“Crea i crea't”: una iniciativa creativa, sostenible i social

Sostenible.cat
24/11/2008 - 00:00
Art + sostenibilitat + joves + creativitat + reciclatge + oci alternatiu = “Crea i crea’t” = Exposició de reciclatge artístic impulsada des de l’Ajuntament de Cornellà

L'elevada generació de residus per part de l'actual sistema productiu està començant a ser una de les principals problemàtiques ambientals del planeta. Amb l'objectiu de focalitzar l'atenció en la prevenció de residus, tot destacant el seu paper clau en el desenvolupament sostenible, i de conscienciar tant a la ciutadania com a les administracions públiques, del 22 al 30 de novembre de 2008, sota la coordinació de l'ACR+ (Associació de Ciutats i Regions per al Reciclatge i la Gestió Sostenible dels Recursos, http://www.acrplus.org/), se celebra per primera vegada a diverses ciutats i regions europees la Setmana de la Reducció de Residus (edició pilot europea).

Concretament, en l'edició catalana, coordinada per l'Agència de Residus de Catalunya i que compta amb la col·laboració de diferents entitats públiques i privades distribuïdes per tot el territori català, s'han programat més de 50 actuacions de tot tipus que es duran a terme arreu de Catalunya durant aquesta setmana: xerrades, festes, mercats d'intercanvi, tallers, etc. La intenció és ampliar la repercussió i el coneixement de les diverses possibilitats que existeixen per reduir la generació de residus.

Un únic projecte, una triple finalitat
Una de les activitats que es desenvoluparan en el marc de l'edició catalana d'aquesta setmana consisteix en una exposició de reciclatge artístic itinerant "Crea i crea't" impulsada per l'ajuntament de Cornellà, concretament pel Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, amb la complicitat de Cultura i Joventut. La col·laboració d'aquests departaments ha fet possible aquesta exposició, que va ser inaugurada el 15 d'octubre de 2008, i que des de llavors ha itinerat per espais com la Sala d'Exposicions Art Públic de Cornellà i el Bulevard Casal de Joves de Sant Joan Despí. En el marc de la Setmana de la Reducció de Residus, "Crea i crea't" obre les seves portes el dia 24 de novembre a les 19:00 h a la Seu de l'Associació de Veïns Pedró, a Cornellà de Llobregat, on es podrà visitar fins dijous 27 de novembre.

L'origen d'aquesta exposició se situa en el projecte "RECREA", una iniciativa de l'Associació de Mestres Rosa Sensat que parteix d'experiències realitzades a Itàlia, en els centres Remida de Reggio Emilia i Pistoia, el taller de plàstica Carrau Blau de Sant Just Desvern i la Universitat Arcis de Xile. Aquesta consisteix en crear un centre d'emmagatzematge de materials reutilitzables provinents de la indústria, dels petits comerciants, del reciclatge domèstic..., i on es projectava desenvolupar tallers i activitats per aprendre a fer servir aquests materials i contribuir a crear una cultura estètica gens estereotipada, original i creativa. Aquesta iniciativa fou presentada l'any 2007 al Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'ajuntament de Cornellà, qui l'acollí amb entusiasme. Tanmateix, la manca d'un espai on ubicar el magatzem a la ciutat en aquells moments va impedir el desenvolupament d'aquest innovador projecte.

Treball conjunt entre Medi Ambient, Cultura i Joventut
Però, tot i així, es van cercar opcions: el Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat del consistori, juntament amb Joventut i Cultura, i amb l'ajuda d'una subvenció de l'Agència de Residus de Catalunya, va proposar dins el programa "Nit Insòmnia" (un projecte  d'oci nocturn, que ofereix la possibilitat de dur a terme activitats que no acostumen a realitzar-se a la nit i que suposa una alternativa d'oci i temps lliure de caràcter lúdic per als joves de Cornellà) la realització d'un treball de creació artística a partir de material de rebuig: "Tallers crea i crea't".

Durant els mesos de juny i juliol, artistes de la ciutat com Pepa Soler, Olga Malavia i Lluís Torrens, van conduir als joves artistes en la creació d'una obra individual o conjunta, descobrint les possibilitats que donen els materials de reciclatge. Les obres resultants d'aquesta iniciativa són les que s'han exposat en "Crea i crea't", exposició que finalitza la seva itinerància en el marc de la Setmana de la Reducció de Residus.

Cornellà té previst continuar en aquesta línia de treball amb l'objectiu final de prevenir la generació de residus a la ciutat. Aquest seria el cas de l'exposició prevista per a la pròxima primavera sobre reciclatge creatiu que es preveu es pugui ubicar al Palau de Can Mercader, amb obres creades per artistes de Cornellà.

Municipis: 
Baix LlobregatCornellà
AdjuntMida
Image icon creat.jpg18.37 KB

Relacionats

Article


 

Fins al 2 de desembre el Mercat Municipal estarà immers en la campanya 'Mercats sostenibles' de la Diputació de Barcelona. Aquesta iniciativa té un clar objectiu la reducció dels plàstics a través de la conscienciació, explicant l'impacte que té i quines alternatives hi ha. Una proposta que compta amb la implicació de l'alumnat de primer d'ESO de l'Institut Salvador Dalí.

Article


La BaixCicletada tindrà lloc el dia 1 d’octubre en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible que se celebra del 16 al 23 de setembre. Es tracta d’una activitat gratuïta oberta  tothom que vulgui gaudir d’un recorregut en bicicleta pel Baix Llobregat.  

Article

El tema del concurs és “OBJECTIU ZERO RESIDUS. REDUÏM, RECICLEM, REUTILITZEM”.

Butlletí