Educar per reduir el soroll: 'Sssplau: una escola + saludable i sostenible'

Educar per reduir el soroll a les escoles
Redacció
26/01/2015 - 00:00
Es considera que en un ambient amb activitat, en un espai ocupat com un menjador o un restaurant, amb confort acústic, un nivell de soroll acceptable estaria entre 65 i 75 decibels (ponderats A), depenent de l'ocupació. Al menjador d'una escola, durant l'hora de dinar, s'han arribat a registrar intensitats d'entre 85 i 90 decibels (ponderats A). Per aquest motiu l'Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa el programa per conscienciar del soroll i la contaminació acústica a les escoles.

De moment hi ha 18 centres educatius que participen en un programa que pretén explicar als estudiants tots els conceptes relacionats amb el so, el soroll i el silenci. Ho aprenen mitjançant tallers teòrics a les aules, on a través d’explicacions els alumnes prenen consciència de quin és l’efecte del so en l’espai. Segons Ivana Rossell, enginyera acústica, “no ens adonem del soroll que fem, i ens acostumem als ambients sorollosos; creiem que és normal i no ho és”.

De fet, unes bones condicions acústiques ajuden a controlar l’estrès, aporten tranquil·litat i, en definitiva, són beneficioses per a la salut. En l’àmbit acadèmic, fins i tot, un soroll controlat augmenta el rendiment escolar.

Amb l’eslògan “Sssplau: una escola + saludable i sostenible”, el programa també inclou classes pràctiques en què els estudiants poden veure, mitjançant un llum pilot sensibilitzador que s’encén, quan se sobrepassa el llindar del soroll recomanat. Són uns dispositius que es comencen a instal·lar als passadissos, als menjadors i als patis de les escoles. L’Escola FEDAC Amílcar ja els té, i segons el seu director general, Nico Espunya, “qualsevol mesura és bona per reduir el soroll”. L’objectiu d’aquest programa d’educació ambiental és que hi hagi un aprenentatge actiu perquè l’alumnat es conscienciï, actuï i participi en la millora de la gestió sostenible del seu entorn i, específicament, en la millora del confort acústic.

Un treball municipal contra la contaminació acústica
Durant el 2013 les incidències adreçades a la Guàrdia Urbana en temes de soroll van baixar un 8%, i en el primer trimestre del 2014 han baixat novament, aquest cop un 4,8%. Des de l’Àrea d’Hàbitat Urbà i l’Àrea de Medi Ambient i Serveis Urbans es treballa en actuacions específiques contra el soroll. Durant l’estiu es va posar en marxa el pla “Silenci”, que continua fins al final d’any, per millorar el confort acústic i reduir el soroll, sobretot en aquelles zones de la ciutat amb una oferta més gran d’establiments d’oci nocturn i un ús intensiu de l’espai públic durant  la nit, especialment en l’època d’estiu.

Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’Observatori de l’Aigua de Terrassa, OAT, l’òrgan de participació ciutadana vinculada al servei d’abastament municipal, celebra el cinquè aniversari de la seva creació.

Article

El projecte SOULFOOD recull l’experiència de productors agrícoles locals per tal de desenvolupar solucions digitals per lluitar contra el malbaratament alimentari.​

Article

Lliurat per la Fundació Impulsa Talentum en el marc de la Fira ISE 2024 que se celebra al Recinte Firal Gran Via

Butlletí