El Mercat Circular reparteix més de 8.000 quilos de menjar a entitats socials fomentant l’aprofitament alimentari a Mercavallès

26/10/2021 - 09:33

L’aprofitament dels aliments del mercat comarcal Mercavallès és una realitat. Des de l’obertura de l’espai Mercat Circular al mes de juny s’han pogut aprofitar 8.125 quilos de menjar que s’han repartit a entitats socials de la comarca, evitant així el malbaratament alimentari i contribuint a l’atenció als col·lectius més vulnerables.

El Consell Comarcal impulsa dos projectes de sostenibilitat alimentaria: d’una banda el Mercat Circular –basat en l’aprofitament alimentari a Mercavallès-, i de l’altra el projecte Recooperem, d’aprofitament alimentari a les escoles. Aquests projectes permeten l’aprofitament d’aliments saludables a través de les diferents entitats d’iniciativa social i de distribució d’aliments (rebostos, bancs d’aliments) per la seva posterior distribució a les famílies i persones en situacions de dificultat social i vulnerabilitat.

Avui 29 de setembre, es commemora el Dia Mundial contra el Malbaratament alimentari,  un dia per conscienciar sobre la problemàtica ambiental, social i humana que implica el malbaratament d’aliments perfectament comestibles però no comercialitzables. Segons la FAO, es calcula que un terç del menjar que es produeix al món s’acaba malbaratant.

El Mercat Circular

El Mercat Circular vol fomentar l’aprofitament de les fruites i verdures del mercat Mercavallès que són mengívoles però no comercialitzables per tal de proveir aliments frescos i de qualitat a persones que necessiten suport alimentari a la comarca. El Mercat Circular aporta valor social a la tasca comercial del mercat comarcal. És un clar exemple d’economia circular i de compromís social. El projecte està previst al Pla de Reconstrucció de la COVID-19 aprovat pel Consell d’Alcaldies i al Pla d’Actuació Comarcal 2021-2023 i s’inclou en una línia de treball comarcal per fomentar l’aprofitament alimentari en tots els estaments de la cadena alimentaria.

Per recollir la fruita i la verdura es compta amb un espai situat al nord de l’equipament. Allà es recullen els aliments i on es fa el triatge per detectar els que són mengívols dels que no. Els primers mesos de funcionament – des del mes de juny- s’han pogut aprofitar 8.125 quilos de menjar: aliment sec, fruita, verdura i patates.


 

Municipis: 
Vallès Occidental

Relacionats

Notícia

Les tres escoles bressol de Sant Boi participen en un projecte contra el malbaratament alimentari. Els excedents del servei de cuina es destinen a persones i famílies vulnerables ateses a la botiga Aliments Solidaris.

Article

Per primer cop s’ha quantificat la petjada de carboni que genera l’alimentació a la ciutat de Barcelona. Un estudi elaborat per Barcelona Regional, amb la col·laboració d’Inèdit, exposa que el consum de begudes i aliments a la ciutat (incloent-hi la producció, l’envasat i la distribució i, per tant, també tenint en compte les emissions generades fora de l’espai geogràfic de la ciutat) suposa l'emissió de 2,5 milions de tones anuals de diòxid de carboni (CO2).

Butlletí