DESGEL 3.0, la calculadora d'emissions d'àmbit municipal

Sostenible.cat
12/12/2010 - 00:00
DESGEL 3.0 és la versió ampliada i millorada del programa que dóna suport al Pacte d'alcaldes i alcaldesses, i que permet elaborar l'inventari d'emissions que ha de servir de base al Pla d'acció per a l'energia sostenible (PAES) d'un municipi, i també fer el seguiment que s'ha de lliurar de manera periòdica per avaluar si s'estan acomplint els objectius marcats.

Però, a més, DESGEL 3.0 també permet preveure els escenaris de futur, de manera que els governs locals poden intentar anticipar-se a les mesures que cal prendre en cada lloc. Perquè tot i tractar-se d'un únic programa aplicable a tots els municipis, des dels més petits a les grans ciutats, dóna l'opció d'atendre les particularitats de cada cas, amb camps opcionals segons les característiques territorials.

Totes les dades ben endreçades 
L'estructura del programa DESGEL 3.0 facilita la introducció, ampliació i exportació de les dades municipals mitjançant una interfície informàtica senzilla, que permet als tècnics municipals realitzar els càlculs i obtenir els gràfics i balanços d'emissions de GEH i del consum energètic, i també de la generació i tractament de residus i del consum d'aigua. El programa emmagatzema les dades històriques, per poder analitzar l'evolució i indicar tendències de futur.

Tot queda endreçat en forma de fitxes de fàcil consulta, i els resultats es poden exportar directament al format Excel, Word o PDF, fer facilitar-ne l'enviament i la difusió. Les dades de seguiment, que s'han de lliurar a la Unió Europea, s'ofereixen seguint el formulari oficial.

La incorporació de les dades també s'ha simplificat al màxim: més de la meitat provenen de fonts oficials i es poden obtenir via internet i introduir al programa amb un parell de clics.

Dues maneres de calcular
Un dels problemes a l'hora de desenvolupar el programa ha estat determinar els límits del càlcul: és a dir, què forma part i què no del balanç energètic i d'emissions d'un municipi. Finalment s'ha optat per oferir dos models de càlcul de consum.

El model territorial considera només els límits municipals, sense distingir el caràcter supramunicipal d'algunes instal·lacions, com ara una depuradora o una planta de tractament de residus.

El model funcional, per contra, se centra en el consum real d'energia d'un municipi, com ara la que s'utilitza en instal·lacions no ubicades dins el terme municipal, però que hi donen servei.

Cada municipi pot optar pel que s'adapti millor a la seva realitat.

Com sol·licitar DESGEL 3.0
El programa DESGEL és cedit i distribuït gratuïtament per la Diputació de Barcelona i els usuaris prioritaris del programa són els membres de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i els signants del Pacte d'alcaldes i alcaldesses. Per sol·licitar el programa cal adreçar-se a: xarxasost@diba.cat o descarregar-lo per autoinstal·lar-lo a http://xarxaenxarxa.diba.cat, si en sou membres.

La descàrrega i instal·lació del programa DESGEL 3.0 suposa acceptar les condicions de cessió d'ús, citant en qualsevol cas la propietat de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat (Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona).

 

Relacionats

Article

L'AMB habilita una xarxa de refugis climàtics a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. La Xarxa metropolitana de refugis climàtics (XMRC) agrupa els equipaments municipals i els espais públics que poden proporcionar condicions de confort tèrmic en episodis de temperatures extremes.

Article
LaFede.cat presenta un mapa per a entendre l'impacte ambiental de Barcelona

L’eix de Justícia ambiental de LaFede.cat, format per 17 organitzacions, ha elaborat un mapa de conflictologia ambiental sobre la ciutat de Barcelona. El document es troba disponible al seu web i permet entendre quin és l’impacte de la ciutat.

Article
Inscripcions obertes

Les inscripcions ja estan obertes a l'esdeveniment de referència del sector acústic a nivell de Catalunya, que tindrà lloc el 25 i 26 d'abril del 2022 al Teatre auditori de Granollers.

Butlletí