Digues adeu als plàstics

15/11/2021 - 15:34

La Mancomunitat Penedès-Garraf amb el suport dels ajuntaments d’ambdues comarques, endega la campanya «Adeu Plàstics» per prevenir els residus i presentar alternatives al plàstic d’un sol ús.

Aquest novembre, Sant Martí Sarroca i Sant Sadurní d’Anoia, iniciaran el recorregut d’aquesta iniciativa que també visitarà al llarg de 2022 les localitats de Cubelles, el Pla del Penedès, les Cabanyes, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Pere de Ribes, Santa Fe del Penedès, Santa Margarida i els Monjos i Subirats.

Es tracta d’una nova campanya de sensibilització per reduir el consum de plàstics d’un sòl ús i conscienciar sobre la necessitat d’apostar per envasos reutilitzables. Mitjançant les visites guiades a l’exposició «Prou plàstics» es presenta de manera dinàmica i visual la problemàtica que generen pel medi ambient i l’ecosistema, l’ús dels plàstics que només fem servir una vegada i després llencem. Per tenir una idea, l’any 2020, la Mancomunitat va tractar 5.800 tones d’envasos a la planta de selecció, un 16% més que en l’any anterior.

La iniciativa també s’adreça als centres educatius amb els tallers “Zero plàstics a l’esmorzar” i “Quin planeta volem?” i per a la ciutadania en general es realitzaran tallers pràctics per dissenyar i confeccionar embolcalls reutilitzables. En cada municipi participant s’instal·laran punts informatius dinamitzats per educadors ambientals, en què participar tindrà premi amb l’entrega d’ampolles reutilitzables.

A Sant Martí Sarroca el punt informatiu de la campanya s’instal·larà el proper divendres 5 de novembre a la plaça de Catalunya de 10 a 13h i de 16:30 a 18:30h, tot coincidint amb l’exposició que es podrà visitar fins al 12 de novembre a la sala de plens de l’Ajuntament. Dissabte 6 de novembre es farà el taller per fabricar embolcalls reutilitzables al Casal de la Gent Gran del municipi i les inscripcions es podran realitzar mitjançant el web de l’ajuntament.

A partir de dilluns 2 de novembre, a les xarxes socials del Servei d’Educació Ambiental i de l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca es desenvoluparà la campanya digital «Plàs-tic», en que s’anima a la ciutadania a acabar amb el “tic” d’usar i llençar, a partir de la utilització de materials reutilitzables, reduint així els residus que generem. Els missatges de la campanya, es centren en frases que sovint s'utilitzen a petita escala per “disculpar” el fet d’utilitzar materials d’un sol ús, i mitjançant aquest tòpics ens mostra les conseqüències ambientals que es produeixen a gran escala de la suma de petites decisions individuals.

Coincidint amb la setmana europea per a la prevenció de residus, també es convocarà un concurs a Instagram en què es podrà guanyar un compostador i paneres amb productes per a la prevenció.
 

Els plàstics no desapareixen

I és que més del 90% dels productes i dels objectes que ens envolten estan fets amb plàstics i la majoria d’ells s’utilitzen per a fabricar envasos d’un sol ús. Prop d'un terç dels plàstics que utilitzem escapen dels nostres sistemes de recollida, és a dir, no se separen correctament i no acaben als circuïts de reciclatge.

Un cop al medi ambient, no desapareixen, simplement es tornen cada vegada més petits, prolongant la seva vida un segle o més al medi, i introduint-se en la nostra cadena alimentària. Estudis recents mostren que més del 90% de l'aigua embotellada i el 83% de l'aigua de l'aixeta contenen microplàstics. Els plàstics d’un sol ús no són una bona opció ni des del punt de vista econòmic ni l’ambiental. Durant molt de temps els hem incorporat com a consum habitual. Cal, doncs, repensar un model que contempli productes més factibles que fomentin una economia circular i sostenible.


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Amb motiu del Dia Mundial lliure de bosses de plàstic, el 3 de juliol, us animem a fer un pas més i sumar-vos a la iniciativa Plastic Free July, un moviment global que promou la reducció i eliminació dels plàstics d’un sol ús.

Article
L'11 de juny es celebra la Ultra Clean Marathon d'aquest any

Encara no sabeu què és l’UCM? Teniu curiositat? Feu un cop d’ull al vídeo resum de l’edició de l’any passat!

Hi trobareu una selecció dels millors moments: els equips i els seus corredors passant pels diferents trams del recorregut, la recollida de residus, les activitats paral·leles, les neteges del front litoral barceloní, el programa del la festa virtual final i l’entrega de premis entre d’altres!

L'Ultra Clean Marathon 2022 es celebra l’11 de juny !

Article

Gràcies al cercador del nou web cuidem.barcelona és més senzill saber on, quan i com llençar cada cosa. Només cal indicar quin és el residu del qual ens volem desfer i l’adreça on ens trobem, i l’aplicació ens informarà del sistema de recollida, com s’ha de reciclar i en quina franja horària.

Butlletí