Com sona el paisatge?

Redacció
26/07/2010

El paisatge es relaciona habitualment amb el sentit de la vista i és ben cert que aquest és el sentit a través del qual accedim més ràpidament al paisatge, a més de ser aquell que, almenys en la nostra cultura occidental, més representacions artístiques vinculades al paisatge ha generat. Ara bé, no es pot ignorar que l'oïda, l'olfacte, el gust o el tacte poden arribar a ser molt determinants a l'hora de percebre i viure un determinat paisatge.

Per això l'Observatori del Paisatge de Catalunya ha creat un dossier temàtic sobre paisatges sonors, ja que enten que el so d'un lloc configura la seva identitat i és una dimensió essencial del seu paisatge. El dossier digital 'Paisatges sonors', consultable en català, castellà, anglès i francès, vol apropar a la ciutadania el patrimoni sonor, sovint poc conegut i valorat.

El dossier recull, classifica i ordena la principal informació sobre arxius i mapes de sons, així com altres projectes de paisatges sonors de Catalunya, l'Estat espanyol i la resta del món, però només aquells que es troben disponibles a Internet (incloses les institucions, entitats i grups d'investigació). Neix amb la voluntat d'esdevenir un espai de referència sobre aquesta temàtica per a persones especialitzades i per al públic en general.

El dossier 'Paisatges sonors', que anirà creixent i actualitzant-se periòdicament, és el quart que publica a Internet l'Observatori del Paisatge, després del dedicat als paisatges de la pedra seca, als arbres monumentals i singulars i als jardins.

Podeu accedir al dossier aquí

La imatge de portada correspon al projecte Sons de Patum, present també al dossier.

 

 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Reus ha aprovat el «Projecte de carril bici de convivència al centre urbà», una proposta fruit del treball de la Comissió d’Entorn Urbà post Covid19, i que dona continuïtat a la promoció d'una mobilitat sostenible, saludable, eficient i segura que preveu el Pla d'Acció Municipal.

Article

L’objectiu és millorar el comportament energètic i l’impacte ambiental de l’edifici municipal de nou plantes del carrer de Josep Prats. Amb el pla de reformes que es durà a terme a les instal·lacions, s’hi aconseguirà un estalvi energètic del 60%. El projecte, de 2,65 milions d’euros, està finançat per l’Ajuntament de L’Hospitalet, la Diputació de Barcelona i el FEDER de la Unió Europea.     

Article

L'Ajuntament de Reus consolida la seva aposta per l'energia verda i incrementarà en un 33% el pressupost d'inversions destinat a projectes municipals d'autoconsum amb energia solar fotovoltaica. Als 300.000 euros previstos inicialment, la regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient hi suma 100.000 més i arriba als 400.000 euros d'inversió per finançar nous projectes. L'aposta del consistori per les energies renovables permet, actualment, obtenir l'energia no contaminant equivalent a consum d'un centenar de llars a partir de les 7 plaques fotovoltaiques ubicades en diferents equipaments de la ciutat.

Butlletí