Ecotendències revisita la mobilitat elèctrica

Redacció
25/01/2015

Fa pocs dies, el darrer Saló de l'Automòbil de Detroit ho ha deixat clar: estem realment en una cruïlla excepcional pel que fa a la mobilitat. Els mitjans de comunicació han insistit: ‘Tornen els ‘dinosaures', tot terrenys i camionetes pick up, devoradores de combustible'.

Ho ha propiciat la baixada de gasolina. Si fa tres anys costava gairebé 1 dolar per litre omplir el dipòsit, ara costa 0,40. On ha quedat allò de l'eficiència i el comportament ambiental del vehicle?

Però Detroit ha portat també bones notícies, al costat dels XXL les principals marques anunciaven la sortida al mercat de nous models elèctrics i híbrids endollables, cada cop més econòmics i ja amb prop de 300 kilòmetres d'autonomia.

És ben bé, com si hagués arribat l'hora de decidir cap on volem anar de veritat, pel que fa a la mobilitat. Podria la nova tendència a la baixa del combustible alentir l'electrificació del parc de vehicles? Seran suficient les normatives sobre CO2  de governs i grans ciutats per fer-lo enlairar-se? Hi haurà realment al 2050, un 33% del parc de vehicles elèctrics, tal com preveia l'Agència Internacional de l'Energia? Com afectarà això a la lluita contra el canvi climàtic? S'estan posant les piles realment empreses i institucions?

A Catalunya són diversos els actors que s'hi dediquen a reflexionar sobre aquest àmbit. Sostenible.cat, recull avui una proposta concreta: el cicle de debat i reflexió, impulsat per l'Obra Social "la Caixa", dedicat a la mobilitat elèctrica d'Ecotendències CosmoCaixa.

Ecotendències va inaugurar el seu espai, presencial i virtual, justament amb la mobilitat i, concretament, el cotxe elèctric, al 2011. I ara, revisita aquest repte ambiental per veure què ha passat, cap on va el mercat de la mobilitat elèctrica i quines són les perspectives i implicacions socials, econòmiques i polítiques.

Una de les claus d'Ecotendències és la plataforma digital, un espai de trobada virtual que, a hores d'ara és un gran repositori informatiu sòcioambiental per estar al dia amb notícies, vídeos breus, gravacions de les sessions i més recursos de temes com l'electromobilitat, el Canvi Climàtic, la Ciutat del Futur, Energia, Biodiversitat o Alimentació i Salut, entre d'altres.

A més del debat i la informació digital, l'altre atractiu és la sessió presencial a CosmoCaixa que s'oferirà el proper 26 de febrer a les 19 h, i on participaran: Ramon Pruneda, responsable de Projectes d'Energia i Mobilitat de Sectors Estratègics de l'Ajuntament de Barcelona, Miquel Nadal, director de Relacions Internacionals del RACC i Agustí Payà, CEO d'Aenergy i copilot del 1r cotxe 100% elèctric del Rally Dakar i pilot seleccionat per participar al mundial de Formula E. Aquesta sessió, moderada per Cristina Buesa, serà sens dubte una bona oportunitat per entendre cap on anem i quines són les perspectives de futur de la mobilitat a les nostres ciutats.

Etiquetes: 

Relacionats

Article

La guia de bones pràctiques “Cultural and spiritual significance of nature. Guidance for protected and conserved area governace and management” acaba de sortir publicada en el número 32 la col·lecció de la Comissió Mundial d’Àrees Protegides d’UICN.

Article

Hàbitat és una guia d’activitats per a l’educació ambiental que pretén abordar la tasca educativa partint de l’experiència vivencial. S’utilitza l’activitat, el joc, la simulació i la implicació, fins i tot física, en la modelització dels processos com a suport del diàleg amb la realitat.

Article

Creat per ISGlobal, el seu objectiu és sensibilitzar el públic jove sobre com es transmeten les infeccions i com es poden prevenir

Butlletí