Criteris sostenibles per al manteniment dels monuments i el patrimoni històric, a Barcelona

Font: Ajuntament de Barcelona

28/06/2021 - 13:23

Fins al 2025 els serveis de conservació dels edificis, parcs i monuments històrics i artístics municipals empraran materials més sostenibles, en reciclaran per donar-los una segona vida i utilitzaran vehicles elèctrics, híbrids o de gas.

Aquests criteris de sostenibilitat queden recollits en tots els aspectes del nou contracte que s’ha adjudicat i que té un pressupost de 10,6 milions d’euros. Més concretament, s’utilitzaran morters de calç i pintures de bases naturals, i s’evitaran així els morters de pòrtland i les pintures de bases plàstiques. A més, es reutilitzaran fustes i es reciclaran materials recuperats d’altres obres com, per exemple, la pedra de Montjuïc, bigues de fusta i paviments hidràulics.

Les actuacions de conservació i manteniment dels propers quatre anys s’han dividit en quatre lots diferents: el Park Güell, els edificis, el Monestir de Pedralbes i els monuments. Aquest últim és el que rebrà un pressupost més gran. La raó d’això és que Barcelona té més de 1.500 elements i conjunts escultòrics que requereixen una dedicació constant per conservar-los, a causa de l’envelliment propi, les afectacions climatològiques, la contaminació, el vandalisme o la qualitat de l’aigua de les fonts ornamentals, entre d’altres.

 

Quins monuments, conjunts arquitectònics i edificis municipals se’n beneficiaran?

Entre els monuments que es milloraran pròximament seguint els criteris de sostenibilitat definits, hi ha l’Arc de Triomf, el monument a Colom, el de Rafael Casanova i el de la sardana, a Montjuïc, que es restaurarà de manera integral. D’altra banda, en els propers dies s’acabarà la rehabilitació de l’escultura de David i Goliat a la Vila Olímpica.

La partida destinada als edificis de propietat municipal protegits pel catàleg patrimonial preveu actuacions de millora a la seu consistorial de la plaça de Sant Jaume, al Palauet Albéniz, al temple d’August, la muralla del Centre Cívic Pati Llimona i les torres Venecianes.

Finalment, aquest nou contracte de manteniment dels monuments i el patrimoni històric de la ciutat també suposarà una millora de les condicions laborals dels operaris i restauradors, pel que fa al sou, que es fixarà per sobre dels mínims que marquen els convenis i col·legis professionals respectius, i pel que fa a l’especialització dels treballadors i els caps d’obra, per tal d’augmentar l’eficiència i la qualitat dels treballs que es duran a terme.


 

Relacionats

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Article

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, ha mostrat a Brussel·les el compromís de Barcelona amb la millora de la qualitat de l’aire a la ciutat. Ha estat en el marc d’una reunió amb l’eurodiputat Javi López, ponent del Parlament Europeu per a la revisió de la Directiva de la qualitat de l’aire, i amb François Wakenhut, cap de la unitat de qualitat de l’aire de la Comissió Europea

Article

La remodelació dels jardins de les Tres Xemeneies, al Poble-sec, suposa un pas endavant en la millora de l’eficiència energètica i la reducció de la contaminació en els treballs urbanístics. L’actuació permetrà eliminar barreres arquitectòniques i dinamitzarà l’espai.

Butlletí