Convertir fang en combustible per a cotxe, el projecte pioner a la depuradora de Lleida

Font: CCMA

05/03/2021 - 10:17

La Paeria estudia incorporar el biogàs que genera la depuradora als autobusos urbans

A part de transformar els fangs de la depuradora en energia, a Lleida també en fan biocombustible per als cotxes.

Es tracta d'una manera d'aprofitar el fangs de la depuradora, pionera a Catalunya. De moment, els serveix per cobrir les necessitats dels vehicles de l'empresa, però la Paeria ja està estudiant incorporar-lo, també, als autobusos urbans.

Els sis vehicles d'Aqualia, la concessionària del servei municipal d'aigües, funcionen amb el biometà que s'extreu dels fangs que arriben a la depuradora de Lleida.

Tractament dels fangs residuals (CCMA)
Detall dels fangs residuals tractats a la depuradora (CCMA)

Des de fa aproximadament un any, l'empresa està convertint el gas que desprenen els llots en biocombustible

"Reduïm molt l'empremta de carboni de la nostra activitat", assegura el cap del servei de la depuradora de Lleida, Jordi Palatsi. Es refereix al fet que, per una banda, s'aprofita el biogàs per fer electricitat i fer funcionar la mateixa depuradora i, a més, per fer combustible per als vehicles.

A més de ser un combustible renovable, per a l'empresa també suposa un estalvi econòmic. Per això, vol que tota la flota de vehicles funcioni amb aquest carburant.

A llarg termini, l'objectiu és crear un nou tipus de combustible a partir del fang, que en els últims anys s'ha descobert que pot tenir múltiples usos si es tracta degudament. 

De fet, el projecte s'està desenvolupant en col·laboració amb la Paeria, que també treballa per poder-lo traslladar al transport urbà públic.

Estació depuradora d'aigües residuals de Lleida (ACN/Aqualia)

Tot i que per al transport públic s'hauria d'ampliar la capacitat d'emmagatzematge i els motors necessitarien adaptacions, el cap de servei dels Serveis Urbans de l'Ajuntament de Lleida, Jordi Domingo, confirma que "ara mateix estem treballant amb Aqualia i també amb la concessionària d'autobusos".

La planta depuradora de Lleida funciona des del 1994, però en els últims anys ha fet grans avenços tecnològics. L'objectiu és arribar a ser energèticament autosuficient l'any 2027.


 

Relacionats

Article

L’objectiu és impulsar la bioeconomia donant a conèixer les oportunitats que ofereix la gestió del bosc al Penedès-Garraf.

Article

Una programació de divulgació científica per a tots els públics que inclou conferències, contes i tallers per a infants, una exposició i una taula rodona. El cicle tindrà lloc a tres equipaments municipals: la Biblioteca Central Tecla Sala, el Centre Cultural Sant Josep i l’Auditori Barradas.

Article

L’Ajuntament de Reus ha aprovat el projecte per a la instal·lació de 1.440 plaques solars a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR), que acabaran conformant la planta fotovoltaica més gran de la ciutat, amb una superfície total ocupada de 5.242m2. Aigües de Reus preveu que les obres puguin iniciar-se abans de final d’any.

Butlletí