“El menjar no es llença. Passat al BON aPROFITament” campanya de la Paeria contra el malbaratament alimentari

25/11/2021 - 13:11

El millor residu és aquell que no es genera. Per aquest motiu, les directives europees i la seva transposició a la normativa estatal i catalana situen la prevenció com a la primera prioritat de la gestió dels residus, entenent-la com tota aquella acció que tingui per objectiu evitar la generació quantitativa de residus o bé disminuir la seva perillositat. En aquest sentit, i en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que té lloc el novembre de 2021, l’Ajuntament de Lleida ha programat tota una sèrie d’activitats per fomentar la sensibilitat ambiental de la ciutadania per evitar generar residus orgànics i no malbaratar aliments als domicilis de Lleida.

Sota el lema “El menjar no es llença. Passa’t al BON aPROFITament!” s’han programat les següents accions:



Punts informatius sobre malbaratament alimentari

S’instal·laran 10 punts informatius al carrer, entorn els mercats municipals i supermercats, per apropar aquesta informació a la ciutadania i fomentar la seva participació. Dos educadors ambientals explicaran l’impacte dels residus que produïm en el medi ambient i recolliran consells i trucs dels assistents per evitar la producció de residus i especialment el malbaratament alimentari. A tots els assistents se’ls lliurarà una bossa de compra reutilitzable, que contribueix a evitar residus d’embalatges i bosses de plàstic

Calendari i emplaçament - Horari de 9h30 - 13h30

Dijous 25 de Novembre: Mercat del Camp d'Esports

Dissabte 27 de Novembre: Mercat de Pardinyes

Dimarts 30 de Novembre: Plusfresc, C/ Rovira Roure, 34.

Dijous 2 de Desembre: Mercat del Camp d'Esports


Tallers showcooking

Una altra de les activitats programades és la realització de dos tallers showcooking presencials per mostrar exemples pràctics per aprofitar les verdures i restes de menjar.

El dilluns, 22 de Novembre, es durà a terme el que porta per títol “Aprofitament integral de les verdures i el pa sec”. En aquesta sessió s’explicarà com es poden aprofitar totes les parts de les verdures i el pa sec per realitzar delicioses receptes com el pesto de fulles de pastanaga, un brou d’aprofitament, unes torrades de pa sec i o fins i tot un púding de pa i fruita de temporada.

El segon taller, malgrat que encara està per concretar la data, s’ha nomenat “Cuina Creativa per l'aprofitament”. En el mateix s’ensenyarà a utilitzar els aliments i no llançar-ne res per crear delicioses receptes com les hamburgueses vegetals d’aprofitament, un paté d’aprofitament, les galetes de plàtan madur o les chips de peles de patata especiades.

Els tallers són una activitat organitzada dins del programa d’Ecoactivitats i es realitzaran a l’espai Sunka (C/ del Bisbe Ruano, 12) en horari: de 18 a 19.30 h. Caldrà inscripció prèvia per a participar-hi



Web i xarxes socials

Per facilitar més informació, al web de Medi Ambient de la Paeria, s’ha creat una pàgina amb informació d’interès sobre la problemàtica del malbaratament, on es poden consultar un seguit de fitxes amb bones pràctiques (per exemple planificació de la compra, conservació dels aliments, cuinar quantitats justes, fer conserves...) i receptes originals (pastís de pa, brou de verdures, hamburgueses d’arròs...), per tal d’evitar el malbaratament.

A escala de xarxes socials s’han previst alguns missatges explicatius i de sensibilització sobre la campanya, així com tots els recursos i la informació generada. Etiqueta: #bonaprofitamentlleida

S’han generat diverses imatges i missatges i també s’han preparat una sèrie de vídeos, a tall de píndoles, que recullen bones pràctiques i receptes de cara a evitar el malbaratament.



Problemàtica del malbaratament alimentari a Catalunya

La problemàtica rau en el fet que el 20% del menjar que es compra acaba a la brossa, que equival a 35 kg per persona/any i a 262.000 tones d’aliments a Catalunya. Les deixalles domèstiques tenen fallides importants a l’hora de conservar el menjar, ja que prop del 50% del menjar malbaratat pel grup estudiat és causa d’un manteniment i una conservació deficients de les provisions alimentàries a casa. També cal tenir en compte que el 25% del total malbaratat són restes del plat mengívoles sense acabar, el que apunta cap a una dosificació massa generosa, que pot tenir el seu origen en causes culturals que inciten a posar més menjar del necessari o a intencions voluntarioses en els àpats, segon les dades de la Diagnosi del malbaratament alimentari a Catalunya.

Cal tenir en compte que el malbaratament alimentari té un impacte ambiental, social i econòmic evident. No es pot obviar que la producció alimentària genera necessàriament una ocupació de terreny del qual s’extrauen els nutrients que els aliments necessiten, requereix una important quantitat d’aigua per créixer, així com d’una aportació d’energia per a la collita, processat i transport perquè cadascú de nosaltres pugui tenir aliments frescos a casa cada dia. (Taula resum sobre l’impacte ambiental de la producció d’aliments).



Pla de Prevenció de Residus de Lleida

L’Ajuntament de Lleida des de fa anys està realitzant accions amb l’objectiu de prevenir la generació de residus, alhora que millorar-ne la gestió municipal. Amb l’elaboració del Pla Local de Prevenció de Residus municipals de Lleida 2018-2024, el municipi es dota d’una estratègia per a aconseguir arribar als objectius de reducció dels residus municipals generats, contribuint a consolidar les actuacions de prevenció que s’estan desenvolupant en la gestió de residus municipals i fomentar-ne de noves.

El Pla de Prevenció de Residus es planteja com a objectiu evitar la producció de 82,6 tones d’aliments malbaratats i analitza els principals productes alimentaris que es troben a la bossa de la fracció orgànica de Lleida:

• Fruites, hortalisses i verdures (un 40% del total)

• Pa, cereals, arròs i rebosteria: presència molt majoritària de pa (un 40% del total)

• Carn, peix, marisc i ous (un 20% del total)

• Productes làctics (un 0% del total)

• Precuinats i elaborats (un 0% del total)

Per altra banda, s’ha analitzat quina és la procedència d’aquests residus que componen la fracció de malbaratament de la FORM:

• Origen domiciliari (un 51,4% del total)

• Origen comercial (un 32,4% del total)

• No es pot apreciar l’origen (un 16,2% del total)

Aquesta campanya forma part del pla de Prevenció de Residus de l’Ajuntament i està subvencionada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i l’Agència de Residus de Catalunya en el marc de la convocatòria de “Subvencions per a projectes de prevenció i preparació per a la reutilització de residus municipals”. Altres entitats que col·laboren en l’edició 2021 d’aquesta campanya són els supermercats PLUSFRESC i la Fundació Banc dels Aliments a les comarques de Lleida. 


 

Categories: 
Municipis: 
SegriàLleida

Relacionats

Article

El municipi de la Noguera és un dels primers de Catalunya que subministra llum als veïns amb plaques solars públiques

Article

La Paeria ha posat en marxa el programa “Stop Emergència Climàtica: Estalviar per ajudar”, una iniciativa dirigida als centres escolars de Lleida, per aprendre a estalviar energia i recursos, reflexionar sobre els estils de vida insostenibles, i fomentar l’empatia i la cura mútua, especialment cap a les persones més vulnerables de la nostra ciutat.

Article

L’ens ha celebrat la reunió del seu patronat, que ha aprovat el pla de treball per 2024 i el pressupost, que serà de 428.100 euros

Butlletí