Effect: Jugant a no malbaratar

29/10/2018 - 10:39

La plataforma educativa Foodwaste Effect proposa un joc familiar, en modalitat en línia o offline, per ajudar a familiaritzar amb els processos als quals estan sotmesos els aliments, des de les granges als supermercats, i a conèixer diverses tradicions culinàries, els efectes negatius del malbaratament, o la pobresa alimentària al món. El joc ajuda a trobar solucions imaginatives per millorar els hàbits de consum i reutilitzar els aliments.

Foodwaste Effect és una plataforma educativa contra el malbaratament alimentari. "Europa lluita contra el malbaratament d'aliments a través d'una formació eficaç del consumidor", aquesta està la traducció d'Effect, que agafa les sigles de l'anglès Europe Fights Food waste through Effective Consumer Training.

L'objectiu d'Effect és per tant desenvolupar vies senzilles d'aprenentatge sobre el malbaratament d'aliments, especialment pensades per a persones adultes, amb les que aprofundir sobre quines són les causes d'aquesta problemàtica i què podem fer al respecte. D'una banda, un test de preguntes permet a cadascú avaluar les pròpies habilitats i coneixements sobre el malbaratament alimentari, i trobar recursos per gaudir i estalviar aliments a casa. Es pregunta, per exemple, si les persones són coneixedores de quina és la temperatura i el temps de conservació de diferents productes en la nevera, o fora d'ella.

De l'altra banda es proposa un joc familiar, en modalitat en línia o offline, per ajudar a familiaritzar amb els processos als quals estan sotmesos els aliments, des de les granges als supermercats, i a conèixer diverses tradicions culinàries, els efectes negatius del malbaratament, o la pobresa alimentària al món.El joc ajuda a trobar solucions imaginatives per millorar els hàbits de consum i reutilitzar els aliments.

A més a més el portal aporta receptes, notícies, i dades i esdeveniments, com les Disco Sopa, al voltant del malbaratament alimentari. Diverses entitats europees col·laboren amb el projecte Effect , des de l'organització ambientalista anglesa Feedback, que lluita contra el malbaratament d'aliments en cada etapa del sistema alimentari, a la Federació de Bancs d'Aliments de Polònia, la consultora italiana Eurocrea Merchant o la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).


 

Relacionats

Article

A Catalunya es malbaraten més de 260.000 tones d’aliments a l’any, mentre que el 22 % de la població catalana viu sota el llindar de la pobresa. Amb el menjar que es llença durant un any es podrien alimentar 500.000 persones. La Generalitat, mitjançant l'Agència de Residus de Catalunya, ha elaborat el Pla d’acció per a la prevenció del malbaratament alimentari de Catalunya (2019-2020), que inclou un seguit de recomanacions per educar els nens a fer un consum responsable i no malbaratar aliments.

Article

Els Premis Mercabarna-Paco Muñoz contra el malbaratament alimentari estan concebuts per promoure i reconèixer les iniciatives que es duen a terme per lluitar contra el malbaratament alimentari en l'esglaó de la producció i de la distribució de la cadena alimentària.

Notícia

Catalunya ha aprofitat durant aquest any 14,5 milions de quilos d'aliments a través del Pla d'Acció per a la Prevenció del Malbaratament Alimentari (2019-2020), que està en un grau d'execució del 63%. Està integrat per més de 140 projectes i hi ha 57 diferents organitzacions implicades.

Butlletí