El Museu de Ciències Naturals impulsa una plataforma de seguiment de ratpenats

Font: Museu de Ciències Naturals de Granollers

16/10/2019 - 07:30
El Museu de Ciències Naturals (link is external) (MCN) de Granollers ha estat precursor en la investigació de les poblacions de quiròpters (ratpenats) i ha promogut nombroses activitats de sensibilització per conservar aquests petits mamífers voladors. Ara el museu fa un pas més i crea un programa de ciència ciutadana per al seguiment de ratpenats a Catalunya amb quatre protocols diferents: QuiroRius, QuiroHàbitats, QuiroCaixes i QuiroRefugis, amb l’objectiu de monitoritzar les poblacions dels ratpenats dels medis forestal, aquàtic, cavernícola i urbà. 

Així, el museu anima les persones interessades en la conservació dels ratpenats a fer-se voluntàries del programa i a esdevenir investigadors i investigadores que faran seguiment del cens de quiròpters des de casa. Les dades es recullen a través de la plataforma www.ratpenats.org, que s’ha dissenyat seguint els models d’èxit anglès i francès. És un seguiment molt fàcil d’implementar, pensat perquè el dugui a terme qualsevol persona sense coneixement previ del tema. A més, el museu granollerí  organitza, de manera regular, jornades de capacitació i discussió adreçades a l’equip de voluntaris, per millorar la precisió de les observacions i oferir formació complementària.

 
El MCN destaca que la col·laboració ciutadana permet aconseguir un volum de dades impossible d’assolir únicament  per l’administració o els grups d’investigadors. Alhora, la informació recollida és imprescindible per disposar de dades sobre la qualitat ambiental i mesurar el grau de deteriorament dels ecosistemes per causa, per exemple, del canvi climàtic o de paisatge. 
 
El programa és fruit de la col·laboració amb la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, i s’emmarca en l’Estratègia per la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya 2030.
 
Més informació del programa, aquí

Les persones interessades poden contactar amb el Museu de Ciències Naturals a través: info@ratpenats.org


 

Categories: 

Relacionats

Article

L’esdeveniment, que buscava promoure la sostenibilitat i conscienciació ambiental, amb especial atenció a l’ecosistema marí, va ser tot un èxit. En paral·lel, es va presentar el Llibre “El Futur que volem”.

Article

El projecte “LLIGAMS, teixint natura amb la societat” de Sàmara Natura, guanya la 4a edició del Premi “Natura i Societat” promogut per la Fundació Privada Girbau

Article

El Centre d'Estudis del Mar de Sitges avalua l'estat de la posidònia a les costes del Garraf.

Butlletí