Jordi-Ribera Baixa): La Palmira, Jardins de la Pau i Sant Jordi-Ribera Baixa obriran en el seu horari habitual, de dilluns a divendres de 9 a 14 h i de 15 a 21 h (a La Palmira, de forma ininterrompuda); i dissabtes i diumenges, de 10 a 14 h i de 16 a 20 h (en el cas del Palmira, el diumenge només a la tarda). Estaran tancats de l’1 al 21 d’agost (ambdós inclosos). El Cèntric Espai Cultural i la Biblioteca Antonio Martín estaran oberts els dilluns de 15.30 a 21 h; de dimarts a divendres, de 9 a 21 h i dissabtes, de 10 a 14 h. Del 25 de juliol al 27 d’agost, obrirà de dilluns a divendres, de 15.30 a 21 h i dissabtes, de 10 a 14 h.
  • El Casal de Gent Gran del Remolar: de dilluns a divendres, de 10 a 13 h i de 16 a 20 h; i dissabtes i diumenges de 16 a 20 h. A l’agost, el casal estarà tancat.

Als equipaments anteriors, s’hi ha d’afegir 5 punts més de la ciutat, situats en parcs i places, que es consideraran refugis climàtics ja que compten amb ombres, bancs o fonts. Es tracta dels llocs següents:

 

Consells per prevenir els efectes de la calor

Més enllà de posar a disposició de la ciutadania els refugis climàtics, l’Ajuntament també recorda algunes recomanacions a tenir en compte per prevenir els efectes de la calor sobre la salut.  Es recomana hidratar-se adequadament, evitar fer esforços intensos durant les hores de més calor i tenir especial atenció amb els col·lectius de risc (gent gran, infància, persones amb malalties cròniques...), entre d’altres recomanacions, que podreu trobar aquí.

Amb la pujada de les temperatures, també s’està incrementant el risc d’incendi, per la qual cosa també és important prendre mesures preventives per evitar el foc, que trobareu a l’apartat d’aquest tema del web de Protecció Civil.


Relacionats

Article

Comencen les obres d’un nou tram de carril bici unidireccional al carrer de Nàpols, entre la travessera de Gràcia i el carrer de València, i durant el març i abril acabaran els trams de l’avinguda Diagonal, la gran via de les Corts Catalanes i la ronda del Guinardó.

Article

Les ciutats agrupades a la xarxa C40, entre les quals es troba Barcelona, han presentat a la Cimera Mundial del Clima de Glasgow una campanya que vol aconseguir disminuir l’ús de carboni per prevenir amenaces futures, crear llocs de treball dignes i promoure un creixement inclusiu i sostenible.

Article


Ada Colau, juntament amb els alcaldes de Londres i París, encapçala la taula de ciutats referents en la lluita contra l'emergència climàtica a la 26a Conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic que tindrà lloc a Glasgow de l'1 d'octubre al 2 de novembre. La trobada és una oportunitat per enfortir les xarxes de cooperació entre ciutats i generar una transformació real que canviï el futur del planeta.

Butlletí