El Bellver - La Calma, del Parc Natural del Montseny, rep el premi Europarc Star d'equipament sostenible

Font: Diputació de Barcelona

04/12/2019 - 12:55

La Masia El Bellver – La Calma, un equipament públic del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, ha estat guardonat amb el Premi Eoroparc Star que atorga la Federació Europarc, en reconeixement als esforços i les inversions realitzades per ser més sostenible i contribuir i protegir el patrimoni natural i cultural. El premi, rebut en la categoria d’establiments que treballen per reduir l’impacte en el seu entorn, va ser lliurat aquest dilluns, 2 de desembre, a la seu del Comitè Europeu de les Regions a Brussel·les, i recollit pels gestors de l’equipament, Ignasi Martínez i Elisenda Casadellà.

El Bellver – La Calma és una antiga masia situada al municipi de Tagamanent, al Pla de la Calma, que després d’una restauració duta a terme per la Diputació de Barcelona, fa les funcions de restaurant i de punt d’informació del Parc Natural del Montseny, així com en la organització d’activitats per conèixer l’entorn.

En la seva restauració, la Diputació de Barcelona va incorporar diverses millores per convertir la masia, que conserva l’estructura original del segle XVIII, en un equipament totalment sostenible que incorpora elements com la recollida d’aigües pluvials per a diferents usos, la climatització i aïllament energètic així com la instal·lació de plaques solars per a la producció d’energia tèrmica i elèctrica o la instal·lació de depuradora biològica per a aigües residuals. Així mateix, la masia ofereix diferents serveis, com cuina del moviment internacional slow food i amb productes Km 0, com a membres del col·lectiu CuinaVO, encarregat de la recuperació de varietats autòctones i receptes al Vallès Oriental.

Complementant l’oferta culinària que s’ofereix des de la masia El Bellver, l’equipament es complementa amb la Casa Museu l’Agustí situada a 500 m, amb visites guiades per les diferents estances d’aquesta masia, acompanyats per un guia de La Calma. Aquesta casa-museu, conjuntament al El Bellver i el punt d’informació, constitueixen el Parc Etnològic de Tagamanent.

Aquest premi, concedit per primera vegada per la Federació EUROPARC, està destinat a empreses de turisme sostenible adherides a la Carta Europea de Turisme Sostenible en espais naturals protegits. L’objectiu d’aquest premi és posar de relleu les actuacions en matèria de sostenibilitat que estan realitzant i que són bones per a la natura, bones per a les persones i bones per a les empreses. El guardó també vol reconèixer els esforços i les inversions que han realitzat les empreses turístiques per ser més sostenibles i contribuir a cuidar i protegir el seu patrimoni natural i cultural.


 

Relacionats

Article

El nou servei, que ha entrat en vigor aquest any, garanteix durant els propers tres exercicis, prorrogables a dos més, el manteniment i la millora de l’espai verd urbà i l’arbrat de L’Hospitalet d’acord amb un model més ecològic i sostenible. La presentació es va fer el passat 22 d'octubre, en el marc de l’acte amb motiu dels 100 anys del barri de la Florida.

Article

El premi Ciutat Europea del Bosc 2022 és un reconeixement del European Forest Institute (EFI) a l'AMB per la bona gestió i conservació dels espais naturals, que ocupen més del 50 % del territori metropolità. El passat 6 d'octubre el vicepresident de Polítiques Forestals de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Isidre Sierra, i la segona tinenta d'Alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, van recollir el premi de la Ciutat Europea del Bosc 2022, concedit a la metròpolis de Barcelona. Ho han fet en el marc del seminari científic Biocities al Museu del Disseny, que ha acollit més d'un centenar de professionals de la gestió forestal per repensar l'entorn de la construcció i crear ciutats saludables, sostenibles i resilients.

Article

És una de les accions que s’han plantejat per reconstruir els processos naturals afectats per les actuacions humanes. L’actuació comportarà millores en la qualitat de l’aigua i la biodiversitat, i reduirà el risc d’inundació. Es recuperarà la connectivitat longitudinal del riu, deixant pas lliure a peixos i sediments per aquest tram de riera, que es connectarà de nou amb el riu Cardener.

Butlletí