Ecofont, la tipografia que estalvia tinta

Una nova tipografia permet estalviar fins un 20% el consum de tinta | Fem una repassada als consells més bàsics a l'hora d'imprimir
Redacció
21/01/2009 - 00:00

Fins ara, el consell ecològic per excel·lència per estalviar amb la impressora de casa o l'oficina era fer servir les dues cares del paper (que, ja no cal dir-ho, ha de ser reciclat).  Ara però, n'hi podem afegir un altre: fer servir una tipografia ecològica, l'ecofont.

L'empresa holandesa Spranq és l'autora d'aquest tipus de lletra que, segons afirmen, permet reduir fins un 20% el consum de tinta en cada impressió que fem. El secret, com diuen que passa amb el formatge holandès, està en els forats: si ampliem el zoom per veure la tipografia de prop, veurem que el cos de les lletres està ple de petits cercles blancs; aquesta és la tinta que ens estalviarem.

L'ecofont està basada en un tipografia de codi obert, la Vera Sans, i es pot descarregar gratuïtament de la seva web. És compatible amb Windows, Mac i Linux, i funciona perfectament -els forats són quasi imperceptibles- quan es fa servir amb una mida de 9 o 10.

Un dels líquids més cars del món
Ja posats a estalviar tinta, i si no volem fer servir l'ecofont, convé recordar uns quants consells bàsics, com ara canviar la qualitat d'impressió de 'normal' a 'ràpida' o 'esborrany' per a aquells documents poc importants. Per fer-ho, només s'ha de fer clic a propietats de la impressora dins el menú 'imprimir' del programa que fem servir.

Aquest primer consell pot semblar fins i tot infantil, però la cosa canvia quan un és conscient del preu que realment està pagant per fer servir la seva impressora: un litre de tinta d'una de les marques més conegudes costa uns 1.400 euros. Per aquest motiu, i aquí arriba una altra recomanació, a la llarga sempre és millor comprar una impressora làser que una d'injecció de tinta (encara que les làser siguin molt més cares).

Per tot això, és molt poc recomanable imprimir a casa les nostres fotografies digitals: imprimir una foto a color gasta 30 vegades més tinta que una pàgina només amb text. Sempre ens quedaran millor, i ens costaran menys diners, si les portem a una tenda de revelat digital.

Imprimir la web

Deixant ja la tinta de banda, una de les accions que més paper gasta és imprimir el contingut d'una pàgina web. Tot i que normalment hi acostumem a trobar una icona per a poder imprimir el contingut eliminant els anuncis, moltes vegades amb això no n'hi haurà prou per evitar desastres com, per exemple, que en la darrera pàgina se'ns imprimeixi només un línia. 

Per a evitar-ho, una opció (laboriosa, però es tracta d'estalviar paper i respectar el medi) és copiar-ho tot amb el ratolí, enganxar-ho en un document de text, ajustar-ho (eliminant de pas les fotos, que gasten un munt de tinta) i imprimir respectant les recomanacions que hem vist més amunt. Una altra opció és descarregar-se aquest software gratuït pensat específicament per a optimitzar la impressió de pàgines web, però que tampoc ens estalviarà de fer uns quants clics de més.

Per acabar, potser el consell que hauria d'haver obert aquest article: la millor manera d'estalviar tinta i paper és pensar-s'ho dos cops abans d'imprimir, i decidir que no cal.

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon eco2font.jpg8.24 KB

Relacionats

Article

Aquests premis destaquen les contractacions i els procediments de licitació més sostenibles, circulars i innovadors a nivell europeu

Article

Aigües de Reus ha presentat aquest dimarts, 12 de març el nou projecte de recuperació de la Bassa Nova, a l’entorn del passeig de la Boca de la Mina, que en breu es posarà a exposició pública i posteriorment es traurà a licitació per segon cop després que un primer concurs quedés desert a principi de 2023

Article

El ple ha acordat l'adhesió a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics

Butlletí