El Bellver - La Calma, del Parc Natural del Montseny, rep el premi Europarc Star d'equipament sostenible

Font: Diputació de Barcelona

04/12/2019 - 12:55

La Masia El Bellver – La Calma, un equipament públic del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, ha estat guardonat amb el Premi Eoroparc Star que atorga la Federació Europarc, en reconeixement als esforços i les inversions realitzades per ser més sostenible i contribuir i protegir el patrimoni natural i cultural. El premi, rebut en la categoria d’establiments que treballen per reduir l’impacte en el seu entorn, va ser lliurat aquest dilluns, 2 de desembre, a la seu del Comitè Europeu de les Regions a Brussel·les, i recollit pels gestors de l’equipament, Ignasi Martínez i Elisenda Casadellà.

El Bellver – La Calma és una antiga masia situada al municipi de Tagamanent, al Pla de la Calma, que després d’una restauració duta a terme per la Diputació de Barcelona, fa les funcions de restaurant i de punt d’informació del Parc Natural del Montseny, així com en la organització d’activitats per conèixer l’entorn.

En la seva restauració, la Diputació de Barcelona va incorporar diverses millores per convertir la masia, que conserva l’estructura original del segle XVIII, en un equipament totalment sostenible que incorpora elements com la recollida d’aigües pluvials per a diferents usos, la climatització i aïllament energètic així com la instal·lació de plaques solars per a la producció d’energia tèrmica i elèctrica o la instal·lació de depuradora biològica per a aigües residuals. Així mateix, la masia ofereix diferents serveis, com cuina del moviment internacional slow food i amb productes Km 0, com a membres del col·lectiu CuinaVO, encarregat de la recuperació de varietats autòctones i receptes al Vallès Oriental.

Complementant l’oferta culinària que s’ofereix des de la masia El Bellver, l’equipament es complementa amb la Casa Museu l’Agustí situada a 500 m, amb visites guiades per les diferents estances d’aquesta masia, acompanyats per un guia de La Calma. Aquesta casa-museu, conjuntament al El Bellver i el punt d’informació, constitueixen el Parc Etnològic de Tagamanent.

Aquest premi, concedit per primera vegada per la Federació EUROPARC, està destinat a empreses de turisme sostenible adherides a la Carta Europea de Turisme Sostenible en espais naturals protegits. L’objectiu d’aquest premi és posar de relleu les actuacions en matèria de sostenibilitat que estan realitzant i que són bones per a la natura, bones per a les persones i bones per a les empreses. El guardó també vol reconèixer els esforços i les inversions que han realitzat les empreses turístiques per ser més sostenibles i contribuir a cuidar i protegir el seu patrimoni natural i cultural.


 

Relacionats

Article

La zona disposa de quatre grans àrees: jocs infantils, circuit de mascotes, pícnic i prat per a usos esportius. L’actuació ha suposat una inversió de 360.000 €, finançats en un 75% per l’Àrea Metropolitana de Barcelona i en un 25% per l’Ajuntament.

Article

Granollers inicia una transformació verda de la ciutat amb el projecte Connecta Congost Natura 2025 (link is external), que es converteix en el primer tram d’una anella verda al voltant de la ciutat i que connecta amb el nucli urbà. Es tracta d’una actuació de gran magnitud que obre el riu a la ciutat i renaturalitza l’entorn del Congost, tant el riu, el parc com el passeig fluvial, en benefici de la qualitat de vida de la ciutadania. Aquest projecte inclou la renaturalització del riu i el Parc del Congost i rep una subvenció de 3 milions i mig d’euros dels Fons Next Generation.

Article

El premi, atorgat per la Asociación Española de Parques y Jardines Públicos, valora el treball científic per quantificar els seus efectes positius en relació a la qualitat de l’aire.

Butlletí